用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

Dear fyeung,
Thank you so much!
vvmon
原帖由 fyeung 於 10-4-20 13:53 發表
vvmon,

囡囡個班尋日handbook有寫可以換夏天裙,帶pe衫褲回去換.
所以囡囡今日係夏天裙運動鞋,帶pe衫褲.

各位,

Prime English英語正音聆聽課程開始左啦!!

...

各位現任GH家長你好

因女女將為GH kg學生,將來有望成為GHP既一份子,所以想問問大家關於GHP事。 聽聞GHP 好谷好嚴,嚴其實我覺得ok,但聽聞話如每年既校內試只有一科唔合格或就只欠幾分都要留班,請問是真的嗎?

各位,

我是2010小一家長, 現planning暑假去旅行, 以往23/8-31/8期間有沒有事項要回校呢?  暑假7-8月有沒有事項要回校?

謝謝幫忙解答.

elaine
~easybring~

hi 十月媽咪
請問德望是否有校內合唱團,弦樂團或是中樂團。

[qhuote]原帖由 十月媽咪 於 10-3-28 22:07 發表
聽囡囡講, 有時會有D高年級姐姐一個對一個咁同佢地講故事的; 每星期可以去圖書館借書一次, 每次最多兩本; 另外除課本外, 開學後要買額外既中英文故事書, 有D會響堂上教&會考, 有D就FOR小朋友響屋企做讀書報告; 還有 ... [/quote]

GH 有合唱團和樂團, P.2 才開始參加, 聽聞是由老師選人, P1無課外活動

原帖由 TszYingMama 於 10-4-24 16:32 發表
hi 十月媽咪
請問德望是否有校內合唱團,弦樂團或是中樂團。

[qhuote]原帖由 十月媽咪 於 10-3-28 22:07 發表
聽囡囡講, 有時會有D高年級姐姐一個對一個咁同佢 ...

hi bbmummmy,
請問樂團是中樂還是西樂? 我想了解下學那種樂器對日後較為合適. TKS!

原帖由 bbmummmy 於 10-4-26 12:34 發表
GH 有合唱團和樂團, P.2 才開始參加, 聽聞是由老師選人, P1無課外活動

各位 GH 媽咪你哋好,我是 2010 年小一家長,請問有無小一 2nd hand 課本出讓?我想今個 summer 幫小女預習小一課程 。

因我囡囡都係P1, 未開始選課外活動, 我只知西樂團一定有, 至於中樂團就不太清楚, 但我知課外活動應該有中樂學.  

原帖由 TszYingMama 於 10-4-26 13:34 發表
hi bbmummmy,
請問樂團是中樂還是西樂? 我想了解下學那種樂器對日後較為合適. TKS!

原帖由 CTWCHOW 於 10-4-26 14:09 發表
各位 GH 媽咪你哋好,我是 2010 年小一家長,請問有無小一 2nd hand 課本出讓?我想今個 summer 幫小女預習小一課程 。

PLEASE CHECK PM.

sin_928,

德望谷唔谷?
當然比較幼稚園係谷架.因為一個星期可以教左一課書.例如:中文會有好多生字.中文寫生字,大概一個星期兩次,每次寫12組生字不等.每組字3次.一組有時係2個字,3個字,4個字.

中文及英文都有工作紙做.英文vocab writing.每次有5-6個英文字,寫3次.

仲有,中文默書及英文默書.一年2次測驗,2次考試.我建議可以於暑假比多d暑期作業比小朋友做,要操佢地手腳快,唔好dum做功課時間.咁就有多d時間溫書.

由於上學期未聽聞測驗/考試唔合格.在Easter之前的測驗,有聽聞有2-3個小朋友唔合格,所以我唔知會唔會因為一科唔合格而要留班.

easybring,

上年係8月1日當天要回校買書及辦手續.若果我無記錯,8月尾無事要返學校搞.

原帖由 easybring 於 10-4-23 12:07 發表
各位,

我是2010小一家長, 現planning暑假去旅行, 以往23/8-31/8期間有沒有事項要回校呢?  暑假7-8月有沒有事項要回校?

謝謝幫忙解答.

elaine

如果我沒記錯, 去年8月底(好像最後星期六)要回校, 小朋友跟家長一起出席新生指導日

原帖由 sin_928 於 10-4-23 10:47 發表
各位現任GH家長你好

因女女將為GH kg學生,將來有望成為GHP既一份子,所以想問問大家關於GHP事。 聽聞GHP 好谷好嚴,嚴其實我覺得ok,但聽聞話如每年既校內試只有一科唔合格或就只欠幾分都要留班,請問是真的嗎? ...

GH嚴不嚴, 就看看那一位老師, 有的真的嚴, 有的是很nice.
谷不谷就要看看你自己的尺度及expectation了.  我覺得P1不是很谷, 有些科目其實比一些津貼學校還要淺, 抄書又不會抄很多. MATHS 都不是好深, 正常的P1程度吧.
不過聽講P3以上就會多很多功課.

回覆 3# fyeung 的文章

Thanks fyeung and wallwini.

我已經book左旅行啦! 1/8 & 8 月尾都會留番比gh.  唔該晒你地!
~easybring~

fyeung,

please check email

Man

manyeung88,

replied!

原帖由 manyeung88 於 10-5-8 18:31 發表
fyeung,

please check email

Man

Any P.1 mom can do me a favour by sending me a copy of 中文科字詞表(五)、(六)?  My email address is [email protected].  Thank you.

thank you!

原帖由 fyeung 於 10-4-28 13:21 發表
sin_928,

德望谷唔谷?
當然比較幼稚園係谷架.因為一個星期可以教左一課書.例如:中文會有好多生字.中文寫生字,大概一個星期兩次,每次寫12組生字不等.每組字3次.一組有時係2個字,3個字,4個字.

中文及英文都有工作紙 ...

thank you
原帖由 leelee5354 於 10-5-5 16:28 發表

GH嚴不嚴, 就看看那一位老師, 有的真的嚴, 有的是很nice.
谷不谷就要看看你自己的尺度及expectation了.  我覺得P1不是很谷, 有些科目其實比一些津貼學校還要淺, 抄書又不會抄很多. MATHS 都不是好深, 正常的P1程度 ...

各位一年級同學仔,

聽日最後一日返學,好好享受暑假喇! 九月一日見!

‹ 上一主題|下一主題