用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 旺角優才書院爆發流感小一至小三停課一周 ...
go

旺角優才書院爆發流感小一至小三停課一周

旺角優才書院爆發流感小一至小三停課一周

【on.cc專訊】 衛生署衛生防護中心繼續監察旺角一所小學流感樣病例爆發的進展。中心今日與優才書院(旺角志潔分校)的家長,跟進學童出現流感樣病徵的情況。該校至今有18名學童出現發燒、咳嗽、喉嚨痛及流鼻水等病徵。他們的徵狀輕微,毋須入院。

中心發言人表示,由於該校陸續有新個案出現,故此建議該校小一至小三班級由本月9日起停課一星期,以便徹底消毒。這次措施目的是防止疾病進一步傳播。中心會繼續密切監測情況。家長須留意學童的健康情況,並提醒他們要注意個人及環境衛生。

現在流感真的很厲害!
小朋友不舒服, 便要多加留意及睇醫生.
待退燒及徵狀減退後最少休息兩天才返學.
小朋友回校後宜配戴口罩, 因抵抗力較低.
家長真的要多加留意及教導小朋友注意個人衛生及環境衛生.
好多時忽略了此點: 分享不是問題, 但要教他們不要分享不是獨立包裝的食物(例如薯片, 蝦條, 媽X麪......)
小朋友喜歡你一塊, 我一塊, 但手指可能沾上口水, 這樣很容易交叉感染.
小心! 小心!

我的經歷......黃大仙有間幼稚園..裝了很多空氣淨化機..話可以殺細菌仲講明連H5N1...手足口病...流感...腸病毒都無一幸免....點知我去過佢地課室一睇....原來是裝了同我屋企的空氣機一樣的...其實之前睇過港台有個節目..叫生活細菌王...我就四處去睇空氣機...無意間在旺角寵物醫院看到介紹一款..淨化空氣,殺菌除味..覺得都幾好..因我本身都有養狗...所以想找部勁D的機...再上過佢地網址睇過部機的技術(www.biozonescientific.hk)...好OK就買左部..
個人用後感覺...家人真的無咩傷風感冒...狗味無左8..9成..

其實我講咁多野...只希望多D學校可以好像果間幼稚園...安裝一些設備...等我地d仔女安全D都好...你地話係唔係

希望今年唔駛好似舊年咁要停課吧

現在天氣開始潮濕...大家真係要注意霉菌...想起之前7-11的霉菌食物...

唉....又有學校要停課....