用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 2 的仔仔 .....
go

Form 2 的仔仔 ..... [複製鏈接]

就讀英中Form 2 的仔仔考完期考未派成績表,但已知各卷成績並計得平均分約為80。因為我e+比較忙,已經無好似以前佢讀小學跟得咁貼幫佢。踏入 Form 2,我無跟過佢功課、測驗或考試,你地覺得咁樣成績我係咪應該放心收貨和放手呢?我見佢每日打一兩個鐘波,我放工番黎,淨係見佢睇電視,無乜見佢睇書,10點半佢就訓覺。

我有時覺得自己平時太鬆,應該要鞭策佢多D,總覺得佢仲有好大的進步空間。始終長遠目標是考入好大學,如果到時才收緊,恐怕會遲左。我見佢D朋友仔,讀其他英中,佢地都有補習,而補習風氣都幾盛。

其實我好想知道其他中學的初中生的平均分大概是多少,80分大概是全級什麼名次,多唔多學生補習?

希望有家長可以分享下啦!
   0    0    0    0

我仔仔的學校係計學期累積平均分的,各學科比重唔同,要到派成績表先知名次,不過我會叫佢同班內的同學對比下,結果都略知一二既.

另外,我覺得男仔肯自覺跟足功課,按時作息已經好自律.

原帖由 agoodfox 於 09-2-7 15:39 發表
就讀英中Form 2 的仔仔考完期考未派成績表,但已知各卷成績並計得平均分約為80。因為我e+比較忙,已經無好似以前佢讀小學跟得咁貼幫佢。踏入 Form 2,我無跟過佢功課、測驗或考試,你地覺得咁樣成績我係咪應該放心收貨和放手 ...

我有時覺得自己平時太鬆,應該要鞭策佢多D,總覺得佢仲有好大的進步空間

成 13歲, 好難鞭策 . 只要循循善誘跟佢講,
但不要放棄呀..
還要看小朋友性格. 如是牛精的 , 反而不討好.
影響父母子感情.

我自己就覺得成績唔錯 ( 可能我個仔係 band one 尾學生. )

我覺得依家好多小朋友..特別上了中學...
都有了自己一套0既學生態度同埋方法,
如果你見貴子女 0既學習方法係合適..
我想可以不用太過緊張..
因為往往過於緊張...
未必對小朋友是一件好事...
反而...我覺得作為家長的你們...
只要從旁提醒及協助,不時作出提點...
不但不會影響親子關係...
更可讓子女培養獨立及自主的好處!!!!

希望可以幫到你地....

原帖由 HPChingchingma 於 09-2-7 17:59 發表

我有時覺得自己平時太鬆,應該要鞭策佢多D,總覺得佢仲有好大的進步空間

成 13歲, 好難鞭策 . 只要循循善誘跟佢講,
但不要放棄呀..
還要看小朋友性格. 如是牛精的 , 反而不討好.
影響父母子感情.

我自己就覺得成 ...

少年人,信任和自律很重要。
若平均分有80分已很ok啦!除非間學校banding太差,否則成績已不錯。

我會跟阿仔事先協議,若他自己搞得掂,就會放手。否則,父母就要出手。

我認為若能保持孩子成績到「中上」會好一點,因為他會跟一班會讀書既同學一齊。

醒目開學勳章

我覺得佢都算自律,生活正常,其實佢可能上堂留心,記憶力好,所以不用常常溫習,成績可以keep住有80分都唔錯,當然佢有進步空間,問題係佢願意再花時間落功課上嗎?佢可能認為自己比上不足,比下有餘而不願再努力.
佢都13歲,好難迫佢,唯有同佢慢慢傾,解釋俾佢知.要為將來入大學做打算,同佢一起定下目標,為目標而努力.

如果我個仔平均分有80分, 我已經好滿足, 今年(F.1)目標只係希望可以係set內中等位置, 唔使係最尾果幾個.

我覺得80分已經是很不錯的成績,要知道中學的學習跟小學很不一樣,不是光靠記憶力好就可以,還需要理解和綜合分析的能力,能夠拿到80分以上,代表您的兒子已經開始掌握了中學的讀書方法,可喜可賀。

況且,他還有很多餘裕做自己喜歡的事情。您的兒子喜歡打球,那是很健康的活動(總比打機好)。不要光顧著成績,身體健康也很重要。

我認為您的兒子有非常均衡的學習生活,建議您多鼓勵和支持保持這好的學習習慣和態度。當然,您可以鼓勵他多看書,那就動靜皆宜了!

原帖由 agoodfox 於 09-2-7 15:39 發表
就讀英中Form 2 的仔仔考完期考未派成績表,但已知各卷成績並計得平均分約為80。因為我e+比較忙,已經無好似以前佢讀小學跟得咁貼幫佢。踏入 Form 2,我無跟過佢功課、測驗或考試,你地覺得咁樣成績我係咪應該放心收貨和放手 ...

你放心,以一個F. 2 student有80分平均分已經係好.
因為中學計分同小學完全不同,

My son is also just F1 in band 1 sec school, the first exam average is 80, already top 10 in the class, I guess I can't compare to primary school. Since he can manage all the studies himself, no tutoring, I am OK on that.

The only concern is he likes to spend times in facebook, SMS, etc. I don't mind if he can control and set the times on computer. But, if I say too much, he is not happy. I feel like he thinks he is grown up now... But, it is just first term in F1, I need to learn how to deal with a teenager like.

Do you guys have similar experience with your children?

原帖由 MountainView 於 09-2-9 14:14 發表
My son is also just F1 in band 1 sec school, the first exam average is 80, already top 10 in the class, I guess I can't compare to primary school. Since he can manage all the studies himself, no tutor ...

我個仔又係facebook, webpage online game, msn, forum...暫時未有sms, 話幾句就發皮四!

Exactly!

原帖由 LittleKidult 於 09-2-9 15:17 發表

我個仔又係facebook, webpage online game, msn, forum...暫時未有sms, 話幾句就發皮四!

原帖由 LittleKidult 於 09-2-9 15:17 發表

無辦法, 莫講小朋友, 大人一樣玩到天昏地暗, 最緊要識控制時間, 知道自己要做d乜

有尖子potential

多謝咁多位家長的意見!

自律性方面佢其實都係麻麻地,好彩的是佢都尊重我同佢訂的上網打機協議和佢喜歡早睡的習慣。

佢語文科比較弱,中文一直係佢ge弱科,今次英文亦退左步。 我忍唔住決定都係要"鞭策"番佢,開始要佢睇番多D課外書、名作家的文章,做番D練習和上網睇下英文虎報的新聞,佢唔多願,俾面色我睇 ,但為左打機,佢死死地氣都肯做D。

出面多左個學好中文的topic,我就係個到學下野先!

我個仔F.2的心聲...
有一次,唔覺意傾開初中男仔成績差過女仔。佢話男仔有自己既想法,唔會似女仔咁聽話(表面上)。
男仔明知再努力,成績梗係好d啦。不過,唔想咁辛苦,懶得就懶,玩得就玩。成績保持中上就算數。
男仔自己心中有數(自己話),知道遲d發力都會入到大學!
我問:「如果預計錯誤/有意外,遲左發力,入唔到大學,點算?」
佢話:重讀囉!

My opinion: 中三之前,唔洗迫得太緊,最緊要保持中英數水平。中英語文能力高,一發力就容易追。數學就係方便將來讀理科。
‹ 上一主題|下一主題