用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果直資收了
樓主: Johnny@Klnbay
go

如果直資收了

Dear LittleKidult,

你知唔知有冇3月7日面試的小朋友收到面試通知?多謝!

回到樓主的個案....

若以全級第2來計,很易被地區名校取錄,而進取攻略,自行第1選超級名校,第2間地區英中,基本上已經無咩風險,而且仲有統一及叩門俾佢再搏.

係呢個時候考埋SPCC,若果被取錄,要放棄2間自行,統一甲乙部的機會...當中更是放棄入超級名校的機會,真係值得嗎???

我認同SPCC係好學校,但以樓主兒子,可以說十足把握入到BAND1英中,為何不搏晒所有機會先呢??

升中遊戲,最無悔的玩法,是用盡所有機會(自行,統一)

SPCC 不就是超級名校的機會嗎? 如果錢唔係問題, 為左佢放棄其他學校真係值得.

.
原帖由 davidmimi 於 09-2-9 17:28 發表
回到樓主的個案....

若以全級第2來計,很易被地區名校取錄,而進取攻略,自行第1選超級名校,第2間地區英中,基本上已經無咩風險,而且仲有統一及叩門俾佢再搏.

係呢個時候考埋SPCC,若果被取錄,要放棄2間自行,統一甲乙部 ...

Hi Johnny@Klnbay

謝謝!是否每個同學都要整整連續一個小時,還是分作三小段?

普通話部份 : 除了朗讀,要否回答問題或小組討論?

英文部份:電視內容是什麼?卡通片?時事?紀錄片?

煩請指教!謝謝!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-2-9 10:16 發表
面試大概一小時,分三部份!所見女多男少!
普通話讀一篇文章,有些生字連廣東話都不會識讀!英文看電視然後小組討論,切記不要預先背誦台詞,又重復幾次使用,有小朋友因此被叫停!
廣東話問對愚公移山的見解! ...

回覆 # 的文章

三個部份共需一小時!
普通話只讀一篇文章!
英文看甚麼內容沒問我兒子!因我出差在外,見到他再問吧!
你是否也有子女要面試?

正確, 要從 A 校取回學校証
再交去 B 校 註冊

原帖由 royalcanin 於 09-2-9 18:23 發表

我想再問清楚, 請問:

是否, 如果A直資學校於3月尾放榜, 已接受申請並即時註冊, 當4月尾時, 另一間B直資學校亦放榜, 到時可以放棄A直資學校, 再於B直資學校註冊 ...

原帖由 mamimummy 於 09-2-9 23:45 發表
SPCC 不就是超級名校的機會嗎? 如果錢唔係問題, 為左佢放棄其他學校真係值得.
.

我個人看法,SPCC係名校...但未到超級....皇仁,喇沙才算超級名校.

而我知樓主意屬九龍華仁,看其牌面(成績),有成功的的機會,我想不到為何要未等開彩便轉投別處.

回覆 # 的文章

初時我是因為SPCC的英文會考成績所吸引,40% 英文考獲5*相信是前無古人,後難有來者!
先後去了兩次學校,見到的學生均昂首闊步,充滿自信,我想這正是現在大部份學生所欠決的!

我同意。我也希望我的子女,行出來時昂首闊步,充滿自信,這一點並不是一般學校能培養出來的。若可以的話,我也會讓我的子女在這樣的環境下長大,只是學費是我要考慮的因素…不過,我的朋友說,能收得這個費用,又有這麼多捧場的人,一定是物有所值,真希望用家可以多給意見。

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-2-10 11:46 發表
初時我是因為SPCC的英文會考成績所吸引,40% 英文考獲5*相信是前無古人,後難有來者!
先後去了兩次學校,見到的學生均昂首闊步,充滿自信,我想這正是現在大部份學生所欠決的! ...

我認識SPCC的家長多是公務員的家庭!

原帖由 skngan 於 09-2-10 11:58 發表
我同意。我也希望我的子女,行出來時昂首闊步,充滿自信,這一點並不是一般學校能培養出來的。若可以的話,我也會讓我的子女在這樣的環境下長大,只是學費是我要考慮的因素…不過,我的朋友說,能收得這個費用,又有這麼多捧場的人,一 ...

如果直資收了, 又簽了承諾書, 真的可以放榜後叩門? 學校會否認為你無誠意, 再者, 是否一定要叩自己校網的學校, 他區可不可以?

cowboy97:
如果簽了承諾書,無得抽籤,又可來對那津中無誠意呢?(如果是自行有報那所學校,是否巳有誠意!)
到扣門時就不是政府的位,而是學校的留班位,所以不需要跟校網!

原帖由 cowboy97 於 09-2-10 15:54 發表
如果直資收了, 又簽了承諾書, 真的可以放榜後叩門? 學校會否認為你無誠意, 再者, 是否一定要叩自己校網的學校, 他區可不可以?

總之有得爭就吃香,但有F.1的剛剛退學。

原帖由 cman_li 於 09-2-12 09:54 發表
總之有得爭就吃香,但有F.1的剛剛退學。

退學果個好似係小學上既...

所以不一定SPCC收就一定讀 。要視乎各種因素。

Johnny@Klnbay
如果 SPCC 和 DBS 都收了你兒, 你怎樣選擇? 分享一下原因

回覆 # 的文章

SPCC要和DGS搶先收女仔,第一次會先收大部份女生,故此希望不會大!
男拔己於過年前先收二十多人,剩下十多個位,機會亦不大!
兩間其中一間收都會去讀,不可能那麼好運兩者都收!
我主要目的己達到,有得面試己屬難能可貴,讓孩子見識一下名校面試過程,若收了是他的運氣好,不收的話對自行和扣門亦有裨益!