用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校, 真的頭都大!
go

選校, 真的頭都大!

現在個女讀k2, 我真係唔似大家, 有咁明的立場,
我都未定, 大家有冇頭痕?

醒目開學勳章 王國長老

正常丫
我係因為大女已經小三, "見識"多左, 至唸定自己究竟想要咩
原帖由 tpmak 於 09-2-6 01:42 PM 發表

我都係啦,睇左好多媽媽既討論,依然係一舊雲....其實我只想個囡入一間直資,又有埋中學既一間小學咋...佢到而家都冇任何證書,只係學緊巴蕾舞,同準備學琴,K1時取過故事比賽冠軍,咁樣,係咪即係唔洗去考?

原帖由 tpmak 於 09-2-6 13:42 發表

醒目開學勳章 王國長老

你可以試下D新思維直資, 好多都有一條龍中學, 又唔太睇background, 真係靠interview表現的
當然其他學校都要試下, 有d考學校都要講運呢

原帖由 patpatching 於 09-2-6 02:47 PM 發表
我都係啦,睇左好多媽媽既討論,依然係一舊雲....其實我只想個囡入一間直資,又有埋中學既一間小學咋...佢到而家都冇任何證書,只係學緊巴蕾舞,同準備學琴,K1時取過故事比賽冠軍,咁樣,係咪即係唔洗去考?

...

請問點為知新思維?又點知邊間係?真係....我真係...蠢呀

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-6 16:23 發表
你可以試下D新思維直資, 好多都有一條龍中學, 又唔太睇background, 真係靠interview表現的

我都煩緊...

個女唔好smart, 平平, 自已真的沒有大信心可以陪跑.
加上想當年講香港填鴨, 現在又幫個女選傳統, 好似
又似當年, 都係谷.
直資, 要考慮$$,

我自己較喜歡直資.
原帖由 Smilesun 於 09-2-6 17:35 發表
我都煩緊...

有排你煩

現在很多新直資學校雖然說是一條龍. 其實又好像要達標才可升中. 出外往找其他學校又不易. 是否一樣有升中壓力? 應該如何得知中學收回的標準?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-6 16:23 發表

我都係好煩,可以說知道自己小朋友並不是什麼讀書的材料,所以想選一間唔係大辛苦,但又學到野的小學+中學比佢。我又冇咩比佢學,好似唔夠人fight咁!!

AGREE!以為將小朋友TRAIN得TOP啲(其實一山絕對還有很多山更高)就唔使咁煩選校(有實力點都好好多),但其實一樣,當你去到某一階段時,你就發現勁爭是更大,因為實力相當,所以更難分高下。唉,一個字,難!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

你個女k1 已經拎冠軍都咁愁, 我個仔乜都無, 又好怕羞, 見到人唔出聲, 唉.... 我真係唔知點算

原帖由 patpatching 於 09-2-6 02:47 PM 發表
...
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

醒目開學勳章 王國長老

絕大部分都係中英數合格+操行ok
如果達標都唔收, 就真係"呃"了
哎, 如果讀到6年班, 中英數合格都攪唔掂(除非學校玩野, 整到份卷好深, 十個有8個都唔合格姐), 連自己學校都唔收, 又怨得邊個丫.....

原帖由 ysnmama 於 09-2-12 10:28 AM 發表
現在很多新直資學校雖然說是一條龍. 其實又好像要達標才可升中. 出外往找其他學校又不易. 是否一樣有升中壓力? 應該如何得知中學收回的標準?

...

原帖由 patpatching 於 09-2-6 14:47 發表

...

其實不一定需要任何証書, 我細囡今年9月份將升小一,她 剛於去年被心儀的直資小學取錄, 當時我只填了學校提供之表格及附上過往的成績表. 我認為面試部份比較重要, 首先是提升她的自信及不抗拒與陌生人交談, 不然小朋友如何聰明, 教官也感受不到, 便會錯失機會..........

15分跨區去軒尼斯官立,你估得唔得呢?

有冇人試過呢

我想最重要都係臨場, 證書未必真係神通廣大.

有~~~仲係下午班

原帖由 maybaby 於 09-2-13 15:55 發表
有冇人試過呢

你可以試下D新思維直資, 好多都有一條龍中學 -> 即係邊幾間呀? 請拍教, thanks!