用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍樂民幼兒園09年N1同學仔入嚟做個朋友啦^o^ ...
樓主: hildakam
go

救世軍樂民幼兒園09年N1同學仔入嚟做個朋友啦^o^ [複製鏈接]

Hi!
好難答到你呀, 因為我地o既小朋友係今年9月先入學. 所以未知佢地係唔係好享受學校生活.
但係學校開放日呀, 示範啊, interview 時, 見到老師都唔錯, 有耐性.
學校係有普通話學的.

原帖由 Kingkow 於 09-6-9 12:58 發表
Hello 各位樂民幼兒園媽媽,

我已經幫仔仔報讀 10 年幼兒園, 我有以下問題想問問啊:

1) 你們的寶寶在學校開心嗎?
2) 老師對小朋友有愛心嗎?
3) 學校有冇普通話學呀?
4) 你們會讓小朋友在此繼續上 K1 嗎?

唔好意 ...

hihi~~係ar, 我5月25號已經生左妹妹喇~~

不過我要話個壞消息比妳知啊, 就係我地既小朋友冇得做同學喇, 因為3月尾既時候, 靈糧堂打黎話我issac仔收左做正取生, 咁衡量過之後, 我老公都係決定同issac仔轉校~~所以....我地唔做同學都做個朋友丫~~大家住咁近, 識多個朋友仔交流下都好ar~~
原帖由 dragonpork 於 09-6-6 22:50 發表
好耐冇過來呢邊傾解... 個post 沉咗..

Hildakam, 你生咗未呀, 係咪坐緊月呀?

恭喜o西呀,o個時我都有報靈糧堂架,不過我見救世軍收"jor"又近我屋企, 靈糧堂個interview 又咁早 (8點幾),無去到呀!

原帖由 hildakam 於 09-6-12 18:17 發表

不過我要話個壞消息比妳知啊, 就係我地既小朋友冇得做同學喇, 因為3月尾既時候, 靈糧堂打黎話我issac仔收左做正取生, 咁衡量過之後, 我老公都係決定同issac仔轉校~~所以.... ...

我都係做車車,本來我都想做 thomas. 但我老公話Thomas太花.叫做D簡單D wor.

原帖由 dragonpork 於 09-6-11 12:32 發表
我琴日去做, 揀咗車車

恭喜恭喜!
最緊要家長同小朋友都鐘意間學校!
第日出來傾下解呀!

原帖由 hildakam 於 09-6-12 18:17 發表

不過我要話個壞消息比妳知啊, 就係我地既小朋友冇得做同學喇, 因為3月尾既時候, 靈糧堂打黎話我issac仔收左做正取生, 咁衡量過之後, 我老公都係決定同issac仔轉校~~所以.... ...

各位有經驗既媽媽,  我家小朋友08年12月出生, 想請教一下你們以下問題:

1. 如果想報讀N1的話, 可否報讀2010呢? (因為等到2011, 孩子已經有28個月了, 可以報讀K1)
2. 由於仍未交申請表, 現在才交會否太遲?
3. 表格其中一項問 : "家長選擇本園原因", 唔知大家會點答呢, 如果答得唔理想, 是否會影響收生呢!

請大家比少少意見!謝謝!

簽名被屏蔽

原帖由 dragonpork 於 09-2-12 23:10 發表
你個chance 好大. 放心啦...
我估到時真係confirm 收你時, 你反而心大心細唔知讀唔讀好...
好多人都會報好多間, 到最後先決定讀邊間架啦

我排200幾都得, 我估有好多人最後唔waiting, 所以咪俾我執到死雞囉

...

你排2百幾都得,  咁好既, 咁我諗好多人搵呢間做後備喎
你返左學之後你pm話比我知學校點丫

hi~~妳地開左學了, 覺得點呀? 係咪預期中既好?

hello Hilda...
係呀, 開咗學一段時間囉.. 除咗第一日俾太多家長參加迎新有少少亂之外, 其他都好好呀...
老師好有耐性. 真係教到小朋友自理同紀律...
依家個個小朋友都漸進式咁適應緊學校生活...

你個仔呢? 點嘛? 你係咪都日日送佢返學呀?

原帖由 hildakam 於 09-9-3 21:06 發表
hi~~妳地開左學了, 覺得點呀? 係咪預期中既好?

hmm... 睇人啦... 我揀得呢間學校梗係知自己想要乜嘢啦...
想老師教多d字, 早d學幾文幾語o既, 呢間一定唔啱佢囉

原帖由 我係女仔 於 09-8-26 01:58 發表

你排2百幾都得,  咁好既, 咁我諗好多人搵呢間做後備喎
你返左學之後你pm話比我知學校點丫

lucky draw 喎... 睇自己運氣之喎, 同讀邊間幼稚園關係不大.
除非你報私小直資

原帖由 hiunam116 於 09-8-21 15:35 發表
請問知唔知這間將來會唔會派到間好小學呢?

Hi...
好多小朋友在12月出世, 家長想佢做大仔. 因為到時適應能力高d, 自理好d, 唔使喊咁耐.

K1/N1, 我諗你自己衡量啦, 因為你係家長, 最了解自己小朋友的成長及特性.

交申請表時, 我有根據自己孩子的特性及期望寫. 我估咁都會有多d分. 因為學校知道個家長想要乜.

原帖由 siu_f_ng 於 09-7-14 22:57 發表
各位有經驗既媽媽,  我家小朋友08年12月出生, 想請教一下你們以下問題:

1. 如果想報讀N1的話, 可否報讀2010呢? (因為等到2011, 孩子已經有2歲8個月了, 可以報讀K1)
2. 由於仍未交申請表, 現在才交會否太遲?
3. 表格 ...

hello, 依家有經驗答你呢個問題啦, 呵呵

1) 你們的寶寶在學校開心嗎? -- 初頭開學, 係有d唔適應. 但係老師好有經驗, 小朋友好快唔喊. 我個仔未試過係屋企自己食嘢, 但係佢係學校又可以做到.

2) 老師對小朋友有愛心嗎? -- 老師好有經驗, 有耐性, 有愛心. 每日接放學時, 都會告訴你他們的情況. 譬如飲水好唔好, 情緒穩唔穩定, 有冇偏食, 手工做唔做到... etc & etc... 講真, 真係要家長同學校一齊配合囉. 老師話我個仔用杯飲水唔得, 咁我咪返屋企同佢練多d囉. 唔好一味將責任推俾學校.

3) 學校有冇普通話學呀? -- 有. 上個禮拜, 我中午去接阿仔放學時, 有聽到老師同一group 小朋友用普通話講故仔. (應讓係午睡前故仔.)

4) 你們會讓小朋友在此繼續上 K1 嗎? -- 我原本都諗住K1 or K2轉校. 但係返咗兩個禮拜後, 我決定留低讀埋N4. 呵呵.. 因為全天學校學校提供膳食, 我地家長煩少好多架. 況且佢地膳食有營養師提供意見, 所以好過係屋企食. 另外, 我覺得係學校同小朋友, 老師相處, 好過一個人係屋企, 對住老人家或者工人囉.
另外, K2 佢地有外藉老師來同佢地上英文. (一個禮拜一次)

原帖由 Kingkow 於 09-6-9 12:58 發表
Hello 各位樂民幼兒園媽媽,

我已經幫仔仔報讀 10 年幼兒園, 我有以下問題想問問啊:

1) 你們的寶寶在學校開心嗎?
2) 老師對小朋友有愛心嗎?
3) 學校有冇普通話學呀?
4) 你們會讓小朋友在此繼續上 K1 嗎?

唔好意 ...

樂民救世軍家長幫幫忙,
小朋友讀成點?
係未預期中的好?
小朋友學唔學到嘢?

Hi,
我自己覺得好過預期中.
聽過太多所謂學校老師不太盡責的事, 所以我覺得樂民真係好好.
老師好有愛心, 會諗方法幫你解決小朋友的問題. 譬如午睡不好, 可以點樣幫佢瞓得好d.
各個嬸嬸都好親切. 返學唔使一個禮拜, d嬸嬸已經識晒各個新學童的名字. 同埋佢地都好合作幫你一齊教仔. 譬如我要個仔一定要望住嬸嬸眼睛講嘢, 佢地真係會停低腳步, 等小朋友做到呢樣嘢, 跟住讚佢囉.

小朋友學唔學到嘢, 你指係學乜嘢呀?
我個小朋友學識自己著鞋食飯. 學識好多日常生活中o既嘢, 講多咗長句子...
佢地N1會教中文, 數學, 但唔會教英文. 因為佢地著重母語教學...

原帖由 tutik 於 09-11-29 03:05 發表
樂民救世軍家長幫幫忙,
小朋友讀成點?
係未預期中的好?
小朋友學唔學到嘢?
‹ 上一主題|下一主題