用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍樂民幼兒園09年N1同學仔入嚟做個朋友啦^o^ ...
樓主: hildakam
go

救世軍樂民幼兒園09年N1同學仔入嚟做個朋友啦^o^

多....謝~~hehe~~
英文pg, 暫時我仲未搵到好既....老公就想issac 3歲去英協度上英文班, 我d 朋友番過東山, 覺得麻麻, TT我都睇過, 貴, 成400蚊一堂, 英協都係咁上下, 但老公同事個女番過真係好
原帖由 Prudencelamlam 於 09-2-16 15:04 發表
一定得既, 加油啦!!

係啊, 都係我自己湊, 開頭坐月就有屋企人幫, 但始終我都要自己面對一個對兩個既日子ga la~~ 但其實本來係打算比issac讀半日ga, 不過救世軍真係最近, 所以讀一年先再打算~~

妳地係咪諗住4年都係呢間ga??????

原帖由 Alice00 於 09-2-19 10:01 發表
hildakam, u will take care of two urself ar? quite a great mami~~~Add Oil~~~

其實啲什麽playgroup或者咩班學嘅都係差唔多, 所从我覺得要細心啲留意下自己仔女真的需要什麼才去報讀.
如果唔係就浪費金錢啦.
聽你講英協好,我都想睇下啲資料, 有無website?
我之前揾到間'Little Monster Learning Center' 唔知好唔好, 有無意見呀?
http://www.####.com.hk/index.php

原帖由 hildakam 於 09-2-21 12:06 AM 發表
e? 學前預備班都係咁上下內容啊, 係冇左故事呢part!!

www.####.com.hk

原帖由 Prudencelamlam 於 09-2-25 12:33 PM 發表
其實啲什麽playgroup或者咩班學嘅都係差唔多, 所从我覺得要細心啲留意下自己仔女真的需要什麼才去報讀.
如果唔係就浪費金錢啦.
我之前揾到間'Little Monster Learning ...

未肯定是否會讀晒4年, 今年會試報其他學校, 睇下爭唔爭到個位囉.....

原帖由 hildakam 於 09-2-21 12:35 AM 發表
係啊, 都係我自己湊, 開頭坐月就有屋企人幫, 但始終我都要自己面對一個對兩個既日子ga la~~ 但其實本來係打算比issac讀半日ga, 不過救世軍真係最近, 所以讀一年先再打算~~

妳地係咪諗住4年都係呢間ga??????

...

http://www.britishcouncil.org/zh/hongkong-english-young-learner-kindergarten.htm

慢慢睇^o^

原帖由 Prudencelamlam 於 09-2-25 12:33 發表
如果唔係就浪費金錢啦.
我之前揾到間'Little Monster Learning ...

Thanks.
其他人咁耐無上黎既.......得閒就上黎多啲交流下啦!
只要關於小朋友既野,咩都講得架, 無須顧忌.

原帖由 hildakam 於 09-2-26 12:39 AM 發表
http://www.britishcouncil.org/zh/hongkong-english-young-learner-kindergarten.htm

慢慢睇^o^

係囉~~推番上黎先~~同學仔~~快d上黎傾計啦~~:loveliness:

hihi, 早幾日病, 所以冇上來...
知唔知 YMCA 都有英文學?
我唔記得o係邊度睇過, 但係又搵唔返個website...
今日去咗劍鳴interview, 更加覺得阿仔要努力打好英文基礎

咁快interview? in K1 or N1啊? 劍鳴點in, 講黎聽下.
Thanks.

原帖由 dragonpork 於 09-3-7 05:35 PM 發表
hihi, 早幾日病, 所以冇上來...
知唔知 YMCA 都有英文學?
我唔記得o係邊度睇過, 但係又搵唔返個website...
今日去咗劍鳴interview, 更加覺得阿仔要努力打好英文基礎 ...

in N1 lah of course.
其實都唔使點準備架... 係playgroup 形式. 三個section. 一個係講故仔, 一個係聽音槳跳舞, 一個係捐山窿.
好快, 我諗唔使十分鐘已經搞掂咗.

好多講嘢叻o既bb o係呢種interview 發揮唔到長處.

原帖由 Prudencelamlam 於 09-3-9 16:08 發表
咁快interview? in K1 or N1啊? 劍鳴點in, 講黎聽下.
Thanks.

講故仔係點樣考架?唔係要小朋友講呀嘛
點解咁遲考N1既? 唔係通常上年年尾至年初in咩?

原帖由 dragonpork 於 09-3-11 02:22 PM 發表
in N1 lah of course.
其實都唔使點準備架... 係playgroup 形式. 三個section. 一個係講故仔, 一個係聽音槳跳舞, 一個係捐山窿.
好快, 我諗唔使十分鐘已經搞掂咗.

好多講嘢叻o既bb o係呢種interview 發揮唔到長處. ...

sorry, 打錯, 係聽故仔!   老師講, 小朋友聽.
呢間係遲d架.. 我都唔知點解. 好似一月先報名.

原帖由 Prudencelamlam 於 09-3-12 12:33 發表
講故仔係點樣考架?唔係要小朋友講呀嘛mouth:" />
點解咁遲考N1既? 唔係通常上年年尾至年初in咩?

Do they use English for the whole interview?

原帖由 dragonpork 於 09-3-12 12:39 PM 發表
sorry, 打錯, 係聽故仔!   老師講, 小朋友聽.
呢間係遲d架.. 我都唔知點解. 好似一月先報名.

right!
english for whole story telling session. for other 2 sections, as you can imagine, very limited langauge instruction required. and there's another helper in the classroom speaking Cantonese as supplement.

原帖由 Prudencelamlam 於 09-3-12 16:09 發表
Do they use English for the whole interview?

Hi all,

我同軒軒報jor保護兒童會4-6月既playgroup 呀,你地有無人都報jor呀?

Hi,

你報咗咩班呀?

原帖由 tszfungkaka 於 09-3-20 03:29 PM 發表
Hi all,

我同軒軒報jor保護兒童會4-6月既playgroup 呀,你地有無人都報jor呀?

等我去問下仲收唔收生先

原帖由 tszfungkaka 於 09-3-20 15:29 發表
Hi all,

hihi~~我都有報ar, 係咪學前預備班?
不過我最多只能親自帶issac番到5月中, 之後就會由奶奶接力, 因為我5月尾開刀生bb喇~~帶唔哂全期呢~~~我覺得好可惜, 唔能夠睇到佢一路學習~~

原帖由 tszfungkaka 於 09-3-20 15:29 發表
Hi all,

係啊~~咁多位~~我今日打左去學校問床墊同被袋size, 校長好有禮貌答哂我d問題, 仲fax左 size比我添, 如果大家想要, 可以打去問佢地要, 不過只限fax or親身去拎~~

仲有, 我問左戒片同食飯問題, 妳地d bb戒哂片未ga? 校長話仲有幾個月先番學, 可以等回暖時教bb去小便, 如果到時番學都仲未識, 就照帶片片番學, 同埋佢地都好鼓勵午睡用番片片既, 因為小朋友瞓左, 如果起身濕哂, 會好驚(佢冇講點解, 我估係怕同學仔笑), 會影響bb既情緒, 另外, 食飯就bb自己食, 之後抹咀就會用抹手紙加煲過的水當做濕紙巾, 老師會跟進bb既清潔~~

另外, n1係冇英文堂既, 只係小組活動, n2先有英文堂~~

大家如果有咩問題, 都可以打去問, d staff 真係好有禮貌!!