用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無學校會咁?
go

有無學校會咁?

中一會唔會今日先講,明天要背默,之前是未背過,亦無叫佢地背?

阿女話無.

我ar女話多數教篇課文之前已經話要背默 /
起碼幾日前講話要背默

比unseen默書好得多,有一日準備

我覺得要比多一日,又要做功課又要即是背默,我都驚佢唔熟。而家唔係讀默,係背默,都要時間去記!

未教就要考?是邊間學校啊?
原帖由 bluetones 於 09-2-5 23:23 發表
正常.
好多中學都有突擊測驗/unseen dictation.
考試考6課,但只係教左3課.

原帖由 bluetones 於 09-2-6 00:46 發表
據我所知,協恩係咁.
其他中學作文考試時都要寫一些未寫過或練習過的題目.
成班都叫晒救命.

名校係咁個喎!

原帖由 ?? 於 09-2-5 22:09 發表
我覺得要比多一日,又要做功課又要即是背默,我都驚佢唔熟。而家唔係讀默,係背默,都要時間去記!

如果懶,俾一個禮拜都未得啦!

ccspy,

係囉,係囉!睇自己點讀.

上咗中學後,我都懶理呀囡默書尼d濕碎嘢 ,唔係仲要呀媽同佢默呀麻!救命 話知佢默多默少,早默遲默,同校同級同學都搞得掂,就要頂硬上架啦.ccspy,對嗎?

我發覺孩子上了中學後,个个都醒哂。要背一課書原來一、兩个小時就掂啦!你不用太担心,有一日咁長,他們一定得架!

我好期待呢一日啊!
原帖由 T-mama 於 09-2-6 11:55 發表
我發覺孩子上了中學後,个个都醒哂。要背一課書原來一、兩个小時就掂啦!你不用太担心,有一日咁長,他們一定得架!

我仔仔個老師仲搞笑,考英文口試時,原本老師話讀原一篇文章後講返個故事,不過老師要開始考試前同d學生講原來搞錯咗,原來要學生一人講一個故事出來,我仔仔仲要考第一個(只給3分鐘準備),肯好平時仔仔有講故事給妹妹聽(講中文)。他用3分鐘轉英文講出來。
好彩合格。
原帖由 ?? 於 09-2-5 19:21 發表
中一會唔會今日先講,明天要背默,之前是未背過,亦無叫佢地背?

咁都得?如果其他班的老師冇攪錯,你仔仔o個班咪好唔底?
原帖由 ireneyklo 於 09-2-9 15:34 發表
我仔仔個老師仲搞笑,考英文口試時,原本老師話讀原一篇文章後講返個故事,不過老師要開始考試前同d學生講原來搞錯咗,原來要學生一人講一個故事出來,我仔仔仲要考第一個(只給3分鐘準備),肯好平時仔仔有講故事給妹妹聽(講中文)。他用 ...

我仔仔話得佢o個一班搞錯,所以仔仔d同學大部份都講跟仔仔講同一個故事。

吓?你咁大驚小怪?好平常咋wor....
尤其是名校,個個小朋友在家裡已經讀好晒書,就連未教果d都已經自習晒,老師當然唔會同佢地dum時間,快快過左d佢地已經識的野,趕快教d深d的野啦。
你快d叫個小朋友唔好玩咁多,唔好以為中學輕鬆,早d要讀好所有野呀!

回覆 # 的文章

係呀!千祈唔好信d人講, 中學係輕鬆的.
有好多野要自學, 尤其係中文啦. 有d書根本唔教, 只係會考. 咪自己攪掂 law.
我認為如果果個讀得輕鬆, 成績通常麻麻, 否則係異數.
一分耕耘, 加合適方法 = 一分收獲.
各位, 加油!