用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 亞仔, 點解你咁"硬頸"???
go

亞仔, 點解你咁"硬頸"??? [複製鏈接]

C6琴晚叫亞仔執番地下個波交比佢.
亞仔冇理佢, 照睇班尼DVD.
見亞仔冇反應, 熄電視, 指住地上個波叫亞仔執比佢.
亞仔用腳踢, C6唔收貨, 堅持一定要亞仔用手執.
我去"目及"下, 佢唔比我參與, 話亞仔一見到我會"得戚"(事實上係) 要我同工人係廚房迥避.
亞仔一向唔受硬, 係度喊唔做, C6最初都好好語氣, 後來火起好Q惡, 亞仔重喊得勁, 但後來都執比佢, 但C6玩野, 佢要亞仔重覆成10次, 有時做到有時做唔到, 我火起走出去, 佢話咁簡單亞仔都聽唔明, 第時點算...(下冊300字)
亞仔見到我好似見到救星咁, 我就好好聲氣叫亞仔執比我, 亞仔即做. C6叫我叫多次, 亞仔照執比我.
C6無聲20秒, 跟住我話:你咁既態度我係亞仔都唔高興啦, 將心比已, 自己諗下.
佢話: 而家係要佢聽大人指令, 下下做野要睇佢心情, 第時再大D點算?
之前早期訓練既導師及主任總結亞仔一句:
"不為也,非不能也"

0    0    0    0

原帖由 owl_2046 於 09-2-5 13:03 發表
我去"目及"下, 佢唔比我參與, 話亞仔一見到我會"得戚"( ...

第一, 小朋友看緊電視, 佢專心緊, 你叫佢聽指令做野, 吾好話a 仔(吾知你仔係吾係), 正常的小朋友(以我女為例), 都吾會聽你up

第二, 佢daddy 一下甘熄左電視, 係都要佢執既, 更加慶上加慶

如果要佢聽指令專心做野, 下次要set 一段時間比佢, 例如食飽飯之後, 做30分鐘訓練, table task 又好, 乜都好, 做完之後, 做得好既可以獎佢看電視

甘還好過看看下電視走去要佢聽指令

欲速則不達

我亞仔係AA地個隻
我返到屋企會比你篇野佢睇, 希望C6明解....
佢成日以為自己果套係0岩, 重話A仔唔大聲夾惡佢只會當你傻, 因好多時對亞仔大聲D佢個"魂魄"先返黎,以致C6好Q惡
再0咁落去, 我恐怕亞仔越大越唔likely佢:;pppp:

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-5 13:50 發表

第一, 小朋友看緊電視, 佢專心緊, 你叫佢聽指令做野, 吾好話a 仔(吾知你仔係吾係), 正常的小朋友(以我女為例), 都吾會聽你up

第二, 佢daddy 一下甘熄左電視, 係都要佢執既, 更加慶上加慶

如果要佢聽指令專心做野 ...

- 好正常, 大人都會咁啦.

- 點解人地睇緊電視, 要人地執波. 比着大人都吾采佢.

但後來都執比佢, 但C6玩野, 佢要亞仔重覆成10次, 有時做到有時做唔到, 我火起走出去, 佢話咁簡單亞仔都聽唔明, 第時點算...(下冊300寫)
- 教小朋友都要有方法, 吾急得. 讓佢地愉快學習, 有好既經驗, 自然會做得好.

佢話: 而家係要佢聽大人指令, 下下做野要睇佢心情, 第時再大D點算?
- 係呀, 而家咁細, 你就可以迫到佢做, 到大d, 佢采你都傻. 你諗下係吾係.
nil

其實我都想講下,我阿仔又係受軟唔受硬...

同一份玩具,佢自己玩,可以玩好耐;不過如果當一份task,你叫佢點做點做,佢就唔多like,可能會好勉強同你做一陣,然後走左去... 迫佢,佢喊,傷感情;唔迫,可能愈黎愈唔聽話.... 點算?

我成日o係度諗,應唔應該繼續迫佢?我train佢聽指令,係為左做評估果陣有高分?但係小朋友係應該開開心心,成日迫佢,大人小朋友都會好辛苦...

你又講得好0岩, 希望C6睇完可以改善.
我同老公由拍拖+結婚生仔已踏入第16個年頭(我地好後生就拍拖....呵呵呵)一向好少好少嘈交.
自從亞仔出世我為左照顧亞仔已好少理佢(因我超級緊張)
知道亞仔有A仔傾向, 我地兩個都從悲傷中振作起黎.
估唔到會為教仔問題開火好幾次, 有時甚至想帶埋亞仔返外家住, 費事比佢理.

原帖由 January 於 09-2-5 14:23 發表
- 好正常, 大人都會咁啦.

- 點解人地睇緊電視, 要人 ...

我同你一樣, 見佢返學返全日, 返到屋企都成4:00pm
再等我放工返到屋企都7:20pm
食埋晚飯沖埋涼都成9:00pm
一埋牙又要同亞仔training火拼, 真係唔想.
我都想晚晚親子, 同佢玩D佢鍾意既野.
所以對於home training 我唔係咁上心....

係呢, 係亞仔玩咩玩具?
我亞仔對玩具冇興趣

原帖由 annaanna 於 09-2-5 16:44 發表
其實我都想講下,我阿仔又係受軟唔受硬...

同一份玩具,佢自己玩,可以玩好耐;不過如果當一份task,你叫佢點做點做,佢就唔多like,可能會好勉強同你做一陣,然後走左去... 迫佢,佢喊,傷感情;唔迫,可能愈黎愈唔聽話.... 點算?

我成日o ...

我阿仔鐘意睇書,聽故事,玩abc拚板,玩fitball,寫字... 其實呢d 都唔係咩玩具,係平時o既task,不過比佢自己玩同我train佢係兩回事囉....

所以呢,我希望佢有一個愉快o既童年,唔想下下攪到大家都唔開心囉﹗

原帖由 owl_2046 於 09-2-5 17:25 發表
所以對於home training 我唔 ...

我比較懶,我囝返半日學,所以我將家居訓練交俾姐姐下午做,自己mointor,晚上我地同佢玩,但會加上一些訓練的元素,但就唔會訓練半個鐘咁formal。

同埋,我覺得我地d細佬是要迫的,但嘗試用多d正面話語、鼓勵語氣同方法,效果可能不同。

老公都唔完全認同我俾囝囝的訓練,尤其要俾好多$參加甚麼甚麼班,但我盡量不在囝面前爭論,私底下陰d陰d同佢講,有時叫佢自己帶囝去training,叫佢自己多d觀察囝在外的表現,佢就會明白多d。

原帖由 owl_2046 於 09-2-5 17:25 發表
所以對於home training 我唔 ...

我以住都非常就小兒,使小兒的脾氣不好,很硬頸.但後來我變得惡少少,對他firm一些,加一些食物的獎勵,他的脾氣好了,比以住合作少許.
此外,有些我會說一些反話,例如:我叫他刷牙,他說不想,我便說:哪不要刷牙,掉了牙刷.他便會立即說要刷牙.
這一套'你緊我不緊'在小兒身上幾work.

沒有人喜歡被限制,但無規矩則不成方圓,沒有人喜歡遭遇挫折,但不經風雨,不見成長,唯有經過壓力的淬煉,才能散發出耀眼奪目的光芒.
不為也,非不能也-是態度問題.沒有付諸行動,一切都是空談.

(假如我不能,我一定要,假如我一定要,我就一定能)

唉, 就係下下要迫佢先使出真功夫囉!
你講得0岩, 佢要既野好肯開口講, 我地叫佢講, 佢明明識都唔肯開口, 好硬頸.
好多時一路喊一路做, 我就最怕聽到喊聲, 會令我精神崩潰.

原帖由 pollybell 於 09-2-6 12:52 發表
沒有人喜歡被限制,但無規矩則不成方圓,沒有人喜歡遭遇挫折,但不經風雨,不見成長,唯有經過壓力的淬煉,才能散發出耀眼奪目的光芒.
不為也,非不能也-是態度問題.沒有付諸行動,一切都是空談.

(假如我不能,我一定要,假如 ...

Hi owl 2046,

如果你地想教好個仔,相信你同老公首先於管教方式要達成共識,你們各有一套,叫個仔跟邊套先啱

我個仔都好固執,情況很似,但我同老公步伐好一致,起初我會好易發火,似足你老公,但聽我老公話要有耐性,不過關最緊要堅持,要佢做的就一定要做,慢慢來啦

你地不如先達成共識,否則個仔變成雙面人之餘,亦傷害兩夫妻感情,何若呢

我個仔一樣都好硬頸,亞仔每次急屎,急尿都一定唔會自己去同唔會同你講,係一定要你叫佢去,佢先會去,有時佢好急,問佢係咪急尿,佢都會話唔係,直到佢急到就懶個隻,佢都唔會去,佢會走去你面前,望住你,要你叫佢去廁所,係學校直情要老師係廁所睇住佢,叫佢做,佢先會做,亞仔5歲多啦,我真係煩到想死呀!

回覆 # 的文章

咁呀long170908, 你有冇試過有得佢賴,然後罰佢呀,我個仔試過比我重責後,就肯開口講啦,不過次次都好遲先出聲

原帖由 yookko 於 09-2-6 23:15 發表
Hi owl 2046,

如果你地想教好個仔,相信你同老公首先於管教方式要達成共識,你們各有一套,叫個仔跟邊套先啱

我個仔都好固執,情況很似,但我同老公步伐好一致,起初我會好易發火,似足你老公,但聽我老公話要有耐性,不過關最緊要 ...

我贊成:首先於管教方式要達成共識。
可惜我沒有時間與奈性同老公談至達成共識。很多時要避免嘈,唯有一人少句。但是我們的共同底線是,就算我們管教方式沒共識,一方在管教時,另一方一定不可以在孩子前表達不同的教管方法。如孩子要找另一方做後台,另一方只會說,“你要聽Daddy/Mommy的話去做。”面部表情也要扮是與配偶站在同一陣線。有時真的做得很辛苦。做多幾次後,效果有顯著。因為小孩子意識到這場battle of will,他輸定了。

提起屎尿呢家野, 我都有野呻下.

亞仔開大都有D反應比我, 例如"禁"住個pet pet 好急促咁"騰黎騰去" 我見唔妥就問佢係咪"痾屎"但佢永遠唔答你, 所以我只係自問自答.....

至於小便, 佢只係好間唔中先同我講, 其餘時間我要隔半個至一個鐘叫佢去廁所, 如有得痾佢好主動入廁所企上櫈仔(亞仔得三歲)如冇得痾就雙腳夾實.....

唉, 佢係識講, 但唔知點解會咁.....有時忘記同佢小便攪到賴左, 佢老豆又會罰佢企, 攪到我又話工人好唔叫亞仔去廁所, 又內疚自己冇叫佢去.......

亞仔, 你唔好比你老豆知你識表達, 識又唔做, 唔打你都偷笑啦:;pppp:
原帖由 long170908 於 09-2-7 10:26 發表
我個仔一樣都好硬頸,亞仔每次急屎,急尿都一定唔會自己去同唔會同你講,係一定要你叫佢去,佢先會去,有時佢好急,問佢係咪急尿,佢都會話唔係,直到佢急到就懶個隻,佢都唔會去,佢會走去你面前,望住你,要你叫佢去廁所,係學 ...

我都想講吓我個仔, 佢差不多四歲, 同佢做
training時都心不再焉, 佢喺學校做得好好嗰喎, 老師就話佢虾我哋兩公婆, 呢樣嘢我知.

講開硬頸, 就今日之嘛, 佢話玩puzzle, 咁我教佢玩, 但佢死都唔聽我教佢點玩, 教佢好多次佢喺唔聽我講, 我咪好嬲咁鬧佢囉, 佢就喊喇, 同埋每次教佢嘢, 佢永遠都唔會望住點做, just望住妳, 我咪興又鬧佢喇, 又喊 死未, 都唔知有咩方法改善佢呢個習慣呢?

你阿仔o係學校做到咪好囉,我阿仔就衰,次次老師叫佢做都唔做,大家明知佢識做,但又唔做,咪仲激死人﹗

原帖由 NemoFish 於 09-2-10 10:31 發表
我都想講吓我個仔, 佢差不多四歲, 同佢做
training時都心不再焉, 佢喺學校做得好好嗰喎, 老師就話佢虾我哋兩公婆, 呢樣嘢我知.

講開硬頸, 就今日之嘛, 佢話玩puzzle, 咁我教佢玩, 但佢死都唔聽我教佢點玩, 教佢好多 ...

硬頸   有三個做法 1.放棄 2.你要堅持 硬過佢
我個仔4歲那年,我用了一年時間來train他穿鞋(只是要他自己把腳穿入鞋內),每天他為此哭一小時,我堅持了一年,成功;但代價很大,我不是鼓勵大家這樣做,只是提供一種過來人的做法. 3. 自己想辦法
‹ 上一主題|下一主題