用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲,可以學咩數學,珠心算,公文數,kiwi
go

4歲,可以學咩數學,珠心算,公文數,kiwi

E.nopi, 如果有一個好的導師, 仲可以同時提升英文水平.  我有好介紹, 有興趣pm我

我唔肯定奧林匹克數係唔係可能比4歲學, 如果可以, 最好學奧數, 因為佢比較靈活同訓練思考, 而且有公開比賽, 若果成績好對佢將來搵學校好有幫助

原帖由 pigching 於 09-2-5 11:30 AM 發表
請問分享下,因出面太多如何Choice !
Tomorrow is better

先學珠心算,學基本的加減運算,考公開試準備報小學,k3下學期開始可以學奧數,或者是一些趣味數學(有些幼稚園都有這些課外活動)以便在小學時可以參加公開比賽.(應該是小學二,三年級以上才可以比賽)因為又要為升中學準備
原帖由 Elona 於 09-2-5 13:34 發表
我唔肯定奧林匹克數係唔係可能比4歲學, 如果可以, 最好學奧數, 因為佢比較靈活同訓練思考, 而且有公開比賽, 若果成績好對佢將來搵學校好有幫助

E.nopi 同時會訓練基本運算同埋推理邏輯, 由小朋友開始握筆就可以開始入讀, 按能力由不同的level開始. 我所講的centre係北角, 我知佢地好幾位小朋友都係由Lv1 or 2 開始讀上去, 進度都不錯, 我最喜歡的係佢地唔會隨便推個小朋友去下一個level, 一定要佢呢一個基礎概念紮實左, 才會讓小朋友去下一個level.
有興趣pm我

我個仔都係4歲時我就到處找math course。我比佢嘗試韓国E.Nopi Math(在兩年前算好新),選佢喺覺得E.Nopi教材及課程比較着重理解和思考,更好就係在北角有個用NAT以全英文授課嘅center,佢地位Director of Studies將課程內容提升,加入不少互動原數,令課堂更有趣味更加好玩。在上數學課時,又可練習以英文溝通,一舉兩得。值得推介。

請問貴吾貴
原帖由 cactuscat 於 09-4-24 12:28 發表
E.nopi 同時會訓練基本運算同埋推理邏輯, 由小朋友開始握筆就可以開始入讀, 按能力由不同的level開始. 我所講的centre係北角, 我知佢地好幾位小朋友都係由Lv1 or 2 開始讀上去, 進度都不錯, 我最喜歡的係佢地唔會隨 ...

貴唔貴睇你點定義la, 我個人來說我要的係質素唔係要用盡小朋友的時間, 有時侯係視乎是否物有所值.

原帖由 winchoy16888 於 09-4-25 23:42 發表
請問貴吾貴

咀即係幾錢‧

即係你覺得價錢貴但質素好

Hi cactuscat,

I'm interest on E.Nopi Math , pls provide the contact information to me thru email [email protected]

Many thanks !

原帖由 cactuscat 於 09-4-27 16:47 發表
貴唔貴睇你點定義la, 我個人來說我要的係質素唔係要用盡小朋友的時間, 有時侯係視乎是否物有所值.

在北角學,請問是否qq club?

Math

Please email the information for E.Nopi Math to [email protected].

Thanks.

I am looking for a good instructor in E.nopi English and E.nopi Math. Please PM me.  Thanks.

原帖由 cactuscat 於 2009-2-5 11:34 發表
E.nopi, 如果有一個好的導師, 仲可以同時提升英文水平.  我有好介紹, 有興趣pm我

hi Mandy Bee, please advise where your child is learning drama?
原帖由 MandyBee 於 09-5-5 11:05 發表
我現在俾佢學砌LEGO、學琴、游水、體操、珠心算、English Drama。
砌LEGO係佢至愛,所以一定要上。
其他就因想他有一技之長,要佢學,不過遲些可能唔上數了…佢話好悶… ...

回覆 16# pigching 的文章

My son is also 4 now, I'm also searching maths course for him.  At the moment, I can't deicide which one is suitable for my son. Here are my findings to share:

珠心算 and Kwik Maths: both are teaching +, -, X, / by special method of mental arithmetic quickly.  But according to Kwik center consultant told, Kwik is faster to finish learning mental arithmetic than 珠心算, as 珠心算 need to spend some time on learning how to 珠算, then learn 心算.

奧林匹克數: seems for primary and above students.

公文數: keep doing papers to practise, but no special method to teach your child.

Enopi: keep doing papers, not only teaching +, -, X, / including shapes, logical thinking practices...  but not all centres are teaching in English, may assist with cantonese.

回覆 17# 靜字派 的文章

請問你個小朋友係邊間學珠心算架? 麻煩你email 有關資料我 [email protected]             TKS!!!: