用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學生經常遲到,是誰的責任?
樓主: 貴花田711
go

小一學生經常遲到,是誰的責任? [複製鏈接]

諗起外國一單新聞, 七歲小童遲左上唔到校車, 於是自己揸父母的私家車番學校仲撞埋車添, 好彩冇受傷, 之後警察搵到佢既父母時, 原來佢地仲未起身...

個小朋友好有責任心, 為左番學乜都唔怕, 咁作為父母的責任又完未呢?

我覺得唔單止小一, 小二, 小三....中一, 中二...., 亦唔限於遲到, 對於子女的事, 父母都有責任.

醒目開學勳章

100% agreed

原帖由 kitbebe 於 09-2-5 08:27 發表
囡囡學校的訓導主任說: 沒有遲到的小一生, 祇有遲到的小一生家長!!

超級版主

我仔間學校日日都有好多學生遲到,其中一個犀利到可以一星期遲到至少3日,佢阿媽日日都鬧住佢返學,小朋友就頭dup dup咁行,真係唔明白佢媽咪點解日日都要個仔遲到(已經見左一年半)。

遲到學生當中,好多學生聽到學校鐘聲響起,仲可以施施然咁行返學,真係睇到我O咀。我地仔女依一代再係咁,到佢地出黎社會做事都唔知會點囉......。

父母係小朋友第一個老師, 所以是責無旁貸.

醒目開學勳章

我仲記得四年級o個時有一日落大雨遲o左出門口趕唔到校車, 番到學校o既時候已經遲到, o個朝早仲要測健教, 我企o左o係班房門口喊唔敢入去, 後來俾老師見到先叫番我入班房測驗, o個次o既測驗題目有d我仲記得....

以前番學遲到係一件好大o既事, 連小朋友自己都會自責, 但點解同樣o既事發生o係呢個年代, 連父母都覺得冇所謂呢~~~ 真係值得好好咁諗o下!

原帖由 召藥師 於 09-2-9 02:38 發表
我仔間學校日日都有好多學生遲到,其中一個犀利到可以一星期遲到至少3日,佢阿媽日日都鬧住佢返學,小朋友就頭dup dup咁行,真係唔明白佢媽咪點解日日都要個仔遲到(已經見左一年半)。

遲到學生當中,好多學生聽到學校鐘聲響起 ...

當然係父母責任, 呢D習慣係自小培養

其實各人有各人的責任, 父母有責任, 學生也有責任, 每人要面對自己既路, 唔好推晒是但一方, 推倒又點?! 一家人既事不如一齊解決把啦. 唔好推啦要大家一齊解決. 點解決? 三口六面傾啦, 讀得小學都唔細架啦.

Totally agreed.

Of course this is the responsibility of parents.

原帖由 kitbebe 於 09-2-5 08:27 發表
囡囡學校的訓導主任說: 沒有遲到的小一生, 祇有遲到的小一生家長!!
‹ 上一主題|下一主題