用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣區幼稚園
go

荃灣區幼稚園

各位媽咪,

荃灣有什麼理想的幼稚園? 最好是有戶外場地的。

我的仔仔是2007年1月出生的, 現正上親子班, 09年9月可直接入該校N1, 原打算照上K1至K3, 因鄰近住所, 但
仔仔返親子班已一段時間, 但並不投入, 最初以為是情緒
問題, 但之後發覺他在公園裡、遊樂場裡、朋友家裡等地方和其他小孩玩耍時, 是很開心投入的﹗可能是他不喜歡該環境及活動模式﹗

現已上網找資料, 打算報考其他幼稚園, 可能已經遲了,
因為某些知名的幼稚園, 在BB出生後已開始排隊, 我現在
才報, 預算2010年9月入學是否太遲呢?

jpcafe

2010年9月先入學大部份都未開始報名, 又點會遲呢! 你所指一出世就開始排隊都只係小小小部份既幼兒園 (如救世軍個d全日班), 而唔係幼稚園.
你想有戶外場地, 可以睇吓聖母, 綠陽個d, 再唔係去以下教統局個網睇吓, 佢有全港幼稚園一覽, 仲可以睇到其他d幼稚園資料, 仲有成大半年時間(通常每年九月開始先報讀出年既k1架),慢慢找吓啦!

原帖由 jpcafe 於 09-2-4 14:27 發表
各位媽咪,

荃灣有什麼理想的幼稚園? 最好是有戶外場地的。

我的仔仔是2007年1月出生的, 現正上親子班, 09年9月可直接入該校N1, 原打算照上K1至K3, 因鄰近住所, 但
仔仔返親子班已一段時間, 但並不投入, 最初以為 ...

我囝囝都係2010年9月先入學 , 而家都煩緊

me 2 ,i'm 0507 mama