用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪全部津小官小都有機會入皇仁 ?
樓主: mclook
go

係咪全部津小官小都有機會入皇仁 ?

醒目開學勳章

原來嘉亨灣&鯉景灣=net 14, 多謝賜教!!!

另我要補充:
愛秩序官小是聯繫Shau Kei Wan官立中學, 另它都係聯繫皇仁 & 筲基灣東官中, 呢d資料係我上年10月參觀時所得, 應該到而家都係無改!!!! 有朋友個仔上年派中學, 他話有每年約有十幾個聯繫皇仁的位, 而舊年好似總共有20人入到皇仁吧!!!

原帖由 dorchiu 於 09-2-5 14:48 發表
愛秩序官小是聯繫Shau Kei Wan官立中學,這也是band one英中

西灣河--鯉景灣 & 嘉享灣係 net 14, 逸濤灣打後就 net 16.  愛秩序灣官小同基灣都係net 16.

軒小(net 12)係最多位入QC, 其他官小都有, 不過無咁多. 所以你應該考慮搬去邊區先, 唔係就要考誇區小學. ...

醒目開學勳章 王國長老

我係家長呀, 不過我仔得10分適齡分, 雖然12網, 不過對政府派位真係無咩期望
對我黎講, 如果真係touchwood非常咁不幸, 考既直資一間都唔收, 我至會大抽獎揀軒官, 我唔想揀傳統學校所以唯有咁揀了
所以關於軒官既野, 例如2012年呢單野, or縮班, or派位結果, 我之前聽左都會上心, 但亦知道2012年前入學唔會有影響, 所以又知d唔知d
多謝你clarify
原帖由 ernestchow 於 09-2-5 06:11 PM 發表

你好似好緊張,不斷問,我以為你是家長,我求証過軒官和教育局,他們也一樣回覆說未confirm.有時報紙報告也未必100%正確,將來的事好難講,等如你和我也有機會中六合彩頭獎 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 21:24 發表
我係家長呀, 不過我仔得10分適齡分, 雖然12網, 不過對政府派位真係無咩期望
對我黎講, 如果真係touchwood非常咁不幸, 考既直資一間都唔收, 我至會大抽獎揀軒官, 我唔想揀傳統學校所以唯有咁揀了
所以關於軒官既野,  ...

總之校方話假如2018年脫勾,一定在6年前話給家長聽即2012有心理準備,不會話轉就轉,但在現時為止都未有落實脫勾,一切都是好遙遠的事,另外你如大抽獎失敗可試叩門,我大仔今年小一,細仔出年小一,大仔有好多同學仔也是叩門,但最好你第一位是寫軒官,有誠意d,我大仔在軒官讀得好開心,我也問過其他同學仔他們也答我好開心,校長和老師也好好

原帖由 臻媽 於 09-2-5 18:30 發表
原來嘉亨灣&鯉景灣=net 14, 多謝賜教!!!

另我要補充:
愛秩序官小是聯繫Shau Kei Wan官立中學, 另它都係聯繫皇仁 & 筲基灣東官中, 呢d資料係我上年10月參觀時所得, 應該到而家都係無改!!!! 有朋友個仔上年派中學, 他 ...

correct!  Adrich Bay GPS 應該是不錯的小學,校舍新,設備齊。由於連了皇仁,我覺得比北角官小優勝多了!!

repeated....

原帖由 ernestchow 於 09-2-5 23:20 發表

總之校方話假如2018年脫勾,一定在6年前話給家長聽即2012有心理準備,不會話轉就轉,但在現時為止都未有落實脫勾,一切都是好遙遠的事,另外你如大抽獎失敗可試叩門,我大仔今年小一,細仔出年小一,大仔有好多同學仔也是 ...

可否講多d軒小既特色呀﹖你小朋友上午定下午﹖我原藉九龍,本來在首輪已抽左九龍學校,但而家會搬,我想叩港島既小學,目標當然都係皇仁,但因之前從無留意港島小學,唔知大家有咩提議呢﹖除左軒小,仲有咩選擇﹖聽見d人話基灣好好,但基灣好似同皇仁無鈎,點好呢﹖心煩呀...

醒目開學勳章 王國長老

原來你係軒官家長.........
你就好, 細仔唔駛煩, 我大女讀直資, 唔一定收細佬, 我而家煩到頭都大埋 (亦好彩家姐考到直資, 都可以mount下車邊, 否則而家我仲煩!)
原帖由 ernestchow 於 09-2-5 11:20 PM 發表

總之校方話假如2018年脫勾,一定在6年前話給家長聽即2012有心理準備,不會話轉就轉,但在現時為止都未有落實脫勾,一切都是好遙遠的事,另外你如大抽獎失敗可試叩門,我大仔今年小一,細仔出年小一,大仔有好多同學仔也是 ...

原帖由 somedo 於 09-2-6 09:30 發表

可否講多d軒小既特色呀﹖你小朋友上午定下午﹖我原藉九龍,本來在首輪已抽左九龍學校,但而家會搬,我想叩港島既小學,目標當然都係皇仁,但因之前從無留意港島小學,唔知大家有咩提議呢﹖除左軒小,仲有咩選擇﹖聽見d人話基灣好好,但基灣 ...

基灣有90%band one都好好,點解一定要入皇仁?基灣好多功課做,好大壓力,90%band one谷到學生暈

原帖由 ernestchow 於 09-2-6 11:55 發表

基灣有90%band one都好好,點解一定要入皇仁?基灣好多功課做,好大壓力,90%band one谷到學生暈

有d 家長, 認為谷先好, 吾谷, 就算比佢第時入到qc, 甘又點? 係吾係會墊屍底呢?

軒小上, 真係吾谷學生, 無疑, 學生真係會讀得好開心, both 家長同學生都吾會有壓力, 但當上到中學, 同其他小學一齊時, 高低係吾係立見呢?

校長曾經話, 佢地最top 的科目是數學, 亦是佢地引以自豪的一科

同埋話, 佢地同英文小學的英文無得比, 自知差過英文小學, 但在中文小學黎講, 話佢地的英文, 吾敢話好過晒所有中文小學, 但吾會比佢地差, 事實又係吾係呢?

有無研究過?

原帖由 ernestchow 於 09-2-6 11:55 發表

我唔係一定要入皇仁,只係男仔黎講,呢個係一個唔錯既方向。

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-6 15:04 發表

有d 家長, 認為谷先好, 吾谷, 就算比佢第時入到qc, 甘又點? 係吾係會墊屍底呢?

軒小上, 真係吾谷學生, 無疑, 學生真係會讀得好開心, both 家長同學生都吾會有壓力, 但當上到中學, 同其他小學一齊時, 高低係吾係 ...

軒官上皇仁的學生真是好睇家長配合,我知有個皇仁10A狀元來至軒官

10A 果個係資優生黎架, 你個仔係吾係今年小一? or 初小?

等你個仔再上多幾年, 你就會明我所講既係乜架啦

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-6 20:45 發表
10A 果個係資優生黎架, 你個仔係吾係今年小一? or 初小?

我都有親戚的仔由軒官至皇仁至港大,未至10A,但會考都30分,我見佢成長好開心,家長的配合是好重要,邊間小學都係甘話

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-6 20:45 發表

似係有所暗示,但小人不才,又唔明,不如你踎低就下我,畫公仔畫埋條腸我睇。對在學學生,可能讀讀下會心領神會,但我地門外漢,仲係想了解多d先做決定,到底仲係豪門定已家道中落﹖前輩旦說無妨。

ps我唔係一心入豪門,只係想搵間合適既學校,知己知彼,百戰百勝

原帖由 somedo 於 09-2-9 10:26 發表

似係有所暗示,但小人不才,又唔明,不如你踎低就下我,畫公仔畫埋條腸我睇。對在學學生,可能讀讀下會心領神會,但我地門外漢,仲係想了解多d先做決定,到底仲係豪門定已家道中落﹖前輩旦說無妨。

ps我唔係一心入豪門,只係想搵間合 ...

呵, 吾知點樣講好wor, 亦吾想引起不必要的爭拗

你get 到幾多就幾多啦

p.s. 佢係一間好小學, 老師同校長都好好, 好有愛心

係入邊讀的學生真係無壓力, 好開心愉快地成長既

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-6 15:04 發表

軒小上, 真係吾谷學生, 無疑, 學生真係會讀得好開心, both 家長同學生都吾會有壓力, 但當上到中學, 同其他小學一齊時, 高低係吾係 ...

我都明白的,都有d過來人家長說軒官全級40都可入皇仁,同出面全級第一入皇仁,當然高低可見,所以我仔K1-K3都讀國際學校,英文算流利,我亦都吾會全靠學校,我仔由小一都在出外學d課程加強自已,所以我講的家長配合

原帖由 ernestchow 於 09-2-9 14:23 發表

我都明白的,都有d過來人家長說軒官全級40都可入皇仁,同出面全級第一入皇仁,當然高低可見,所以我仔K1-K3都讀國際學校,英文算流利,我亦都吾會全靠學校,我仔由小一都在出外學d課程加強自已,所以我講的家長配合 ...

係全級8x都入到皇仁呀(我估係抽獎派位卦)............我都吃一驚

呢d 吾係叫家長配合, 係叫家長自己做功課

配合係學校自己有自己的一套system 去裁培學生, 而吾係要家長自己去舖好路學生

或者甘講, 家長配合係好應該, 但學校都應該積極

有好多細節吾係樹講甘多, 但當你仔再讀上d, 你就會明我講乜

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-9 15:55 發表

係全級8x都入到皇仁呀(我估係抽獎派位卦)............我都吃一驚

呢d 吾係叫家長配合, 係叫家長自己做功課

配合係學校自己有自己的一套system 去裁培學生, 而吾係要家長自己去舖好路學生

或者甘講,  ...

多謝你的提醒,我已有心理準備,我唔會全靠學校,我也會為小兒打好基礙準備,我吾介意額外舖好條路,我都明白,我親戚是過來人也是這樣說

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-9 11:42 發表

係入邊讀的學生真係無壓力

有d弦外之音

總之官小應該是不錯的選擇,資源好,又不會太“谷”d 學生,相信小孩能有一個愉快的小學生活。