用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴問題 ......
go

學鋼琴問題 ......

因為小朋友每個星期上一堂鋼琴, 每次學左 d 新歌, 但係番到屋企好快又唔記得點彈 (我自己完全唔識), 坊間會唔會有 d 教學書本 or CD 可以聽番首歌既旋律架, THANKS !

原帖由 yuki123lam 於 09-2-4 11:50 發表
因為小朋友每個星期上一堂鋼琴, 每次學左 d 新歌, 但係番到屋企好快又唔記得點彈 (我自己完全唔識), 坊間會唔會有 d 教學書本 or CD 可以聽番首歌既旋律架, THANKS ! ...

我諗你小朋友都應該好細個啦,你要陪埋佢上堂,學埋,你咪可以幫佢囉,有教學書本,都要你識左先教佢啦

如果你小朋友識睇譜,識數拍子,唔會有"唔記得"呢樣野。學琴唔係老師彈一次,學生跟住彈一次,係學生返屋企睇返份譜黎練習。如果每次都要聽recording, 咁樣你小朋友會用suzuki theory (即係tom lee jmc 教果樣)聽音彈琴,閱譜能力會減弱。我諗你要問小朋友識唔識睇d 音符彈邊,唔識既話要從學音再黎過。

Thanks ! 明白了, 等我同佢鋼琴老師傾傾先.

原帖由 miss321 於 09-2-4 15:54 發表
如果你小朋友識睇譜,識數拍子,唔會有"唔記得"呢樣野。學琴唔係老師彈一次,學生跟住彈一次,係學生返屋企睇返份譜黎練習。如果每次都要聽recording, 咁樣你小朋友會用suzuki theory (即係tom lee jmc 教果樣)聽音彈琴,閱譜 ...