用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 KWIK Maths
樓主: wince_612
go

KWIK Maths

你好!

請教一下:
我小女差不多已完成了混算... 依家15/16, 吾知應吾應該go on 小數、乘及除數.... 好煩好煩...原因和您一樣覺得佢依家只是用口訣.... 但數的concepts 很弱.... 但又吾知可以學那類數去幫佢....
有勞!

原帖由 AAma 於 09-2-6 10:33 發表
我囡k3時學了+ , - & +/-混算, 當時好似好叻, 但上了小一, 所學的都變沒用了, 原因學校所教的concept同kwik maths好大分別, 我囡好快忘了口訣,亦不想用,她說老師不是這樣教的,所以我沒有迫她. 其實計數時要明白數目 ...

我女都係咁, e.g, 12-( )=8? 倒轉就唔識計, 因為concept唔得, 加上上了小學, 老師教法唔同, 真係用唔番出來. 你小朋友讀幾年班? 早左學而小用就好快唔記得喎.

原帖由 lalakanap 於 09-2-12 12:48 發表
你好!

請教一下:
我小女差不多已完成了混算... 依家15/16, 吾知應吾應該go on 小數、乘及除數.... 好煩好煩...原因和您一樣覺得佢依家只是用口訣.... 但數的concepts 很弱.... 但又吾知可以學那類數去幫佢....
有勞! ...

我囡在暑假學完混算就無再學了,因為上小一, 時間又唔配合, 如果學了,佢都唔會記得,因為這些要小二以上先用.
我囡學過kumon, 佢k2時讀了一年停了. 佢唔想repeat & repeat咁做.
現在沒有學任何數學課程, 睇下佢成績點先. 如果要學, 我會考慮"學林" 因較貼近小學課程. 你有咩意見?

原帖由 lalakanap 於 09-2-12 12:48 發表
你好!

請教一下:
有勞! ...