用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 KWIK Maths
go

KWIK Maths

請問有無媽咪比小朋友學過kwik Maths, 是否適合小孩呢? 他們教的方法ok? 請給一些寶貴意見, 唔該!

我都想知 唔該啊

wince_612, winchoy16888,

KWIK Maths係用口缺同用指法教導小朋友去計數.而佢地分6個階段, 而每一階段為12堂.   上晒6個階段在年半內完成.
不過如小朋友為k2 - k3 第一階段要上20堂.

1. 加法
2. 減法
3. 加減混合
4. 加減混合及小數
5, 乘法
6. 除法

佢地係12 堂內教識小朋友點樣計加法.   佢地有試堂ka.... 你地可以打去問下ka wow. 而website 上有各區試堂資料. 一般小朋友都可以去學ka. 而有功課做. 都係20題左右. 不過太約在15mins - 30 mins 內完成啦.

我個女o係小二、小三已經學晒加、減、乘、除。而家(小六)都已經忘了怎樣計,但我覺得Kwik Maths除了學用另一個方法計數快些之外,似乎對她思考(轉數快)方面有些幫助。
原帖由 wince_612 於 09-2-4 11:15 發表
請問有無媽咪比小朋友學過kwik Maths, 是否適合小孩呢? 他們教的方法ok嗎? 請給一些寶貴意見, 唔該!

吾好意思,我想知你女女現在忘記了是什麼狀況呢?咁即係而家用セ方法計+-X除呢?係咪用番學校嘅方法呀?你覺得kwki算吾算機械式操練呀?

sorry咁多questions,我對kwki有興趣但好似揾吾倒好多 BK mom嘅sharing.

原帖由 ytpeople 於 09-2-4 15:06 發表
我個女o係小二、小三已經學晒加、減、乘、除。而家(小六)都已經忘了怎樣計,但我覺得Kwik Maths除了學用另一個方法計數快些之外,似乎對她思考(轉數快)方面有些幫助。 ...

唔使唔好意思,大家上得黎呢度,都係分享下吧!

我個女而家基本上係用學校教(傳統)的方法計數的,有時心算,佢而家冇用kwik maths那種橫式同口訣計數(這方法需要專注,如果夠專心,真係可以好快計到準確答案的)

我認為當時的課程絕對沒有機械式操練,但已隔了幾年,唔知現在課程怎樣。(我覺得應該課程應該會越來越完善。)
我呀女參加kwik maths時,應該係剛推出市場冇幾耐,開頭係每四堂交一次學費的,後來05年9月起要整個course一次交晒學費。
原帖由 idy926 於 09-2-5 01:11 發表
吾好意思,我想知你女女現在忘記了是什麼狀況呢?咁即係而家用セ方法計+-X除呢?係咪用番學校嘅方法呀?你覺得kwki算吾算機械式操練呀?

sorry咁多questions,我對kwki有興趣但好似揾吾倒好多 BK mom嘅sharing.

...

Thanks for your reply.

等我去centre了解下而家D課程,我都好在乎係咪操練,我女女而家K2,之前學珠心算,因為多練習(10以內加數),佢叫悶又吾願做,越做越錯(之前有2個星期自己每日比10條佢玩,佢係全中嘅)搞到無心機,"Side"$ "side" time...唉....

原帖由 ytpeople 於 09-2-5 08:40 發表
唔使唔好意思,大家上得黎呢度,都係分享下吧!

我個女而家基本上係用學校教(傳統)的方法計數的,有時心算,佢而家冇用kwik maths那種橫式同口訣計數(這方法需要專注,如果夠專心,真係可以好快計到準確答案的)

我認為當時的課程 ...

唔使客氣!

咦!我呀女K2暑假時,我都比佢學過珠心算喎!佢就冇話悶(佢好enjoy上堂答o岩題目有貼紙),跟住佢學完加減數就快到乘數時(大概一年級),我決定停下來,因我驚拔苗助長。
原帖由 idy926 於 09-2-5 11:23 發表
Thanks for your reply.

等我去centre了解下而家D課程,我都好在乎係咪操練,我女女而家K2,之前學珠心算,因為多練習(10以內加數),佢叫悶又吾願做,越做越錯(之前有2個星期自己每日比10條佢玩,佢係全中嘅)搞到無心機,"Side"$ "side ...

hi
我個仔而家k.3....
準備係下星期六開始第一堂....
到時再同大家分享成果...
我係係荃灣99廣場個間,佢試左堂,佢話鍾意
要成二千元,都幾...,
有無其他媽媽學過可否分享??

我囡k3時學了+ , - & +/-混算, 當時好似好叻, 但上了小一, 所學的都變沒用了, 原因學校所教的concept同kwik maths好大分別, 我囡好快忘了口訣,亦不想用,她說老師不是這樣教的,所以我沒有迫她. 其實計數時要明白數目的組合, 含意.  kwik maths只是好快計出答案, 但小朋友未必明白當中的道理.

Kwik Maths可能比較適合小學生學。
原帖由 AAma 於 09-2-6 10:33 發表
我囡k3時學了+ , - & +/-混算, 當時好似好叻, 但上了小一, 所學的都變沒用了, 原因學校所教的concept同kwik maths好大分別, 我囡好快忘了口訣,亦不想用,她說老師不是這樣教的,所以我沒有迫她. 其實計數時要明白數目 ...

見到你嘅case,我想像倒我個女如果而家學左,第時都可能會都好似你女女咁,因為佢好崇拜學校同D老師,學校老師敎mug都最啱嘅...而且自從佢學左10堂珠心算後,D+-數退步左,反而要數手指,仲搞到有D亂晒龍,我都有D驚又學第二d越搞佢越亂....

原帖由 AAma 於 09-2-6 10:33 發表
我囡k3時學了+ , - & +/-混算, 當時好似好叻, 但上了小一, 所學的都變沒用了, 原因學校所教的concept同kwik maths好大分別, 我囡好快忘了口訣,亦不想用,她說老師不是這樣教的,所以我沒有迫她. 其實計數時要明白數目 ...

囡囡同期學kwik maths個同學仔, 她考上了一間好出名的私立女小, 老師講明唔可以用手指算. 所以學了都唔可以用番出來.

原帖由 idy926 於 09-2-6 13:21 發表
見到你嘅case,我想像倒我個女如果而家學左,第時都可能會都好似你女女咁,因為佢好崇拜學校同D老師,學校老師敎mug都最啱嘅...而且自從佢學左10堂珠心算後,D+-數退步左,反而要數手指,仲搞到有D亂晒龍,我都有D驚又學第二d越搞 ...

我都聽過有間名女私小係幾著重心算架...我女未上珠心算前都係心算架上完後吾知點解會搬番D手指出來,仲問我借埋手指同腳指添...激屎

原帖由 AAma 於 09-2-6 14:31 發表
囡囡同期學kwik maths個同學仔, 她考上了一間好出名的私立女小, 老師講明唔可以用手指算. 所以學了都唔可以用番出來.

你囡囡又學珠算又學kwik maths,你怕唔怕佢好confuse?
學費又唔平喎.

如果我早知佢學左又唔肯用, 我就唔洗浪費咁多錢...

原帖由 idy926 於 09-2-6 15:05 發表
我都聽過有間名女私小係幾著重心算架...我女未上珠心算前都係心算架上完後吾知點解會搬番D手指出來,仲問我借埋手指同腳指添...激屎

珠算停左la...吾學kwik住la,睇定D先,跳住舞先la...
原帖由 AAma 於 09-2-6 15:24 發表
你囡囡又學珠算又學kwik maths,你怕唔怕佢好confuse?
學費又唔平喎.

如果我早知佢學左又唔肯用, 我就唔洗浪費咁多錢...

kwik maths都有好處, 小一interview時比較優勝, 計數會比其他小朋友快一些.  因為不用計,只看指型.
咁你睇定d再決定啦.

原帖由 idy926 於 09-2-6 15:32 發表
珠算停左la...吾學kwik住la,睇定D先,跳住舞先la...

mug小一面試時你試過考計數呀?

原帖由 AAma 於 09-2-6 15:52 發表
kwik maths都有好處, 小一interview時比較優勝, 計數會比其他小朋友快一些.  因為不用計,只看指型.
咁你睇定d再決定啦.

有架, 私立/直資~會問一些簡單加數.

原帖由 idy926 於 09-2-6 16:27 發表
mug小一面試時你試過考計數呀?

哦I see...

原帖由 AAma 於 09-2-6 16:35 發表
有架, 私立/直資~會問一些簡單加數.