用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 徵求***婉拒直資學校學位信sample
go

徵求***婉拒直資學校學位信sample

朋友的兒子剛被一直資學校收了,
但朋友最心儀是自己所選的兩間津校,
所以希望禮貌地婉拒直資學校,
萬一最後未能取得兩所津校的學位,
七月時可以再去該直資學校叩門。

請問各位家長有這樣的經驗嗎?有有關信件的sample嗎?
please send me a copy.
email: [email protected]

Thanks a lot!

我想請問如再叩門,那間直資學校還會不會收你呢?

福建中學網頁寫明:若在指定日期不進行註冊手續,而統一派位後仍有學位,會再決定是否取錄貴子弟。

保良局羅氏基金簡介會,校長就話通常都冇位的。

我覺得除非成績超勁至有機會,除非o個間學校唔係太受歡迎。
原帖由 wq 於 09-2-5 10:55 發表
我想請問如再叩門,那間直資學校還會不會收你呢?

唉!
當初做乜申請.
我係校長都唔再考慮你啦.
玩呀!:;pppp:

我覺得都好難再叩翻門....或者作下故仔話會去外國讀書, 所以唔想hold住個位, 如果到時派得唔好咪轉頭叩門話放心唔落所以唔比小朋去....

婉拒冇試過, 寫信去聲名放棄學位就有(其實係學校要求我地寫既), 大至都係話揾到其他學校而唔去讀.

我想也很難再叩到位。或者作吓小朋友不舍得六年一起的同學,最終選返自己聯繫中學等等,希望成功了。

好牽強噃....你報名時人家都知你讀邊間小學, 有無聯繫中學

不如話由於金融海潚, 目前家庭經濟出現問題
擔心未能負擔學費, 目前不敢接受直資中學學位
如日後家庭經濟穩定, 定必再入信申請, 望學校到時重新審視

你呢個解釋都幾好喎!但…直資學校可供經濟有困難的家庭申請助學金ga wor,如果學校回覆可減學費或那學生成績好好免佢學費咁又點呢(除非真係因為咁既原因就作別論了)所以我覺得最好都係唔好寫信,唔去註冊咪算囉!
原帖由 jazzmama 於 09-2-6 16:07 發表
好牽強噃....你報名時人家都知你讀邊間小學, 有無聯繫中學

不如話由於金融海潚, 目前家庭經濟出現問題
擔心未能負擔學費, 目前不敢接受直資中學學位
如日後家庭經濟穩定, 定必再入信申請, 望學校到時重新審視 ...

學校唔會咁快叫你申請資助的
咁樣寫都係想有後著

原帖由 ytpeople 於 09-2-6 16:34 發表
你呢個解釋都幾好喎!但…直資學校可供經濟有困難的家庭申請助學金ga wor,如果學校回覆可減學費或那學生成績好好免佢學費咁又點呢?(除非真係因為咁既原因就作別論了)所以我覺得最好都係唔好寫信,唔去註冊咪算囉! ...