用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我諗住個女下年轉出去9龍塘讀k1,我想問讀小學既問題* ...
go

我諗住個女下年轉出去9龍塘讀k1,我想問讀小學既問題* [複製鏈接]

我個女今年係將軍澳讀n1,
我諗住下年會幫佢轉出去9龍塘讀!
我想問將來搵小學,會唔會派返9龍塘/9龍城呢d區比我?
如果係私立/直資個d,係咪我直接帶個女去報名就得?

好似女拔萃,德望,聖保羅(小學),聖若瑟,聖保祿,
瑪利諾,嘉諾撤,協恩(小學)
   0    0    0    0
[size=small]她在你身邊時,如果不好好珍惜她,又何必在分手後說有多愛她

醒目開學勳章 王國長老

"會唔會返9龍塘/9龍城呢d區比我?"
如果你用個"派"字, 我assume你講既係政府派位
政府派位只cover官校同津校, 係跟屋企住址的, 同讀邊間幼稚園無關

"如果係私立/直資個d,係咪我直接帶個女去報名就得?"
係, 好似考幼稚園一樣, 自己續間留意, 續間考, 各自有收生時間, 手續, 取錄方法的
note-
聖若瑟:如果你講私立果間, 男校黎架bor
瑪利諾,嘉諾撤,協恩(小學): 呢d係津小, 無得考的, 只可以through政府派位, 第一輪計分第2輪抽獎, 90%學位係俾網內學生的
ratra 於 09-2-3 07:58 PM 發表

瑪利 ... [/quote]

諗住下年會幫佢轉出去9龍塘讀? 咁你考左KG未? 大部份九龍塘KG 都收哂生架喎﹗

原帖由 tratra 於 09-2-3 19:58 發表

瑪利 ...

咩咩KG ?
[size=small]她在你身邊時,如果不好好珍惜她,又何必在分手後說有多愛她

甘如果甘講,我想比個女讀<拔萃小學>,我地住將軍澳,但佢係津貼,我咪入唔到?但佢中學係私立噃!
我上教育城個網<協恩小學>係私立,
上到中學先係津貼~!!
<嘉諾撤小學>係津貼,中學係私立~!!
<聖家小學>係津貼,中學就私~!!
<瑪利諾>係津貼,中學私立~!!
<民生小學>私,中學就津貼~!!

我有無錯????
甘我應該點做~??

KG即係Kindergarten, 幼稚園咁解
原帖由 tratra 於 09-2-5 02:41 發表
咩咩KG ?

醒目開學勳章 王國長老

協恩中學附屬小學
Heep Yunn Primary School
34全日津貼基督教

學校名稱性別分區資助類別宗教
嘉諾撒書院
CANOSSA COLLEGE
東區津貼天主教
嘉諾撒聖家書院
HOLY FAMILY CANOSSIAN COLLEGE
九龍城區津貼天主教
嘉諾撒培德書院
PUI TAK CANOSSIAN COLLEGE
南區津貼天主教
嘉諾撒聖心書院
SACRED HEART CANOSSIAN COLLEGE
南區津貼天主教
嘉諾撒聖方濟各書院
ST FRANCIS' CANOSSIAN COLLEGE
灣仔區津貼天主教
嘉諾撒聖瑪利書院
ST MARY'S CANOSSIAN COLLEGE
油尖旺區津貼天主教

觀塘瑪利諾書院
KWUN TONG MARYKNOLL COLLEGE
觀塘區津貼天主教
瑪利諾修院學校(中學部)
MARYKNOLL CONVENT SCHOOL (SECONDARY SECTION)
九龍城區津貼天主教
瑪利諾神父教會學校
MARYKNOLL FATHERS' SCHOOL
男女深水埗區津貼天主教
瑪利諾中學
MARYKNOLL SECONDARY SCHOOL
男女觀塘區津貼天主教

民生書院(小學部)
Munsang College (Primary Section)
/男女全日私立基督教

民生書院
MUNSANG COLLEGE
男女九龍城區津貼基督教
港島民生書院
MUNSANG COLLEGE (HONG KONG ISLAND)
男女東區津貼基督教

你睇咩網址呀, d資料好多都錯wor, 而且而家已經無私立中學, 得直資, 拔萃中學係直資中學

醒目開學勳章 王國長老

小學派位係一件事, 升中又係第2件事
如果間小學同中學係一條龍, 基本上中英數合格就ok, 唔同區都無關係
如果間小學同中學係聯繫/直屬, 咁某%既學生可以"包升", 其他既就要同出面一齊爭喇

即係話, 你讀邊間小學, 都有機會入第2間中學(無論官校直資or津貼都好), 因為升中派到要睇成績的, 到時你再揀, 再interview, 人地肯收就可以了, 當然, 如果你想考既中學有聯繫/直屬/一條龍小學, 咁你要預左某%會俾佢自己既學生take up左喇
例如: 我識人讀馬鞍山靈糧, 間學校係無任何聯繫/直屬/一條龍中學的, 考中一時就蝕底了, 佢最後以band one成績入左無玷聖心中學, 而無玷聖心小學既學生, 有d band two都可以直升, 因為佢地係直屬學校, 明嗎?

醒目開學勳章 王國長老

香港派位制度就係咁攪笑
你想apply拔萃, 唔係唔得, 不過咁叫誇網, 同中六彩差唔多咁解
所以點解咁多人(包括我自己), 寧願一早預左俾錢去讀私校/直資, 就係頂唔順呢個派位制度(鬼叫自己"出生"唔好, 無分咩!), 去私校/直資, 雖然要俾學費, 但起碼可以去考, 有個自主權, 好過任政府"攪"
原帖由 tratra 於 09-2-5 02:55 AM 發表
甘如果甘講,我想比個女讀,我地住將軍澳,但佢係津貼,我咪入唔到?但佢中學係私立噃!

我個女下年先夠3歲,所以今年既9月先可以開始去報kg名~!!
其實直資同私立有咩分別?
甘嘉諾撤一定唔得,甘如果想入拔萃小學,即係可唔可以?
民生呢間學校o唔ok?
d資料我係教育城到睇架~
因為9月要報KG,所以我而家要睇定要點做,始終自己第一次咩都唔識,淨係知一條龍,要睇埋小學中學好唔好,而家咪做好準備~!
甘要係邊到睇d資料先正確?

甘係9龍塘有邊幾間好學校,我係可以揀?
如果我有住址證明係9龍城/9龍塘區住,甘又得唔得呢?
唔該曬...甘多問題*

醒目開學勳章 王國長老

直資同私立, 簡單d講, 就係funding分別, 直資除左收學費, 仲收政府錢, 所以一但考到直資要註冊就要即時放棄政府派位
我唔識借地址d野, 所以答唔到你, 我只可以話, 總之區內就機會大好多啦
原來我無俾過網址你睇學校資料tim, sorry sorry, 請睇呢度:
http://chsc.edb.hkedcity.net/chi/index.php

原帖由 tratra 於 09-2-5 05:44 PM 發表
甘係9龍塘有邊幾間好學校,我係可以揀?
如果我有住址證明係9龍城/9龍塘區住,甘又得唔得呢?
唔該曬...甘多問題*

E~~你比呢link,連接左去,
咪即係我睇個個囉(香港教育城),
點解我唔岩?~
‹ 上一主題|下一主題