用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Co-edu interview on 7 Feb
樓主: yhma
go

St Paul Co-edu interview on 7 Feb [複製鏈接]

原帖由 violetching 於 09-2-16 12:07 發表
LittleKidult,
唔好意思,唔知係唔係我誤會左,2月7日ne批學校提名分兩類,第一是獎學提名,要全級考第一,不需理會經濟背境,而另一種是助學提名,是全級頭10名,但要符合全數學費資助原則,比如綜援家庭。

...

呢位朋友應該講得o岩, 學校提名包括(獎學)及(助學)! 不過有一點我就不明白, 希望各位朋友指教:
(獎學)提名條件:小五全級第一名及操行乙或以上
(助學)提名條件:小五全級頭十名, 操行乙或以上且乎合學費減免資格.
問題出現: 若一個中產家庭的小朋友全級第二名, 但家庭入息超出學費減免資格! 那麼這小朋友就不能以(獎學)提名申請SPCC嗎? 謝謝!

以我理解
獎學提名必須全級第一,
如考第二或以後, 可以正常申請, 即3月7日面試那一批

原帖由 btk_whw 於 09-2-16 12:25 發表

呢位朋友應該講得o岩, 學校提名包括(獎學)及(助學)! 不過有一點我就不明白, 希望各位朋友指教:
(獎學)提名條件:小五全級第一名及操行乙或以上
(助學)提名條件:小五全級頭十名, 操行乙或以上且乎合學費減免資格.
問 ...

請問可唔可以話我知你個仔讀哪一間小學?

原帖由 LittleKidult 於 09-2-16 11:09 發表
冇, 其實佢成績唔算太標青...只係係頭10名內, 而因為上年我個仔既女同學考第10(不同學校), 都可以係5月時通知佢有後補位, 所以先試博下(又唔使錢, 又可見識下高難度面試...) ...

原帖由 王國國民 於 09-2-16 12:31 發表
以我理解
獎學提名必須全級第一,
如考第二或以後, 可以正常申請, 即3月7日面試那一批

謝謝王國國民的回應!
不過, 同為全級第二名, 為何中產家庭的小朋不能以(獎學)提名? 這是否因為這小朋友家庭的經濟較隹而影響他入學的途徑? 希望各位不嗇賜教! 謝謝!

學校規則係咁,我地都無辦法,呀女全級頭5名,但不符合學費減免,所以只有申請普通那種,仲要過screen先至有得In。初頭看完LittleKidult的post,我仲以為自己理解錯,所以多口問句!

原帖由 btk_whw 於 09-2-16 12:37 發表

謝謝王國國民的回應!
不過, 同為全級第二名, 為何中產家庭的小朋不能以(獎學)提名? 這是否因為這小朋友家庭的經濟較隹而影響他入學的途徑? 希望各位不嗇賜教! 謝謝! ...

原帖由 violetching 於 09-2-16 12:51 發表
學校規則係咁,我地都無辦法,呀女全級頭5名,但不符合學費減免,所以只有申請普通那種,仲要過screen先至有得In。初頭看完LittleKidult的post,我仲以為自己理解錯,所已多口問句!

...

我絕對同意一個學生唔應該因家庭經濟能力而影響升學, 同樣道理, 我亦唔同意因為屋企為中產而而令小朋友不能一視同仁! 不過.....................

南區某津貼小學...(唔係南官)
原帖由 王國國民 於 09-2-16 12:36 發表

請問可唔可以話我知你個仔讀哪一間小學?

Dear Littlekidult,

Thanks.

各位家長, 今日SPCC放榜, 小女亦有幸榜上有名!

Congratulation to you and your daughter !!

I think if you can afford the school fee, you have to choose SPCC or DGS definately, but you had better to ask your daughter for which one.  Secondly, from Shatin to SPCC, it's very far away for your daughter to go to school !!  For HY, you can get the admission on 7 July, right ??!!  Are you sure your daughter can be accepted at that time ?  So, when is your registration date for SPCC ?

May God bless you and your family !! Cheers !!

I am waiting for the 1st interview result of DGS for long time : : !!!!

原帖由 leo_lee_in_hk 於 09-2-16 17:08 發表
以我所知,今天放榜的只是學校提名(五年級全級第一)和優材;照我當天看到的情況,應該有超過100人參加。至於助學(全級頭10名和付合全免學費的)和一般申請,需於3月7日interview。不曉得有否理解錯誤。

話說回頭,小女報了SPCC, DG ...

Dear BKT-WhW,

請問您女兒是否全級第一名? 能否分享.
萬分感謝.

btk_whw,

能不能告之你女兒五年級校內名次,是第一名嗎?有无其它特長?
小女現就讀五年班,位列年級前三甲,既不夠獎學金又不夠助學金申請資格,不知明年是否也要三月才有資格面試? 万懇賜教

Hi leo_lee_in_hk, btw_whw & yhma,

Big Congratulations to all of you !

Only 19 admitted fr SPCC today, 3 are our babykingdom parents' kids.

Now, it's really a dilemma for you now (accept the offer or not ?) !

I hope I can have this dilemma for me few years later  

As yr kids are so smart, you may ask for their opinion !

ritawong & fmrfmr,
小女學業成績不俗, 小一至五年級皆是全級第一名. 今次有幸踏入SPCC, 除一家人的努力外, 亦有賴小學給予的訓練, 包括參加課後資優班, 朗誦比賽, 擔任領袖生, 還有全體學生必須參加CAMBRIDGE及普通話考試, 讓小女取得有認受性的證明. 另外, 我們在這個多月裏, 在家訓練面試技巧. 在去年底亦參與PET考試, 取得pass with merit成績. 課外活動方面, 獲得五級琴試及修讀法國文化協會的法文課程.
另外, 小女亦有參與DGS及SPCS的第一次面試.
最後, 希望我們的小小經驗可幫助你們子女將來入讀心儀的學校.

回覆 # 的文章

If I were you, I may choose SPCC since it's a co-ed school which should be better for the kids' development.

Like 余若薇 was from SPCC in AL and knew her hubby in SPCC.

http://hk.tmp.news.yahoo.com/littletalk/audreyeu/blog.html

I do think the env in SPCC is so good and can nurture a lot of elite persons in HK.

嘩!最大的編號去到2xxx,敢今年有成超過二千個申請!

btk_whw,

Being form no. 1 from P1 to P5, this is not easy !

Heartfelt Thanks for your sharing !

Hope my little expreience could be helpful to everyone.
‹ 上一主題|下一主題