用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想入天主教
樓主: Nique
go

想入天主教 [複製鏈接]

原帖由 咕嚕 於 09-2-15 23:58 發表
... 我就報左9月既慕道班....

你意思是去年的九月的慕道班嗎?如是的話,你囡囡在2010年4月時,足齡多大?雖然時間應有鬆動,但要確知答案你應該同慕道班導師商量。

當然最好同埋丈夫一同上慕道班,初初可能唔慣,但咪當認識多一様嘢,而且你哋亦可多些話題。

但點唔啱聽都要提一句,對於一些爭崩頭的學校,這5分並不是真通車票啊 !

每個堂区的做法是不同的.

以我知official 是3歲樓下才可跟父母領洗, 但去年已更改至5歲(公教報有提及), 慕道班一般是1.5年, 聽聞個別堂區只需1年時間.  另有些堂區對於教友的孩子洗禮很嚴格, 我朋友家訪完比Father reject 佢個女洗禮, 因為一直冇去教堂的.  而家佢一家都唔敢唔去 彌撤.

我的堂區6歲才有Sunday school的.  我覺得小朋友上教堂, 有許多aunties 姐姐去幫手教好小朋友, 無論你信或不信教. 孩子是有得箸的!

原帖由 Martina 於 09-2-16 11:49 發表
我的堂區6歲才有Sunday school的.  我覺得小朋友上教堂, 有許多aunties 姐姐去幫手教好小朋友, 無論你信或不信教. 孩子是有得箸的!

我都係咁諗俾人教好過自已教,神父講一句好過我講百句。

謝謝回答! 我是報左 未來9月的. 但 堂區已有回覆, 6歲前都可以同我地一齊領洗. thx!
我知道 唔一定入得到. 但其實我都認為. 有宗教既信仰 對我女兒 係一個好處.

原帖由 VeryHappyMum 於 09-2-16 00:49 發表

你意思是去年的九月的慕道班嗎?如是的話,你囡囡在2010年4月時,足齡多大?雖然時間應有鬆動,但要確知答案你應該同慕道班導師商量。

當然最好同埋丈夫一同上慕道班,初初可能唔慣,但咪當認識多一様嘢,而且你哋亦可多些話題。 ...

原帖由 咕嚕 於 09-2-16 13:41 發表
謝謝回答! 我是報左 未來9月的....

...

oh I see.

簡單 d 講,你同囡囡要在她 k2 復活節或之前辦好入門領洗,咁到 k3 學期10月左右交表時,便已經有証明。

歡迎你 !

^^. 謝謝

Martina,其他媽咪,
請問要入教系要上慕道班定道理班呢?
邊間九龍既church只需一年就可以領洗呀?
謝!

你指父母領洗或小朋友領洗?

假設是父母領洗: 是先上'慕道班'學習道理, 需時一年半至兩年, 視乎個別堂區安排. 一般在7/8月報名, 9/10月上堂.

另外, 小朋友K3可報 '兒童信仰培育組'.

** 如希望取得宗教分, 小朋友必須在K2的復活節辦理嬰孩領洗. 而申辦時父/母必須屬教友的身份.

希望幫到你!

原帖由 Belle_Piano 於 09-2-21 10:12 發表
謝!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

沒錯,真的是有人會憎我們這些為了子女而讀慕道的人,因我有這經驗. 我下兩星期便要入營靜思,為領冼作準備了.
但到現在還未找到代父母,找了幾個都說不能,所以我想提醒家長們,在慕道裡不要只是坐著聽,要積極參與.
Social D. 否則到找代父母的時候,便會很麻煩.

原帖由 MariaTsui 於 09-2-4 15:27 發表
其實,我真的很憎為入讀天主教學校而去信教的人,因為我覺得這樣做已經遺反信教的原意,年年都有很多家長問如何信教,但其實除了born Catholic (baby 可以領洗,因為父母其中一方為教徒)之外,所有要信教的人都要參加慕道 ...

回覆 # 的文章

請問邊一間教會有親子班,謝

^^ 我反認為. 咁樣令我有種理由去捭機會自己接觸主 . (起碼我開始返教堂., 望彌撒帶yoyo 一齊聽)

而且我都想yoyo 真係理解到主的意思.
因我自己都不想yoyo 說謊.

原帖由 dha-omega3 於 09-2-23 12:01 發表
沒錯,真的是有人會憎我們這些為了子女而讀慕道的人,因我有這經驗. 我下兩星期便要入營靜思,為領冼作準備了.
但到現在還未找到代父母,找了幾個都說不能,所以我想提醒家長們,在慕道裡不要只是坐著聽,要積極參與.
Socia ...

你係邊區?其實好多時導師都可以做代父母的,我阿女果時都係咁......將來我就唔駛啦, 有好多老死都洗左啦麻

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-10 22:42 發表
講下我女進度
上年9月21日第一堂, 到今年5月31日係"baptism及堅振聖事", 6月14日係"聖體聖事, 結業禮及聯歡會"
咁即係領洗嗎?
(我唔太清楚之後仲會唔會"升班"等.........)
...

你同老公係咪教友?唔係既話,你女最小會十二三四歲先可以獨立咁洗,如果今年洗得,已經叫你搵代父母架啦,仲未既話,應該唔係,有D禮儀已經做左架佢地,乜都無既話,就唔係啦,除左上堂外,你要特別留耐小小/帶小朋友返去的

如果你同老公都唔係教友,九成唔係你女洗,可能係同班同學洗

我都係抱你同樣既態度......唔急洗,最緊要ready

都未聽過有親子班, 係咪同一時間小朋友返兒童道理班, 而父母返慕道班?

如果你想返慕道班, 你可以pm我, 我幫你check最近你的堂區, 你自己再打電話去查詢啦, 好唔好?

什麼原因前來親近天主並不重要, 重要是從中認識, 接受天主的道理.

原帖由 eunicechung 於 09-2-23 13:48 發表
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

St. Teresa's Church has three months playgroup for four years old children.
原帖由 eunicechung 於 09-2-23 13:48 發表

These is a same course.  St. Teresa's Church has both 1 year course and 1.5 years course. One year church is teaching by Father.
原帖由 Belle_Piano 於 09-2-21 10:12 發表
謝!

Nov, dha-omega3, karen55407,

Thank you very much for your information and support.  I totally agree with "什麼原因前來親近天主並不重要, 重要是從中認識, 接受天主的道理."

May be after going to 慕道班 can really make a person believe in God... as I've already learnt a lot about God in the Catholic school that I have attended all my life, I think this can happen on me.

Karen,

How can I enrol in the 1 year course?  Will the church ask for a reason for my wish for doing so?
Thanks.

原帖由 karen55407 於 09-2-24 19:20 發表
These is a same course.  St. Teresa's Church has both 1 year course and 1.5 years course. One year church is teaching by Father.
‹ 上一主題|下一主題