用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想入天主教
樓主: Nique
go

想入天主教 [複製鏈接]

原帖由 AhMe 於 09-2-6 10:46 發表
我知有親子班-但係, 以我所知..個d個中心都係放係個朋友度..ie. 讀個個係小朋友, 父母係"陪", 你講緊唔使用一年係成人班嗎? 真係恕我孤陋寡聞, 我仲以為其他宗教先會咁快就可以領洗!
...

其實都唔只一間有親子班,仔女佢地上堂,父母就同一時間上堂(第二個room),不過時間就因唔同教堂而異

醒目開學勳章 王國長老

哦! 咁我女果度都有, 我朋友都有叫我同一時間上成人班, 不過我無join姐
原帖由 Sindy 於 09-2-6 12:23 PM 發表

其實都唔只一間有親子班,仔女佢地上堂,父母就同一時間上堂(第二個room),不過時間就因唔同教堂而異

凡事交託, 凡事感恩, 上主已有安排~
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

我想問問....

爸爸已經係敎徒, 想帶仔仔入教, 應該怎做??

是不是參加慕道班/主日學??
要上多久才能入教??

原帖由 Sindy 於 09-2-4 22:09 發表

有d堂區有親子班,可以同父母一齊入讀(佢有佢玩,你有你聽),都係一年,有d仲唔駛一年,但要上夠堂先比cert,不過而家二月就有'蚊'啦,出年洗就得

依我知"天主教"HK教區上年以經出左通告,慕導班最少要上一年半先可以領洗。而家應該係無唔駛一年的慕導班上。

原帖由 boise 於 09-2-10 09:43 發表
我想問問....

要上多久才能入教??

仔仔幾大?有不同做法。
老公返開邊間,定一直無返?

原帖由 wensi 於 09-2-10 12:48 發表

依我知"天主教"HK教區上年以經出左通告,慕導班最少要上一年半先可以領洗。而家應該係無唔駛一年的慕導班上。

可以洗完慢慢蓋晒52堂印比領洗紙丫麻,但就可以好快洗到囉

醒目開學勳章

蓋印!蓋咩印?如果冇完成慕道班/主日學,點過到神父嗰關,我讀慕道班的時候,真是上了年半堂,在10月尾開班,年半後的復活節(合共18個月)才領洗,領洗前還要參加很多聚會、彌撒、還要見神父及一定要參加的兩日一夜「決志營」,之所以如此漫長,是讓我好深入地認識天主,認清自己,領洗是神聖的,代表一個洗去舊日罪惡,一個全新的人矢志不移地走進天主的懷裏,領洗不是信用咭、信用狀,怎可能預付。

原帖由 Sindy 於 09-2-10 18:24 發表

醒目開學勳章 王國長老

講下我女進度
上年9月21日第一堂, 到今年5月31日係"baptism及堅振聖事", 6月14日係"聖體聖事, 結業禮及聯歡會"
咁即係領洗嗎?
(我唔太清楚之後仲會唔會"升班"等.........)
原帖由 lola2008 於 09-2-10 09:11 PM 發表

蓋印!蓋咩印?如果冇完成慕道班/主日學,點過到神父嗰關,我讀慕道班的時候,真是上了年半堂,在10月尾開班,年半後的復活節(合共18個月)才領洗,領洗前還要參加很多聚會、彌撒、還要見神父及一 ...

點解你個堂區可以咁鬆嘅? 通常d 堂區都要上足52 堂, 起碼出席率要有8成以上, 仲要堂堂交功課, 洗前半年要去足彌撒同聚會, 仲要去避靜, 行傅油禮等等, 要做足至可以領洗

原帖由 Sindy 於 09-2-10 18:24 發表

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-10 22:42 發表
講下我女進度
上年9月21日第一堂, 到今年5月31日係"baptism及堅振聖事", 6月14日係"聖體聖事, 結業禮及聯歡會"
咁即係領洗嗎?
(我唔太清楚之後仲會唔會"升班"等.........)
...

按你的 schedule 我相信只是主日學的課程大綱,即係幾時教小朋友甚麽是領洗、幾時教甚麽是堅振、甚麽是..... 而不是真的去受洗,辦堅振和領聖體。理由有四 :

一) 慕道過程 (由學道理到領洗)唔會咁短;

二) 除特殊原因,領洗會在復活節/堂區節日中辦(new born bb 則可能在聖誕節),你囡囡的5月31日似係主日學學期尾多d;

三) 如果小朋友係細,堅振會遲 d 至辦; 如果「小」朋友係大(即係青少年),領洗、堅振同領聖體會同日辦妥,唔會分兩日;

四)你的 schedule 和我十年前教主日學時的差不多。

不如你再問吓導師,如果你囡囡都有同様想法認爲可以在五月領洗,咁就更要攪清楚,因爲候洗者在復活節會很忙的。

主佑

醒目開學勳章 王國長老

thanks! icic
我都講過, 我既主要"目的"唔係領洗, 所以d schedule我都唔係太知
反而如果我個女而家話要領洗, 我覺得未ready tim! 我覺得呢樣係commitment, 應該係全盤接受至受洗呀! 現階段我純粹係想佢認識下吧了

原帖由 VeryHappyMum 於 09-2-11 01:56 AM 發表

按你的 schedule 我相信只是主日學的課程大綱,即係幾時教小朋友甚麽是領洗、幾時教甚麽是堅振、甚麽是..... 而不是真的去受洗,辦堅振和領聖體。理由有四 :

一) 慕道過程 (由學道理到領洗)唔會咁短;

二) 除特殊原因 ...

仔仔 4y4m,老公一直無返教堂.

謝謝回答.

原帖由 wensi 於 09-2-10 13:00 發表

仔仔幾大?有不同做法。
老公返開邊間,定一直無返?

原帖由 boise 於 09-2-11 14:25 發表
仔仔 4y4m,老公一直無返教堂.

謝謝回答.

5歳前可以跟父母領洗,今年洗唔切ga la! 你而家去自己付近ge堂區問吓神父。小朋友4歳可以返Sunday school, 入定表for出年九月,好多人伸請好full。
一定俾人問為乜唔返教堂,我朋友試過same case,初初修女唔俾小朋友領洗,但我朋友個個星期返教堂,又上sunday school, 自已上慕道班,後尾修女俾。

嬰兒領洗 is for age under 4.  Otherwise, need to go 主日學 then.

原帖由 boise 於 09-2-10 09:43 發表
我想問問....

要上多久才能入教??

我所屬堂區只接受3歲或以下申請嬰孩領洗.

原帖由 mansumbb 於 09-2-11 15:46 發表
嬰兒領洗 is for age under 4.  Otherwise, need to go 主日學 then.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

嬰孩領洗最遲幾歲? 3, 4 or 5??

係咪間間唔同的?

係咪一定要在返慕道班的聖堂申請領洗?

My understanding is:
主日學 for kids
慕道班 for adult.

嬰孩領洗 usually for kids under 4 (either parent must be catholic), and parents don't need to attend 慕道班 but have to attend a few meeting/gathering.

Better checkout from your nearby church.

原帖由 kyliejet 於 09-2-13 16:42 發表

係咪間間唔同的?

原帖由 kyliejet 於 09-2-13 16:42 發表

係咪間間唔同的?

我仔當年K2 四歲九個月同我一齊領洗,我上慕道班時己問凖神父,仔仔升k2就返sunday school.

你如果有返開一間聖堂,問吓神父佢地會話你知。唔一定要返自己領洗果間。

你地好, 我個女宜家就2歲, 我就報左9月既慕道班. (咁我c6 又係咪最好一齊讀 慕道班?)咁我個女仲趕唔趕得切 係選校前領洗 有5分.
‹ 上一主題|下一主題