用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好?

喂,其實都會用到架啦,早小小買都好喎....睇下我地咁多人一齊買,有無七折?.............我都有個4/4係度等緊囡囡啱用
原帖由 cheapbombom 於 09-2-10 22:33 發表
Ming2,

你地今日有無收穫? 幾多人去?
星期日啊女生日, 係屋企開party, 2位表姐睇完我個琴, 佢父母都想下次上去買...不過未有咁快, 等佢地幾個月後轉4/4先啦....到時我啊女又轉, 一次過買三個琴.....佢發達lu...你比 ...

哈哈, 你教我去混吉

原帖由 Sindy 於 09-2-10 22:34 發表

琴既大小,其實你可以去是但一間通利呀柏斯呀.....話你想買琴,唔知乜size,咁佢地會幫你度架啦,到時你話唔啱,就ok架啦

以前乜都唔識時,我都係咁架........

仲有,睇左一定要買,佢地咪發達

原帖由 Web 於 09-2-10 22:38 發表
哈哈, 你教我去混吉

哈哈哈.

係呢, 點解d鋼琴佢地肯擺晒出黎任你試, 但小提琴又唔得呢?   

原帖由 Sindy 於 09-2-10 22:39 發表
以前乜都唔識時,我都係咁架........

仲有,睇左一定要買,佢地咪發達

簽名被屏蔽

隻Pink colour, 會唔會有1/16? 想買隻俾細女玩. 佢成日"吼"住家姐部琴..

原帖由 Sindy 於 09-2-10 20:38 發表

有興趣請加名

1.sindy  3/4

簽名被屏蔽

如果有就預埋我一份啦!Thanks!

原帖由 ming2 於 09-2-10 23:31 發表

beetle

應該會有1/16...聽日幫你問下佢地先..

ming2,

我都有興趣買果隻pink, 但唔知囡囡要買mug size.

另, 弓係咪要另買? 大約幾錢?

簽名被屏蔽

松香有mug用? 驅虫?

原帖由 ming2 於 09-2-10 23:49 發表

beetle

我聽日問清楚佢地有咩size,再上黎報告你地知啦..

Web

pink color violin係已經包埋支弓,盒同埋松香架啦..

簽名被屏蔽

嘻嘻, 真係大鄉里  
原帖由 ming2 於 09-2-10 23:55 發表

唔係驅虫...係用黎抺支弓,支弓先可以用黎拉琴架..

簽名被屏蔽

cheapbombom,

我絕對同意妳老師既講法.  我之前丟低左鋼琴成18年, 諗住有排先pick up番. 點知只係用左1年就pass左grade 7, 仲幾好分數tim! 所以我相信妳都會好快!係呢, 妳用什麼書?可否分享下?

原帖由 cheapbombom 於 09-2-9 22:40 發表
尋日上左第一堂小提琴..比想像中愉快及順利....

老師聽我講過下n年前學過一陣子, 但就無問詳情....佢問我仲識唔識睇五線譜, 我話都要諗一諗di手指位, 佢又問, 咁數拍子呢? 我話, 好基本既都ok既...咁佢就首先叫我拉 ...

Urgent:
請問6.5歲小朋友初學小提琴,應該揾 Group or 單人學?
葵青區(近荔景/葵芳)有冇好介紹?
Thanks!

原帖由 Web 於 09-2-10 22:51 發表
哈哈哈.

係呢, 點解d鋼琴佢地肯擺晒出黎任你試, 但小提琴又唔得呢?   

小提琴好易跌爛啦,小提琴好易比人拎走啦,其實小提琴都係任試架,不過要佢地拎出黎,仲要調音啦,因為如果放一排,小提琴會走音架都

原帖由 Eh-oh 於 09-2-11 08:53 發表
Urgent:
請問6.5歲小朋友初學小提琴,應該揾 Group or 單人學?
葵青區(近荔景/葵芳)有冇好介紹?
Thanks!

睇下你小朋友鐘意邊樣啦,不過單對單老師都可以專注d,睇得到個小朋友多d

簽名被屏蔽

Dear all,

Wanted to sell my daughter's violin.
My P1 girl used it for 4months, less then 20times-only used when have lessons in school.

She asked me to stop Violin for her before Christmas and she never pratice, therefore I finally stop for her.

If interest, please PM me for detail.