用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

多謝你的分享...我會多多鼓勵他喇...
原帖由 lillymarie 於 11-11-18 20:48 發表
6歲可以仲好BB(我細囝就係啦!),學小提琴剛開始時可以係幾悶下。細囝的第一位老師很有心機和他玩遊戲,比賽邊個拉得好,有時老師特登與他“打和”,讚他,令他覺得拉琴很好玩和很有成功感。
練琴時間次要,練好功課就得。練唔好,一個 ...
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

回復 816# totochu 的帖子

"個人經驗, 玩strings開頭多多少少都要捱點苦頭, 大人細路都要有心理準備."

我同意.  小朋友拉小提琴初時是會有困難要克服, 需要父母幫他渡過這一關, 拉到一首好聽歌仔之後就會好好多.

我陪女練習多數唔計時的, 而係計次數.  因為小朋友對時間觀念仍不太清楚, 用次數計佢會比較有慨念同成功感. e.g.初時練每日拉5次空弦, 之後出力讚下佢, 慢慢加次數.如果可以, 一日分兩次練就更好, 早上拉5次, 晚上拉5次.亦可以用簿仔記低練左幾多次, 拉得好就送貼紙俾佢貼落本簿仔.

我女話學小提琴之前我已經解釋左難處俾佢聽, 佢既然最後都堅持要學, 我就唯有盡力扶助同鼓勵佢.

大家一齊努力!!!

朋友想買小提琴, 唔知點買, 有冇邊度平, 又點揀好, 大人是否用4/4? 佢是初學的, 不過有心長學, 麻煩大家指教一下

簽名被屏蔽

回復 823# checkylam 的帖子

引用:睇budget+la...600+又有...+2+3+千又有...+

原帖由 ilovethiscow 於 11-12-03 發表
睇budget la...

600 又有... 2 3 千又有... 1 2 萬都有...
初學唔駛太貴,最好用二手。

回復 ming2 的帖子

Hi, ming2, 請問可否PM我VIF 小提琴的discount資料? 想買過初學琴比我個6歲女. Thanks.

ming2  done  發表於 12-9-24 09:52

用甚麼琴都好,用之前最好找人看看琴的setting是否需要調整、當然包括琴碼、音柱......
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

犀利呀!連US$100,000,000.00都試到.....
‘Lady Blunt’ 去年 US$15,894,000.00 真係小巫見大巫.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

ilovethiscow,

我女初學小提琴, 老師說用1/4, 普通平價琴已可, 但要換witner拉弦板. 但因幾年前買了隻$200既1/10比阿女當玩具玩, 但覺得D聲好難聽, 支弓又不斷斷毛, 故不想求其買一個, 但也不想買太貴的琴. 我讀晒這thread所有的post, 知道你有折, 未知可否給介紹? 我心目中的budget 是打折或trade in 後$1500左右, 當然若質素相差不太遠, 則越平越好, 請問有否建議呢?

Piano支持你、Violin免了吧!
其他選擇多的是,能試到的琴比鋼琴多許多。
老說話,沒把握的話試多D....

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

我返黎啦, 而家到細仔學弦樂......

阿仔學中提琴, 拎左家姐個二千幾小提琴改... 肉赤到我死.... 佢粗支大業, 真係驚佢跌爛, 家姐好錫隻琴架....知唔知呢排行情, 我想放隻1000蚊1/4琴.. 有無市呢?
‹ 上一主題|下一主題