用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好?

原帖由 neko_meow 於 09-2-5 19:52 發表

咁應該買幾錢既先唔算唔三唔四呢....
我睇琴時都好煩惱,預算得三萬,三萬既琴應該剛剛夠用,試隻五萬既覺得五萬個隻幾好,幾鍾意,再諗下五萬個隻可以用耐d,不如儲多二萬啦,但到如果儲到五萬時又睇到十萬個隻幾好....十萬個隻 ...

你預三萬,咪三萬度揀到最靚囉,到時你可以負擔到十萬,咪十萬度揀最靚囉.......無乜唔三唔四,最幣又無buget.要靚琴,究竟要靚到咩程度,自己識唔識分(好重要),即係買樓咁之麻,想要豪宅,有幾錢先,預左幾錢出黎買野,係範圍內搵到最好

上次我係韓國買琴,我話要買琴,佢地拎一堆出黎,終於我話要一千蚊到,佢地就識拎果d出黎,我就間間睇下,一千蚊可以買到最好咩質素囉

Deleted........

原帖由 Sindy 於 09-2-5 20:29 發表

你預三萬,咪三萬度揀到最靚囉,到時你可以負擔到十萬,咪十萬度揀最靚囉.......無乜唔三唔四,最幣又無buget.要靚琴,究竟要靚到咩程度,自己識唔識分(好重要),即係買樓咁之麻,想要豪宅,有幾錢先,預左幾錢出黎買野,係範 ...

似乎你誤會左我意思la...haha...可能我表達得唔好,其實我只係想講,點解買二千蚊既琴就唔三唔四買,要買不如買幾百蚊既好過?....二千蚊既琴如果識聽其實已經同三百蚊隻既差好遠,一隻琴一般最少都用一兩年,要買隻難聽既聽一兩年還是買隻覺得好聽既好?..心裡諗住貴琴有幾好時,二千蚊既琴先會顯得唔三唔四者.....我覺得聽到有分別,拉落把聲先鍾意而且價錢合適先最重要....牌子或者邊度出產都非重點,就算隻琴係超級超值都好,唔係你鍾意既聲拉落一樣好惡頂......千金難買心頭好

你地越講越專業, 咩十萬八萬一隻琴, 攪到我唔好意搭嗲!
我係放低左20年再學番, 心理障礙都幾大, 擔心會唔會個腦生锈, 所以, 我當自己係beginner, 亦無講比老師知自己以前學過, 減少心理壓力罷!

我今年都30+++, 有感應該勇於一試, 希望可以pick up番...自從啊女知我陪佢學琴, 佢好開心, 一連幾天, 每天自動波練琴一個鐘, 佢話, 怕比媽咪追上, 哈哈, 我都未學, 佢就有鬥心, 都是對佢既一種支持同正面鼓勵....一齊學無咁孤單囉...

我都有少少琴底, 不過只係得3級咁大把, 對小提琴而言, 幫助只係有助數拍子同較宜掌握韻律/音樂感, 其他我未想到有咩直接幫助...畢景, 睇譜都完全係兩碼子的事....

原帖由 neko_meow 於 09-2-5 22:22 發表

似乎你誤會左我意思la...haha...可能我表達得唔好,其實我只係想講,點解買二千蚊既琴就唔三唔四買,要買不如買幾百蚊既好過?....二千蚊既琴如果識聽其實已經同三百蚊隻既差好遠,一隻琴一般最少都用一兩年,要買隻難聽既聽 ...

唔好意思,搞到離題tim....

比D信心啦~我聽老師講過佢最大既學生係60+....學琴學cello仲要學樂理,好勤力。30+仲好後生者,有排未生锈啦!通常有鋼琴底音準拍子都會唔錯,好快可以上手~唔好再諗唔得同會唔會半途而廢啦~

原帖由 cheapbombom 於 09-2-5 22:47 發表
我係放低左20年再學番, 心理障礙都幾大, 擔心會唔會個腦生锈, 所以, 我當自己係beginner, 亦無講比老師知自己以前學過, 減少心理壓力罷!

我今年都30+++, 有感 ...

Cheapbombom,

大家年紀都差不多 ,我除左個腦生銹, D關節都生哂銹.學左兩堂, 練左一陣就肌肉痛. 我個女都好開心, 仲好似小老師咁"指導"我, 真係好搞笑.

點呀?決定買邊隻未?

原帖由 cheapbombom 於 09-2-5 22:47 發表

我今年都30+++, 有感 ...

Sindy,

請問妳韓國買的琴係唔係韓國造架

beetle,

我星期日一早就要上堂, 所以最遲星期六要去買啦...

同老公傾過, 佢鼓勵我買隻好少少既, 幾多錢唔緊要, 最緊要係過到自己心理關口...琴ni di野唔係買件衫, 買左就日日對住佢, 唔好諗幾時放棄喎...

今晚同朋友食飯, 十幾年死黨啦, 唔覺意提起, 佢叫我咪多餘, 2-3千又唔係比唔起, 點解要諗咁多野, 攪到咁複習...你買部琴都幾萬啦, 買小提琴又咁孤寒?

聽落又有道理...我會去俊文個度買VIF, 暫時首選係BV300....2千蚊樓下....睇下掂唔掂先, 再唔係, 次選返去Solo Strings買HK$1,900, or HK$3,500你個隻...

你學邊本書? 嘩, 我地年紀相約, 又係同期學, 真係要多多指教了...另, 你miss有無讚你部琴好聲?

原帖由 beetle 於 09-2-5 23:38 發表
Cheapbombom,

大家年紀都差不多 ,我除左個腦生銹, D關節都生哂銹.學左兩堂, 練左一陣就肌肉痛. 我個女都好開心, 仲好似小老師咁"指導"我, 真係好搞笑.

點呀?決定買邊隻未?

...

西貢魏生是我同學,所以不便給意見。不過他每年制作的琴,數目有限,每只本沒可能只賣幾千元。至於內地琴廠,用機器生產的琴,值幾百元至一千。手工琴則由工匠們在做琴師監制下大量生產。

neko_meow,

多謝鼓勵....唔後生啦, 人老左學野會慢, 但今次重學主要為興趣, 最緊要係享受過程, 暫時不考慮得太長遠...

你學小提琴有幾耐? 我學生時代, 已經鍾意Joshua Bell, 佢超級靚仔, 黎過香港演奏幾次....好開心, 對上一次佢黎, 我有同佢影相..(好似男女朋友咁...哈哈), 我曬大左表起左, 佢好nice, 我帶左幾隻CD佢全部同我親筆簽名...

佢個琴, 好似值500萬美金....不得了!

原帖由 neko_meow 於 09-2-5 23:19 發表
唔好意思,搞到離題tim....

比D信心啦~我聽老師講過佢最大既學生係60+....學琴學cello仲要學樂理,好勤力。30+仲好後生者,有排未生锈啦!通常有鋼琴底音準拍子都會唔錯,好快可以上手~唔好再諗唔得同會唔會半途而廢啦~

...

回覆 # 的文章

嘩,咁pro玩到10萬budget呀,不如考慮加多少少買隻Amati。

我拉大提琴ga...拉左兩年左右,其實我現在都係借老師既琴用,只係最初學既時候買過一隻好平既琴拉,兩星期之後老師已經借左另一隻比我.....其後都轉過兩次琴,今年我都打算買琴,因為借人地既琴真係幾大壓力....整爛會賠唔起...不過未諗好買幾錢,我都唔細,二字頭啦,無可能係音樂上有好大發展,買太貴似乎無咩用,平又未必夠拉....而且我想買8分7既琴,比較難買,我諗十月會去琴展睇睇,無合心水先再作打算...

對Joshua Bell認識唔深,只係聽過一隻佢拉Rachmaninoff既碟.....對小提琴認識唔深,通常都係聽Itzhak Perlman、 Jascha Heifetz、David Oistrakh既碟多,你覺得Joshua Bell有咩作品比較突出?等我下次買碟時可以留意下~你就好啦,可以有機會同鍾意既樂手合相同睇佢演奏會....我鍾意既好多都死左好耐lu....

原帖由 cheapbombom 於 09-2-5 23:57 發表
neko_meow,

多謝鼓勵....唔後生啦, 人老左學野會慢, 但今次重學主要為興趣, 最緊要係享受過程, 暫時不考慮得太長遠...

你學小提琴有幾耐? 我學生時代, 已經鍾意Joshua Bell, 佢超級靚仔, 黎過香港演奏幾次....好開 ...

Amati既cello???買得起就好囉~不過買得起都唔會買,前排拉過一隻法國琴,二十幾萬既我已經完全覺得自己拉佢唔起...莫講話買,用唔起既就算送比我都無用.

原帖由 小伊 於 09-2-6 00:06 發表
嘩,咁pro玩到10萬budget呀,不如考慮加多少少買隻Amati。

原帖由 beetle 於 09-2-5 23:48 發表
Sindy,

請問妳韓國買的琴係唔係韓國造架

係呀,韓國造架........初時佢拎d大陸做,我話咁我會返深圳買囉.... ,弓就大陸造,我就買多支弓,韓國造,都幾靚(弓唔多識囉,不過琴都唔係識 )

原帖由 小伊 於 09-2-5 23:55 發表
西貢魏生是我同學,所以不便給意見。不過他每年制作的琴,數目有限,每只本沒可能只賣幾千元。至於內地琴廠,用機器生產的琴,值幾百元至一千。手工琴則由工匠們在做琴師監制下大量生產。 ...

佢果度d幾千蚊琴,都無話係佢親手造,係調過setting,所以叫超靚聲,早兩年,都萬二三架......佢再拎d幾萬比我地睇,後尾朋友話得二千蚊到,咁佢拎左個我覺得出面幾百蚊都有既琴,話係用幾百蚊琴,搞過晒setting,但我真係分唔出囉,後尾佢同我識間大陸廠買左個琴 佢話即時樂團調左佢女坐前d

原帖由 Sindy 於 09-2-6 12:14 發表

佢果度d幾千蚊琴,都無話係佢親手造,係調過setting,所以叫超靚聲,早兩年,都萬二三架......佢再拎d幾萬比我地睇,後尾朋友話得二千蚊到,咁佢拎左個我覺得出面幾百蚊都有既琴,話係用幾百蚊琴,搞過晒setting,但我真係分 ...

乜調過setting會靚聲D嗎?
知否點調?

大概在琴箱裡有所改動,以前問過距,但連我都唔肯講。這是距當年嘔心瀝血的研究,那時他埋頭在鋪頭鉆研,個工人哩埋屋企生咗BB都唔知道,成為一時皆話!

唔通妳識韓文? d韓國人嘅英文.......  

原帖由 Sindy 於 09-2-6 12:11 發表

係呀,韓國造架........初時佢拎d大陸做,我話咁我會返深圳買囉.... ,弓就大陸造,我就買多支弓,韓國造,都幾靚(弓唔多識囉,不過琴都唔係識 ) ...

原帖由 beetle 於 09-2-6 16:14 發表
唔通妳識韓文? d韓國人嘅英文.......  

文化街,樂器商場,第一間,佢地識d英文,我識鬼韓文咩...個琴裏面張紙都係寫住韓國製造

原帖由 PaPa 於 09-2-6 13:38 發表

乜調過setting會靚聲D嗎?
知否點調?

其實音柱琴碼弦線做到最啱既話,係幫到個琴既發揮,不過唔覺佢果d琴特別好聲(以萬幾蚊黎計)

由其係加埋佢hard sell既手法....逼人要即買