用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

真係好離譜

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-18 23:24 發表
果個 弦準... 有其中一隻... 一tune 就斷左.....

木紋是 燒上去的...

我見70 蚊 人仔.... 咪買返黎 睇下囉...

我送哂俾人做禮物....啦... 同佢地講左.. 係壞琴...

我在淘寶網買的

今次去上海樂器展都有見到... ...

我真係一小頭煙...你有冇好提意
原帖由 ohmygosh 於 11-10-26 23:11 發表
首先﹐找個合適/有口碑的小提琴導師﹐導師自然會建議買怎樣的琴﹐什麼配件﹐什麼琴書﹐如何督促孩子在家裡練習﹐等等。

六歲是很適合開始學習小提琴的年齡啊﹗祝您孩子有一個好的開始。

...
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

MING2, please check pm....

ILOVETHISCOW, please check pm..

將軍澳線地鐵站上蓋﹐您會考慮嗎?

原帖由 fallenstar023 於 11-10-27 08:33 發表
我真係一小頭煙...你有冇好提意

都得...咩時間?學費+琴?你可pm我...
原帖由 ohmygosh 於 11-10-27 21:07 發表
將軍澳線地鐵站上蓋﹐您會考慮嗎?

時間方面都幾難夾﹐不過您可以參考下其他資料先﹐大家適合的話再試下夾。

原帖由 fallenstar023 於 11-10-27 22:02 發表
都得...咩時間?學費+琴?你可pm我...

OK...No problem
原帖由 ohmygosh 於 11-10-28 14:35 發表
時間方面都幾難夾﹐不過您可以參考下其他資料先﹐大家適合的話再試下夾。

小朋友開始學, 最多有的問題會係咩?我又唔識點知佢有冇拉錯...有冇機或方法可以知?

原帖由 fallenstar023 於 11-10-31 19:20 發表
小朋友開始學, 最多有的問題會係咩?我又唔識點知佢有冇拉錯...有冇機或方法可以知?

如果可以,最好陪小朋友上課,咁就知道老師有咩要求,小朋友係屋企是否做到。
咁細個小朋友,即使上課時好專心,有時都會聽錯又或者忘記。
不然,就唯有等下次上課時讓老師指正好了。

回覆 810# lillymarie 的文章

請問點樣可以令小朋友上堂時留心同肯去拉..因為我個仔仔已經上了2堂半小時...老師最後係話比我知, 佢上到一半就話好倦..拉2-3個音就話唔學好難...請各位有經驗家長指教...

唉!相信你應該要和他一起上課了。
回來練琴又如何?
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我冇同佢一起上課...因為我怕佢會扭計...回來練琴都ok..我每日都要佢練一分鐘..一分鐘已經好好..打算慢慢再加多些時間...我每堂都問老師佢學了啲咩...佢就話我知, 我返來屋企每日教佢少少...但本來個老師叫我買拍指機..後來佢又話我個仔成日都話好難唔學..所以佢就叫我唔好買..連琴行啲職員咁同我講...但我覺得個miss有問題...佢好似冇咩耐性咁....所以我都唔知點...
原帖由 bebebe12345 於 11-11-16 16:56 發表
唉!相信你應該要和他一起上課了。
回來練琴又如何?

原帖由 fallenstar023 於 11-11-16 20:09 發表
我冇同佢一起上課...因為我怕佢會扭計...回來練琴都ok..我每日都要佢練一分鐘..一分鐘已經好好..打算慢慢再加多些時間...我每堂都問老師佢學了啲咩...佢就話我知, 我返來屋企每日教佢少少...但本來個老師叫我買拍指 ...

小朋友其實係咪唔想學?本人唔想學,都幾難逼喎!

其實六歲都應該可以企定定, 你陪佢都唔一定會扭計,始終樣樣都估估下,不如你自己入去睇個清楚,老師是否無耐性,阿仔有無興趣,你可以自己判斷.
不過,一日只練一分鐘, 天才都難有成就啊....
個人經驗, 玩strings開頭多多少少都要捱點苦頭, 大人細路都要有心理準備.

原帖由 lillymarie 於 11-11-16 20:15 發表

李垂誼初學大提琴時,佢阿爸都係俾佢每日練15分鐘咋.

原帖由 totochu 於 11-11-16 23:24 發表
個人經驗, 玩strings開頭多多少少都要捱點苦頭, 大人細路都要有心理準備.

亞仔同爸爸講話好想學...佢重話學小提琴好過打鼓咁嘈....可能係間房太細回音大...因為佢學時係一間只可入二個人的琴房...
原帖由 lillymarie 於 11-11-16 20:15 發表

我都打算下個星期學的時候跟佢一起....希望好些....暫時只係一分鐘我會慢慢加上去...我怕佢一開始練得太耐佢反感
原帖由 totochu 於 11-11-16 23:24 發表
其實六歲都應該可以企定定, 你陪佢都唔一定會扭計,始終樣樣都估估下,不如你自己入去睇個清楚,老師是否無耐性,阿仔有無興趣,你可以自己判斷.
個人經驗, 玩strings開頭多多 ...

6歲可以仲好BB(我細囝就係啦!),學小提琴剛開始時可以係幾悶下。細囝的第一位老師很有心機和他玩遊戲,比賽邊個拉得好,有時老師特登與他“打和”,讚他,令他覺得拉琴很好玩和很有成功感。
練琴時間次要,練好功課就得。練唔好,一個鐘都唔夠。一分鐘就一分鐘,分開練幾次就變幾分鐘。男孩子做乜野,最緊要好玩!
‹ 上一主題|下一主題