用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

sindy

我女小一, 用四份一.

原帖由 Sindy 於 09-2-9 17:45 發表

哦.你女幾大呀但係?如果二千幾蚊一個八份一,我覺得就唔多需要.........不過一齊睇下都好呀.....

簽名被屏蔽

原帖由 snoppy 於 09-2-9 18:56 發表
sindy

我女小一, 用四份一.

1/4都ok可以買好小小,原來你女小一架啦....呀,校友呀可...hehehe, 唔記得,我真係大頭蝦

我聽日湊女返學呀,你呢?湊完女就黎,你都湊既話,可以一齊喎

尋日上左第一堂小提琴..比想像中愉快及順利....

老師聽我講過下n年前學過一陣子, 但就無問詳情....佢問我仲識唔識睇五線譜, 我話都要諗一諗di手指位, 佢又問, 咁數拍子呢? 我話, 好基本既都ok既...咁佢就首先叫我拉空弦, 更正一下我既姿勢, 然之後就打開啊女本書既中間頁, 簡左一首要我試....我拉完之後, 佢話, ok喎...於是又再試左其他幾首, 每一首都有一種技巧, 包括Slur, 跳音, 拍半, 一隻手指襟2條弦......半小時合共拉了八首歌...

上完堂啦, 老師話, 人既記憶既神秘又潛在無限力量, 我無掂violin 20年啦, 老師話, 一把琴在手, 都唔會完全唔記得, 而且大人知道音準, 所以我可以拉到好準....真係勢估唔到, 自己既潛意識原來仲留番好多...眼一看五線譜, 手指位自動各就各位...

老師叫我下一堂可以轉本深di既書啦, 不過, 好多基本既要keep住練, 所以, 半小時上課, 背後練習卻不容忽視, 希望每日都keep到練1小時啦...

學左一堂, 差點超越啊女學左大半年...希望啊女不要不開心...老師鼓勵我, 真係唔好浪費, 好好pick up 番...

原帖由 Sindy 於 09-2-9 21:35 發表

1/4都ok可以買好小小,原來你女小一架啦....呀,校友呀可...hehehe, 唔記得,我真係大頭蝦

我聽日湊女返學呀,你呢?湊完女就黎,你都湊既話,可以一齊喎 ...

簽名被屏蔽

加油~同囡囡講你細個好勤力咁學左四年,E家先學得咁快佢應該會明唔會唔開心既~我以前都係咁哄屋企D BB,佢地以前好唔滿意我學得快過佢地....我都係同佢地講我上多佢地十年音樂堂勤力左十年先叻過佢地DD,佢地即刻開心返.(E家D細路幾咁現實呢....)

十幾萬或以下既琴好少會買保險,就算私人外借比其他人都未必會買,幾十萬以上既琴自用都未必會買,外借就應該會買,再貴D通常好少唔會買.....老師個朋友係外國學琴時曾經借過一隻貴琴用,借時已經買左保險而且講明如果要同隻琴出國的話要通知琴主同一定要handcarry唔可以離身,我老師就要飛先會幫隻琴買保險. 至於唔記得攞琴...我老師細個時都試過講講下電話唔記得左攞琴就落左車,結果要追巴士...馬友友都曾經將佢隻Montagnana放左係的士無攞....早一兩年都好似有個小提琴家試過放左隻Stradivari 放係的士無攞....

原帖由 cheapbombom 於 09-2-9 22:40 發表

老師聽我講過下n年前學過一陣子, 但就無問詳情....佢問我仲識唔識睇五線譜, 我話都要諗一諗di手指位, 佢又問, 咁數拍子呢? 我話, 好基本既都ok既...咁佢就首先叫我拉 ...

原帖由 cheapbombom 於 09-2-9 22:40 發表

老師聽我講過下n年前學過一陣子, 但就無問詳情....佢問我仲識唔識睇五線譜, 我話都要諗一諗di手指位, 佢又問, 咁數拍子呢? 我話, 好基本既都ok既...咁佢就首先叫我拉 ...

你好叻呀,我跟阿女幾年,淨係有心機拉翁翁翁咋.....頂龍拉左讚美頌....hahahaha

Sindy,

我女搭simon 車, 已經上左車了. 一陣見.

原帖由 Sindy 於 09-2-9 21:35 發表

我聽日湊女返學呀,你呢?湊完女就黎,你都湊既話,可以一齊喎 ...

ming,有無問下個超型粉紅色小提琴呀?如果三百零蚊,買黎當玩具提高下佢地既學習興趣都好呀

係重要+埋閃閃地,真係好鬼正.

原帖由 Sindy 於 09-2-10 18:20 發表
ming,有無問下個超型粉紅色小提琴呀?如果三百零蚊,買黎當玩具提高下佢地既學習興趣都好呀

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-2-10 19:49 發表

Sindy, snoppy

問左啦...老細話暫時都可能未必會用BV50去做color volin,不過如果搵到有十個八個人想要,隻pink color 0既BV100可以俾到我地七折,不過我話唔得..要under $400,咁佢答應俾我$390 喎...如果你地ok,就 ...

有興趣請加名

1.sindy  3/4

我都有興趣, 想買個比囡囡玩. 六歲應買甚麼size?

問左啦...老細話暫時都可能未必會用BV50去做color volin,不過如果搵到有十個八個人想要,隻pink color 0既BV100可以俾到我地七折,不過我話唔得..要under $400,咁佢答應俾我$390 喎...如果你地ok,就 ...

原帖由 Web 於 09-2-10 20:46 發表
我都有興趣, 想買個比囡囡玩. 六歲應買甚麼size?
大約1/4,佢讀緊一年班?大唔大隻仔?幾高?

囡囡重讀緊幼稚園, 112cm左右, 手仔唔算大.

其實囡囡實未開始學, 我諗住買黎比佢試下玩, 睇佢有無興趣.

原帖由 Sindy 於 09-2-10 21:40 發表
大約1/4,佢讀緊一年班?大唔大隻仔?幾高?

原帖由 Web 於 09-2-10 21:55 發表
囡囡重讀緊幼稚園, 112cm左右, 手仔唔算大.

其實囡囡實未開始學, 我諗住買黎比佢試下玩, 睇佢有無興趣.

佢地係計手既長度架..........咁八份一穩陣喎,我仔差小小110cm,都係用緊八份一

其實1/8, 1/4等係指甚麼? 琴的長度?

原帖由 Sindy 於 09-2-10 22:02 發表

佢地係計手既長度架..........咁八份一穩陣喎,我仔差小小110cm,都係用緊八份一

Ming2,

你地今日有無收穫? 幾多人去?
星期日啊女生日, 係屋企開party, 2位表姐睇完我個琴, 佢父母都想下次上去買...不過未有咁快, 等佢地幾個月後轉4/4先啦....到時我啊女又轉, 一次過買三個琴.....佢發達lu...你比咁多生意佢...

我個琴托係台灣牌子...Artino

原帖由 Web 於 09-2-10 22:22 發表
其實1/8, 1/4等係指甚麼? 琴的長度?

琴既大小,其實你可以去是但一間通利呀柏斯呀.....話你想買琴,唔知乜size,咁佢地會幫你度架啦,到時你話唔啱,就ok架啦

原帖由 cheapbombom 於 09-2-10 22:33 發表
Ming2,

你地今日有無收穫? 幾多人去?
星期日啊女生日, 係屋企開party, 2位表姐睇完我個琴, 佢父母都想下次上去買...不過未有咁快, 等佢地幾個月後轉4/4先啦....到時我啊女又轉, 一次過買三個琴.....佢發達lu...你比 ...

snoopy買左個琴,我就睇中個粉紅色既,而家等佢減價(多人一齊買既話),你有無興趣買黎玩下呀?好型仔架
‹ 上一主題|下一主題