用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

回覆 758# ilovethiscow 的文章

謝謝你的意見,我小朋友嗰琴係3/4,所以唔捨得買咁貴,何況佢個琴好平,千幾蚊咋,諗住4/4先買隻貴d,你的提意我會考慮吓。

回覆 761# kiefer 的文章

小兒老師代買1/2 琴, 全套包括所有配件, 佢冇講乜牌子, 只係話全人手, 大陸做, HK$3600, 合理嗎?

你相信你的老 師嗎?如果相信,那就不用問了。否則或許可以找位懂的為你聽聽看看!手造.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 763# SY 的帖子

回復 765# ilovethiscow 的帖子

我有乜本事唔信佢, 佢係hkpo 樂手, 有要求。 但我係C9 , 睇餸食飯, 原本 budget 2500, but now..... 而家先G3, 問下意見駛唔駛咁嘅class 唧  thx

回復 766# SY 的帖子

回復 767# ilovethiscow 的帖子

謝謝,   我要中六合彩啊!

原帖由 SY 於 11-10-3 16:49 發表
我有乜本事唔信佢, 佢係hkpo 樂手, 有要求。 但我係C9 , 睇餸食飯, 原本 budget 2500, but now..... 而家先G3, 問下意見駛唔駛咁嘅class 唧  thx

如果係老師要求, 可以唔跟嗎?
我小朋友的老師反而認為full size先買個好的(講緊係5萬以上個D@~@), 但之前個D就平平地就OK. 我之前買BV200 1/2 (~$1000)佢都覺得可以. 不過, 我換咗D老師話好靚的絃, 同部琴差不多價錢........

回復 769# lillymarie 的帖子

回復 769# lillymarie 的帖子

請問你用乜牌子絃?

回復 771# SY 的帖子

嘩嘩! hk800 …

oops! 我記錯咗, 套絃應該係$400左右.
我係外地買的, 係間提琴店的老闆娘同我講, 換套好D既絃, 對小朋友耳仔好. 所以都唔知係咩牌子. 老師初初還以為係"avar pirazzi", 其實係雜牌mug來的.

不過, 我其實係想話, 如果過到老師個關, 平平地的琴都可能夠.

回復 3# ilovethiscow 的帖子

回復 775# wootaitai 的帖子

弦線用緊Oliv E + Evah Pirazzi
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Because of shorter string length of 1/2, 3/4 violins (similar for viola, cello & bass), the full size string when installed upon them will reach the required pitch before the desired tension, thus the strings will be flabby.

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-4 05:26 發表
你指 Full size 線...???
其實外國好少用full size 之外的線...
價錢一樣... 你可以用full size 線用去 1/2 3/4 都無咩問題...  只係圈多幾個圈

請問乜牌子錄音筆好? 用來上小提琴課用。 剛剛逛一下商舖, 原來要 499up, 其實唔需要乜野 back up, 可錄可即時聽返便可。以往用手機錄, 但每堂分三段錄 (即每堂按鍵三次), 上一堂明明有按鍵, 卻沒有錄到一小節。 請問大家有冇好介紹 ?

回復 779# SY 的帖子

‹ 上一主題|下一主題