用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好?

回覆 680# wootaitai 的文章

嘩!全部1/4???
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

嘩!咁熱鬧,我又開倉。
1/16 - 1隻
1/8  - 1隻
1/4  - 1隻
1/2  - 1隻
3/4  - 1隻

全屬大陸初級琴,幾百蚊货色,現半價出售。

我開學後睇下用唛嘢size 先, 如啱用的話我再contact你.  因為對小提琴真係一無八所知, 又驚買錯.

原帖由 wootaitai 於 11-8-15 17:37 發表
哈哈,幸好是小提琴不是大提琴!

除3/4外所有size都有。。。。
1/4有3隻,想放1隻
還有下面提及HK strings大提琴弓一支(原來我check過他們賣最平都標價$750,但當然我會平讓。。。) ...

我囝囝好唔捨得佢個1/2, 我都唔想keep,
見到大家可以keep 咁多琴, 係咪應該留返?

原帖由 wootaitai 於 11-8-15 17:37 發表
哈哈,幸好是小提琴不是大提琴!

除3/4外所有size都有。。。。
1/4有3隻,想放1隻
還有下面提及HK strings大提琴弓一支(原來我check過他們賣最平都標價$750,但當然我會平讓。。。) ...

小兒剛換琴,出讓如下:

VIF BV 500 小提琴

產品規格: 全手製

配長方型琴盒、普級方形巴西木琴弓及肩托

另加送一條( 購自Orfeo Strings )琴弓

弦線 " Dominant E + Evah Pirazzi (保留DominantA,D,G線,原廠琴線及一組美國琴線)

尺碼 : 1/2琴 ( 小兒用了不足2年 , 有單 )

(平讓)

原帖由 beetle 於 11-8-8 23:02 發表
灣仔同中環果兩間都幫趁過,佢地唔係吋,不過幾cool。
反而上個月去新加坡旅行時路經一間門面好靚好豪華嘅提琴店。本來唔敢入。點知兩個女興奮到我未及阻止已經冲咗入去。
點知入面店員係非常好傾(可能知道我地係遊客)。 ...

我仔果仔玩過1/32,都算細,果時二歲....1/64咪仲細?勁

我都開下倉先...

小提琴 $350
全新 4/4 BV-100 木色
機乎全新3/4 VN-10P 粉紅色

低音大提琴 $6000
極新 1/4 木色

以上連弓及盒/套

原帖由 ilovethiscow 於 11-8-17 14:47 發表
大家可以交流一下.... 哈哈~~~

我都對樂器有感情...

我用過的樂器好少會賣

我女又係,之前用既1/2, 一路都唔捨得賣... 而家都用4/4,咁耐都係放係度

原帖由 NewSnoopy 於 09-2-5 11:56 發表
想問下小朋友幾多歲開始學拉小提琴較理想? 私人教授還是到琴行?  請指教。

Depends if you have time to practice with your child. If you have time to attend lesson with her and practise with her, she can start as early as 3 or in some cases even earlier (Suzuki violin). If you don't have time to attend lesson or practise with her, maybe 5 or 6. (traditional violin)
I attended normal music school and also tried a professional violin teacher. For my case, I found the professional violin teacher a lot better than normal music school.

dear ming
想問下如果準備考3級, 要買什麼牌子的1/4小提琴會好D?
thanks!

回覆 692# Sindy 的文章

Sindy, Pls check PM.

原帖由 kittty 於 11-8-24 10:18 發表
dear ming
想問下如果準備考3級, 要買什麼牌子的1/4小提琴會好D?
thanks!

一千蚊樓上既學生琴都好夠架啦...換埋線佢...

回覆 692# Sindy 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-8-24 12:46 發表
隻1/4 double bass 係 夾板 還是 實木?

我唔知呀,係APA老師幫我女揀的

我諗應該唔會全實木的

換什麼線會好D?
其實依家都係用緊1/4, 在琴行買$500, 用左1年, 不過唔知係唔係因為平, 調音時用弦軸有2枝鬆左, 所以先至想換個好小小

原帖由 Sindy 於 11-8-24 12:21 發表

一千蚊樓上既學生琴都好夠架啦...換埋線佢...