用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

幾百的那兒真的不大適合,不過如果能夠在那兒試到一些較好的作比較,肯定對認識幫助大,看接近萬元的琴,提議你去看看作參考,不一定要買。
三、二佰的小提琴弓,TxxLee的韓國弓己可接受!
換一次弓毛,也要二、三百。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

謝謝你回應,
假若一樣的, 代理不會自動降價呢 ?
非常謝謝你.
原帖由 ilovethiscow 於 11-8-4 21:59 發表
但我可以用約$1700幫家長拎 全新啊... =.=~~

回覆 662# somimi 的文章

回覆 1# ilovethiscow 的文章

Hi ilovethiscow

我下星期都想去俊文睇琴,可否幫忙介紹,pls check pm.

我囝囝是拉Botani,用了八年左右,聲音都唔錯,但最好換些靚線。

原帖由 cheapbombom 於 09-2-3 21:25 發表
Ming2,

你係咪學緊小提琴? 想問, 如果價錢一樣, 你買Solo Strings既出品, 定係VIF BV300?

今日出左太子樂聲睇琴, 去到HK$2,000既琴, 都係半機半手製, 個sales話, 你想全人手製, 2-3千貨仔跟本無可能....咁, 點解VI ...

原帖由 jackjackma 於 11-8-4 17:46 發表
Orfeo有過不愉快經驗, 上次去買支1/4大提琴弓, 拎到返屋企比較先知支弓長度係1/4及1/2中間, 因為囝囝用唔到1/2(大長,大重)先去買1/4, 細心睇D弓毛仲偏在一邊,叫老公去換, 佢地話$400 D弓係咁上下,  1/2及1/4 弓長度 ...

eddie D野係唔錯..我費事上大陸既話,都會幫佢買.. 六百幾蚊果D小提琴,都拉得下架佢... 我覺得出面會賣成千蚊...

回覆 666# Sindy 的文章

回覆 668# wootaitai 的文章

灣仔同中環果兩間都幫趁過,佢地唔係吋,不過幾cool。
反而上個月去新加坡旅行時路經一間門面好靚好豪華嘅提琴店。本來唔敢入。點知兩個女興奮到我未及阻止已經冲咗入去。
點知入面店員係非常好傾(可能知道我地係遊客)。佢地知道我地唔係嚟買嘢,但係都俾我兩個女試勻哂全店嘅1/2同1/4琴。"玩"到佢地唔捨得走。呢啲服務態度真係冇得頂!
不過佢地啲大陸琴的確貴過香港。
另外仲見識了1/64的小提琴,真係好有衝動想買!

係啊!冇帶琴去,咪當練下琴
琴線嗰啲我宜家多數喺番通x買,朋友有9折。
琴盒去咗hkxxring買。
至於弓,宜家係經老師訂。

哈哈!囡囡曾用一枝接近Viola弓重量多年,年初才賣了給拉Viola的人。你竟然更買了Cello弓.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Hello Ming 2,
My daughter have learnt for 1 year from school. 但個琴成日走音, 想換個好D quality 的. My daughter have great interest to learn but i don't have any knowledge abt Violin. Any good / reliable sources you can suggest / refer? Thanks!

回覆 667# ilovethiscow 的文章

我上次買好似同obligato差唔多價,折後600幾
我的個人網站:www.yusiyang.com

。。。。。。。。  太好笑了
我的個人網站:www.yusiyang.com

簽名被屏蔽

回覆 675# cuttygirl 的文章

‹ 上一主題|下一主題