用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

用一部動軏幾萬甚至十幾萬既琴, 洗唔洗買保險?
以前試過大頭蝦到, 留低左部琴係巴士, 好彩有心人送番去學校....因為唔知點解個次無意中擺左個後備校章係放松香個格度....

原帖由 Sindy 於 09-2-6 17:43 發表

其實音柱琴碼弦線做到最啱既話,係幫到個琴既發揮,不過唔覺佢果d琴特別好聲(以萬幾蚊黎計)

由其係加埋佢hard sell既手法....逼人要即買

原帖由 cheapbombom 於 09-2-6 22:02 發表
用一部動軏幾萬甚至十幾萬既琴, 洗唔洗買保險?
以前試過大頭蝦到, 留低左部琴係巴士, 好彩有心人送番去學校....因為唔知點解個次無意中擺左個後備校章係放松香個格度....

...

咁又唔知喎.......不過以前女阿sir部粗琴都四萬,唔聽見佢話有買保險呀

幾好問題喎......

我今早買左小提琴啦....
有意外驚喜, 個度好多琴簡, 淨係同一型號, 都有幾十隻咁多, 有個負責人好有心機咁同我簡, 同我試, 我大大話話都簡左個幾兩粒鐘....隨左負責人之外, 都仲有2-3位拉琴好好聽既Staff在旁, 在協助招呼我...

最後, 位負責人比左一張咭片我, 嘩, 原來佢來頭不少, 擔任不少樂團既總監, 鋼琴學會同管弦樂主席等等....由頭到尾, 佢同Staff都無hard sell, 反而猛咁解釋小提琴結構, 如何簡琴.....最後, 我買左BV300, 佢仲好有心機幫我tune啱di聲, 同埋重新放過馬仔既位置來配合我手型及手指....

有無買錯琴暫時唔敢講, 但肯定的是, 今日購琴的經驗相當愉快......我逗留期間, 都見到有幾位人客上來買琴, 現場既員工, 位位都好專心咁招呼....我求其問少少野, 佢地都好認真回答.....淨係簡bow咋, 負責人已經花了10分鐘幫我逐支逐支用手試.....

在此要衷心多謝Ming2, 你真的幫了我一大忙, 介紹我去ni度買琴....琴既質素好滿意, 負責人也是卧虎藏龍, 最緊要係, 價錢好吸引....可以買到一部自己負擔得起, 又好鍾意既琴...

原帖由 Sindy 於 09-2-6 22:25 發表

咁又唔知喎.......不過以前女阿sir部粗琴都四萬,唔聽見佢話有買保險呀

幾好問題喎......

我今日都有帶埋啊女上去, 佢拉緊3/4, 暫時唔洗換琴住....不過, 佢都有試埋一份....眼前成幾百部琴, 真係幾壯觀, 遲下啊女換4/4, 都會帶佢上去買....

原帖由 cheapbombom 於 09-2-7 15:25 發表
我今早買左小提琴啦....
有意外驚喜, 個度好多琴簡, 淨係同一型號, 都有幾十隻咁多, 有個負責人好有心機咁同我簡, 同我試, 我大大話話都簡左個幾兩粒鐘....隨左負責人之外, 都仲有2-3位拉琴好好聽既Staff在旁, 在協 ...

唔制呀.............ming我又要知係邊..............

好吸引! ming2, 係邊度? 我個女遲D要換琴ar!

cheapbombom, 恭喜妳買到啱心水嘅琴 !好既開始係成功既一半, 大家要努力!

原帖由 Sindy 於 09-2-7 16:33 發表
唔制呀.............ming我又要知係邊..............

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Ming2,

係啊, 我係BK識到你, 好明顯都係一種緣份....
你知嗎? 我是第一次入黎教育版ni 邊咋, 因為想問有關小提琴既野...對上一次入, 係未改版之前, 無2年都1年啦...

俊文樂器主要係做弦樂器批發, 唔做散客, 所以上去都要預約...我真係feel到佢地真係做生意嫁....因為, 有比較過...

上Solo Strings, 每個型號只得一隻貨, HK$960 or HK$1900, 想睇多一部HK$1,900, 得一隻之喎...叫佢試, 拉幾下比你聽下, 就話, di聲好好啦...咁, 都唔知再講咩啦...

上HK Strings, 最平個隻HK$4,500, 問佢有無平di, 無喎...又唔知講咩啦....

去粵華, di琴擺晒係玻璃櫃入面, 想試, 個Sales就話你睇中價錢先啦, 因為, 隻隻都未tune音, 你真係想試, 就同你tune音, 咁, 點簡唧??? 咩興緻都無晒!

上俊文, 真係有心有力, 你指一指, 佢就馬上ling出黎, 問佢有無第二隻, 佢馬上ling左幾箱未開封既琴, 居然同我講, 如果你有時間, 我遂箱開比你簡........我真係超感動...我已經唔係買貴琴, 都有咁既貴賓式享受...好feel到啊負責人對音樂既熱誠...

最後, 佢比埋個琴盒我個陣, 見到條帶有少少勾絲, 講真, 真係好少既問題, 邊留意到唧, 佢馬上主動吩咐員工再簡過一個完美既比我...我心想, 連ling個盒比客都咁細心....超讚!

我要再配埋個托, 佢用HK$50賣比我, 同日下午, 我帶啊女去上小提琴, 望一望, 賣HK$180....真係批發價...

負責人話, 佢地既琴, 叫OEM, 既係主要賣海外, 或是本地再貼其他牌子label上去, 肯定咁講, 係門市, 同一樣質素既琴, 已經接近HK$3,500低價, 因為經過分銷高, Retailer, 都要賺一轉....所以, 批發價基本上唔到我di散客買, 全賴有Ming2.....

原帖由 ming2 於 09-2-7 17:53 發表

Sindy, beetle

我介紹cheapbombom去左"俊x"(葵涌)度買琴lor,不過識人咪可以平d lor...有需要幫手就pm我啦..

beetle,

我聽日上9am上第一堂, 上完話過你知....
加油! Fighting!

原帖由 beetle 於 09-2-7 17:20 發表
好吸引! ming2, 係邊度? 我個女遲D要換琴ar!

cheapbombom, 恭喜妳買到啱心水嘅琴 !好既開始係成功既一半, 大家要努力!

原帖由 ming2 於 09-2-7 17:53 發表

Sindy, beetle

我介紹cheapbombom去左"俊x"(葵涌)度買琴lor,不過識人咪可以平d lor...有需要幫手就pm我啦..

ming,我要呀.........其實我係韓國買呢個琴,係4/4,囡囡用4/4好免強,最好買個3/4,如果睇中價錢又啱既話,我都會買個3/4先,thanks,pm我啦

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-2-8 17:32 發表

Sindy

佢地主要都係賣VIF 0既弘樂器,你有冇個budget,我幫你睇下within butget可以買到最靚咩model啦...又或者你有冇心水model,我幫你問下價先啦..

我諗住二千蚊到啦.....有無呀?無乜model呀,睇下二千蚊有乜質素囉.....要試左琴先知啱唔啱心水

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-2-9 00:07 發表

我聽日幫你問一問啦...你想幾時去揀呀??要幫你約左佢地先得架....

星期六早上得唔得?如果有媽咪想同我一齊去都可以架(ming係咪?hehehehehe)

簽名被屏蔽

sindy, ming2,
我都想去, 可以嗎?

sindy,
au sir 話ar 女果個唔掂. 想跟你去學下野.

原帖由 Sindy 於 09-2-9 10:36 發表

星期六早上得唔得?如果有媽咪想同我一齊去都可以架(ming係咪?hehehehehe)

原帖由 snoppy 於 09-2-9 17:33 發表
sindy, ming2,
我都想去, 可以嗎?

sindy,
au sir 話ar 女果個唔掂. 想跟你去學下野.

哦.你女幾大呀但係?如果二千幾蚊一個八份一,我覺得就唔多需要.........不過一齊睇下都好呀.....

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題