用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會主風小學 91綱的主風小學
go

91綱的主風小學 [複製鏈接]

我個女明年升小一,我想問20分擇主風,機會大唔大?and15分擇蕭漢森,有否機會?
   1    0    0    0

應該機會都幾大架,始終佢唔係區內最熱門果幾間.
蕭漢森就難講d,因為冇宗教分既人都鐘意揀既.
http://era-central.blogspot.com/

回覆 # 的文章

thanks!
其實我最心儀都係培基,但係我知道20分基會很微。

Hi, 我女兒今年都是20分入咗培基 (09年), 不過都好似很多人報(1st round), 聽說差不多有300人報, 但收了27位(非世襲生), 其餘33位是世襲生.

心儀就去馬啦,第二輪大家都係抽,機會平等,阿仔15分都抽中,妳小朋友可能都有運呢, who knows?

原帖由 necohaos 於 09-2-2 16:29 發表
thanks!
其實我最心儀都係培基,但係我知道20分基會很微。

恭喜晒!攪到我都心思思去馬培基,等我再同老公商量下!

原帖由 Era 於 09-2-2 15:42 發表
應該機會都幾大架,始終佢唔係區內最熱門果幾間.
蕭漢森就難講d,因為冇宗教分既人都鐘意揀既.

no 吾多同意.
據上年有人選排主風2,3 志願都落空入不到, 而第6志願都入到蕭小.

請問點知有300人報培基?我仔入了沙呂小,我八卦想知有多少人報.

原帖由 loy211 於 09-2-4 15:33 發表
請問點知有300人報培基?我仔入了沙呂小,我八卦想知有多少人報.

每年都有d報紙會公布d熱門小學報名人數,
培基, 呂小都超過 300 人既啦

我在註冊時, 直接問培基的老師得知接近300人報名.

Loy211, 請問你是幾多分入到? 我是20分

又係到選校時間。。。 各位會點選呢? 知唔知主風小學的功課量多唔多? 校風又好唔好? 我從另一個主題,見到有人話有校園欺凌事件,所以想聽下各位有子女在讀的家長分享~ 謝~

因為我見在教育王國沙田區小學內,並沒有主風的專屬討論區。。。 所以想各位多D發表意見,一來可以幫到今手選小學的家長,二來亦可有足夠的主題,去要求增加設立主風的討論版,咁日後大家就可以有一個集中而固定的地方交流啦~ 希望各位幫下手,助人助已~
‹ 上一主題|下一主題