用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 開心過後, 應該點為將來打算...
樓主: mansumbb
go

開心過後, 應該點為將來打算...

There stated 2 hours on school homepage but only 1 on the offerring letter.

Already applied annual leave to do registration, quite costly.

醒目開學勳章

I have asked the kindergarten previously and the purpose to set to 1 hour range is to avoid being too crowded if everyone come to register the same time.

I believe it is still okay to register as long as within that two-hours period for the corresponding AM/PM section.  Just an efforts to try to be more organized.

我個囡係由聖心幼稚園, 一路讀到上中學(小學係下午校), 老實講, 我又唔覺得聖心壓力好大

我囡係聖心讀得非常開心, 老師好nice (小學and中學都係), 亞囡非常鍾意聖心, 重話好彩我地比佢做sacred heartist........

下午校校長係一個好好既校長, 老師同同學關係良好, 你地可以refer to the further link (topic: A magic school)

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1419186&extra=page%3D3

我囡今年都係讀中一, 佢好鍾意佢班主任, 而佢班主任個囡都係聖心下午校讀小學

聖心中學一個副校長, 一個助理校長個囡都係聖心中學讀書, 而幾個老師既囡都係聖心中學讀....

我可以講番舊年我囡係出面考學校既經歷, 大家參考下, 舊年我囡同另一個同學一齊考瑪利曼(我囡成績好過該同學), 主考老師讚我囡英文好, 重問我有無私人同佢補oral, 我話無, 佢只係參加咗學校既英文oral course, 我interview當日見到佢同學個家長, 猛話瑪利曼好鍾意聖心學生, 又問佢in瑪利曼第一定第二志願, 佢囡話第二志願, 重比老師寫係張application form度...

到咗放榜日, 我囡考到聖心(因為係第一志願), 佢同學入咗瑪利曼, 以我所知, 都幾多人入聖方濟各, 英華女校, st. stephen's girls etc (全級約100人入英中)

以我個人觀察, 有部份小朋友覺得讀聖心壓力真係幾大, 但呢D真係見人見智.....

希望你地睇完呢個post, 可以幫到你地解答疑難

原帖由 kyliejet 於 09-2-5 12:15 發表
點解睇返BK啲Post, 大都說聖心讀書壓力好大,大人小朋友都辛苦.校規又很嚴.感覺小朋友係唔會讀得開心咁,是否真的? 大家有冇意見?
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

beaclem, 想問下聖心幼稚園好少英文堂, 而小學又係中文, 除左家庭因素外, 學校係點樣教佢地英文? 令到佢地英文咁好?

我自己就真係無乜點理我囡英文, 係由小三開始搵個姐姐同佢補習 (但從來無補ORAL), 你放心, 雖然小學係中文小學, 但係學校用既書係全港數一數二深既MY PALS ARE HERE, 課餘又會有英文ORAL班上, 如果英文底唔好, 有功課輔導班, 小一上英文堂已經係全英語授課, 小一有讀默同unseen......, 小三開始既SCIENCE堂, 教D生字都好深下(但係考就考得淺, 只要有心溫下就O.K.)

如果入咗精英班, 五、六年級重會有專人專GROUP教授(小囡唔係精英班, 我都係聽番黎)

但係話時話, 如果係BAND 3, 咁就真係追得好辛苦, 其實我囡小學時, 每當測驗及考試, 我都會請假同佢溫習 (不過呢樣野就一個個小朋友, 我囝今年二年級, 佢就重來唔洗我放假同佢溫習, 我比練習佢做, 佢會好自動自覺做曬佢, 個囡就唔會, 要人迫....)

原帖由 teresalok620 於 09-3-11 16:53 發表
beaclem, 想問下聖心幼稚園好少英文堂, 而小學又係中文, 除左家庭因素外, 學校係點樣教佢地英文? 令到佢地英文咁好?
還使我的心靈得到舒暢。

Tks beaclem.

am class 我就唔係咁清楚, 但係pm class 的確小朋友既成績差別係幾大下, band 1真係好top, band 2都o.k., band 3 就.........

所以, 以我既經驗, 小朋友最好係入學時成績已經穩住中上游, 如果唔得, 小三開始一定要發力

祝好運

原帖由 Bingb 於 09-3-11 22:21 發表
Beaclem,

Really appreciate your sharing!  

Of course I am confident in SH's academic standards, but I always heard that there are different standard in am & pm class (primary), is it?  Do you mind t ...
還使我的心靈得到舒暢。