用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們心目中40區的band1學校是?
樓主: babytowe18
go

你們心目中40區的band1學校是? [複製鏈接]

如果有20分茘天同瑪莉諾神父小學比較,應該如何取捨?請指教?

瑪小係咪傳統教學架?
我fd個女讀緊小二佢上學期份英文試卷好深,深到我諗我只會拎到合格,(我係個英文白痴)
而佢本身成績唔錯,但份卷得50分,佢話成班好多人死晒
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

其實2間都係好學校,感覺瑪小的學生乖D純D,但我會簡荔天,因為瑪小我得15分仲要跨區,我唔會咁博

茘天同瑪小不就同一區嗎?大家都係40區校綱,如瑪小跨區茘天都應是,兩校距離都不到5分路程.
原帖由 easonkinki 於 09-4-19 09:50 發表
其實2間都係好學校,感覺瑪小的學生乖D純D,但我會簡荔天,因為瑪小我得15分仲要跨區,我唔會咁博

荔天係我母校有20分

九龍禮賢學校: it is good in reputation, and good band one % (70%).  But not knowing details in the distribution to secondary school ?

By the way, seems many schools have quite high band one % in this school net. Any idea ?

哦!原來係咁!當然唔使諗都係茘天,上年去過開放日其實很鍾意,環境很好,小朋友每周都有英語日同普通話日,所有師生當天都要用該樣語言作日常會話,又有外籍英語老師,該老師看上去很有愛心同經驗,年齡都有咁上下,可惜就係中學又要煩一次,而且上英中%上年只有48%,如果小朋友成績沒到中上真係有啲擔心.
原帖由 easonkinki 於 09-4-21 19:34 發表
荔天係我母校有20分

禮賢不如聖方濟各,我覺得私小來講聖方濟各應係深水埗區數一數二的,而且學費又不貴,有一次在石硤尾MTR,見到幾個該校的小男孩應有10-11歲一直冇入站在飲汽水,有個同學仔問:仲唔走,他答:飲完先入會整污周圍架!在我認識的咁大男孩中好似很小有咁守規矩的,所以我覺得這校真不錯.
原帖由 tpybaby 於 09-4-21 22:55 發表
九龍禮賢學校: it is good in reputation, and good band one % (70%).  But not knowing details in the distribution to secondary school ?

By the way, seems many schools have quite high band one % in this ...

講開學生,昨天我遇見這區出名直資男校的學生,都有9-10歲,態度就極有問題,大家都知道同一屋苑只有幾個上落校車的地方,我囝與該名學生是不同學校,大家的校車站,都有相隔一個班馬線加一個大花甫,他走到我囝學兄身邊,用手拍打學兄手上報紙,并警告他不可再在車上叫他"foolish",然後不停大聲責罵,當然他離開校車站,車長便過來找他,他還大大聲說學兄成績如何差,中文多少分,數學多少分,好像告訴人家學兄成績比他差,所以"foolish"不是他,應是學兄,他大聲罵完就走,學兄一直沒有說過一句話,他這樣的態度認真要不得,我打電話告訴該校訓導,訓導竟然說該校900多名學生,當然良莠不齊,言下之意,好像是意料之內,也無能為力,這刻真的慶幸我兒不是就讀該校。

Hi Maria Tsui,

請問是那間直資男校呀? 可否告知? 如不方便公開, 請PM我啦, 謝謝!

原帖由 MariaTsui 於 09-4-23 20:48 發表
講開學生,昨天我遇見這區出名直資男校的學生,都有9-10歲,態度就極有問題,大家都知道同一屋苑只有幾個上落校車的地方,我囝與該名學生是不同學校,大家的校車站,都有相隔一個班馬線加一個大花甫,他走到我囝學兄身邊,用 ...

瑪莉諾神父

有以下意見:如果諗埋中學唔使煩,我會揀有一條龍/直屬/聯繫中學既小學:

英華小學(男校) - 一條龍直資,中學top band 1
保良局蔡繼有學校 - 一條龍私立,中學...太新未見成績(我對未夠10年歷史的新校有保留);
聖瑪加利男女英文中小學 -
一條龍直資,中學...太新未見成績;
德雅小學(
女校) - 津校,直屬中學band 1
九龍禮賢學校 -
小學私立,中學彭學高,好似band 3喎,當然佢地小學生成績好好,好多升去其他band1中學;
崇真小學暨幼稚園 -
私立,中學好新,未有會考成績
旅港開平商會學校 -
津校,聯繫中學band 1(但派到上中學比率好似得20%)
瑪利諾神父教會學校(上午 / 下午)
津校,直屬中學band 1
聖方濟愛德小學 -
聯繫中學(長沙灣天主教-男校)band 1(但派到上中學比率都係好似得20%)

咁,我會揀:
英華(男校)德雅小學(女校)旅港開平瑪利諾神父、聖方濟愛德小學(雖小學係男女,但長天係男校)
而想升上band 1中學機會再穩陣D
英華(男校)德雅小學(女校)瑪利諾神父(男女)

總結:如果基於穩陣升上band 1中學機會40網男仔我會建議必考英華(英華係直資),報瑪利諾神父,女仔就係報德雅瑪利諾神父

(申報:我係瑪利諾神父家長)

如有錯漏,請指正。

瑪莉諾神父中學係Band 1. 我小朋友係讀緊York, york校長話瑪莉諾神父小學校風比較純樸, 所以我自行收生都择左同收左. 原因係我小朋友比較文靜同怕羞, 所以校風對我來說十分重要, 而且我唔想小朋友p6再煩, 只要小朋友Keep住校內成績中上, 仍然可讀回原校, 大人小朋友都唔需要煩, 小朋友仲有一班一齊長大的好朋友, 所以都係一個唔錯的選舉(個人意見)!

我成日聽到D家長話,有小朋友在旅港開平,讀得幾好同唔錯,其實佢有D咩好呢,課程又深唔深呢?有無人知道??? thx

我相信就算一間學校點好點優, 一定會有一些不好既同學在內也不出奇, 因為學校就係社會既縮影, 既然你囝囝不是該校學生, 又怎知那所學校是怎樣教, 用一個小朋友既行為便用慶幸我兒不是就讀該校, 會否過咗小小火呢, 你又怎知他們2人之間是否曾有口角, 所以那位小朋友才用這麼激進的方法對待. 不啱聽可以不理我.

原帖由 MariaTsui 於 09-4-23 20:48 發表
講開學生,昨天我遇見這區出名直資男校的學生,都有9-10歲,態度就極有問題,大家都知道同一屋苑只有幾個上落校車的地方,我囝與該名學生是不同學校,大家的校車站,都有相隔一個班馬線加一個大花甫,他走到我囝學兄身邊,用 ...

i'll choose Ying Wah or St Francis. but Ying Wah is not easy to get into.

我在此說出當日所見的事,只是純個人感受,因為是一大清早,校車隧還沒有太多學生,我只與囝囝說話,突然被一把很大,很囂張的聲音打斷,這才引起我的注意,我也不是特別評擊某學校,我也明白每間學校多數會良莠不齊,但當我與學校訓導談話之後,我心中的確響起"慶幸我兒不在該校就讀",這只是純個人感覺,可能我當時在現場感覺大一點,但我不覺得"過火小小",我沒有要求任何人認同,只是純個人的表達而已。

我記得兒時的老師也有教導校服就代表學校,當穿著校服在校外所有一切的行為也可反映學校的教導,可能我比較古板,我也有這樣教導我兒,穿著校服時要特別檢點,這不但影響學校形像,也影響學校其他學生形像,這些都是個人感覺,沒有特別意思,以免讓人覺得"我特別誇張"。

原帖由 shirleychan 於 09-1-31 00:58 發表
最好是荔天嗎?
因為有朋友住Tuen Mun ,小朋友都報荔天。
我反而想知你朋友点解簡佢?因為每日車程都幾遠

一個簡單的答案, 從孩子的言行舉動就會知道小朋友出於何處!  小兒是K3學生, 有時在家中玩老師和學生遊戲, 假如我扮作做不到, 他會鼓勵我答道: 唔緊要, 再試下.  可想而知, 小兒在一間充滿愛心和鼓勵聲中的學習環境成長.  一個學生假如在大庭廣眾, 聲大大話人, 可想而知問題一係出於學校怎樣教育, 家庭如何定位.  本人相信已估到該間直資學校是那所, 亦明白德育是何等重要.  小時自己在九龍城順風街一所中上小學就讀, 記得葉Sir話,你們穿著我們呢間學校校服, 就是學校一份子, 街外人認識我們, 就靠你們的言行舉止, 幸好, 多年來的師弟妹一直愛護學校, 名聲校風依舊撲實.  自己亦曾有投訴其他學校的經驗, 一間是粉嶺官立小學, 另一間是Causeway 專收小數族裔, 兩間學校並非brand one 小學, 但老師處事態度認真及誠懇, 令我印象難忘.  做家長教仔女不是要教小朋友有禮貌和有規舉嗎?
原帖由 smallmama 於 09-5-6 11:59 發表
我相信就算一間學校點好點優, 一定會有一些不好既同學在內也不出奇, 因為學校就係社會既縮影, 既然你囝囝不是該校學生, 又怎知那所學校是怎樣教, 用一個小朋友既行為便用慶幸我兒不是就讀該校, 會否過咗小小火呢, 你 ...

請見諒本人長氣, 記得投訴粉嶺小學一事, 老師的愛心和忍耐令我印象難忘.  那天, 我和小兒(歲半)去粉嶺圖書館, 和一群約九或十歲身穿校服的小朋友同lift.  他們高談闊論, 初時, 只覺他們好動, 但之後他們竟同一個歲半小朋友爭位坐,又說老師教既的說話來單打本人時, 當時心想, 咩學生呀? 邊間學校? 更差架.  之後打電話去該校, 他們的老師有禮地回覆本人.  並答謝本人的complaint和會跟進事件. 原來該名學生是成績卓越的好學生, 在老師眼中是品學兼優的好孩子.  老師說多謝我的電話, 令他們可以更了解學生, 不致那學生聰明反被聰明誤, 他日走上歧途. 做老師大有人在, 有人睇錢打工, 有人只為出名, 又有幾多位老師是用心愛學生呢?  
原帖由 MimiCactus 於 09-5-11 16:11 發表
一個簡單的答案, 從孩子的言行舉動就會知道小朋友出於何處!  小兒是K3學生, 有時在家中玩老師和學生遊戲, 假如我扮作做不到, 他會鼓勵我答道: 唔緊要, 再試下.  可想而知, 小兒在一間充滿愛心和鼓勵聲中的學習環境成 ...
‹ 上一主題|下一主題