用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS & IB
go

IS & IB [複製鏈接]

其實一般國際學校行IS, 咁同行IB既學校又咩唔同.

行IB既又唔一定係國際學校.  其實係唔係一樣可以考HKCEE & HKAL.
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

3-3-4 is coming, no more HKAL and HKCEE.

咁國際學校一般都上唔到local university, 如果行IB既, 上local university有無困難.

不是上唔到local university,local universities分 JUPAS & NON-JUPAS,行IB是NON-JUPAS, 不過IS學生和家長一般target外國大學,坦白講,付這麼貴學費,如果只有local university收,我反而有點失望。

咁當然, 只係in case小朋友到時想試local u, 佢都有機會.

原帖由 jjd 於 09-1-25 20:27 發表
不是上唔到local university,local universities分 JUPAS & NON-JUPAS,行IB是NON-JUPAS, 不過IS學生和家長一般target外國大學,坦白講,付這麼貴學費,如果只有local university收,我反而有點失望。 ...

其實一般國際學校行IS, 咁同行IB既學校又咩唔同.

IS,即係國際學校,係我地間稱 international school。
IB , 係一個課程,現在香港的各間受承認的 IB 學校,都應該係國際學校。
但未必間間國際學校,都會用 IB。 行IB既又唔一定係國際學校.  

其實係唔係一樣可以考HKCEE & HKAL.

其實現在 hkcee & hkal 係唔係人人都可以報名去考?我睇報紙,都見話有 d 學生自己報名重考,想有好 d 成績;考將來就算改制,係唔係都應該唔會有變?
實際情形我估可以向香港考試局問問。

其實,大部份國際學校學生,都只當本地大學係後備。
讀國際學校的學生,都會因為家庭背景 ( 例如本身並非本地人,或並非華人,或有外籍的華人,等 ),個人選擇等,將外國大學定為首選。
再講,用 non-jupas 申請入本地大學,真係冇著數。
non-jupas 對學生要求較苛刻,熱門學系的門檻,比得上 cambridge,harvard ,甚至更苛刻,次熱門或冷門學系可能比較寬鬆,但比較起來,以同一成績單,隨時大把相對有更好知名度的英美加澳等地的大學收;因此,一向都只有很少數的國際學校學生選擇在香港讀大學。
但當然,每個家庭都有自己的選擇,我都認識一些國際學校學生,真係用超班成績入讀香港的大學。

回覆 # 的文章

"再講,用 non-jupas 申請入本地大學,真係冇著數。
non-jupas 對學生要求較苛刻,熱門學系的門檻,比得上 cambridge,harvard ,甚至更苛刻,"

I heard this is because you can easily go away ( leave hong kong for other better university) and university will lost this seat's government fund, this is the most terrible thing in their career.
‹ 上一主題|下一主題