用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教蘇浙幼稚園家長
go

請教蘇浙幼稚園家長 [複製鏈接]

囝囝剛剛收咗K1 (pm Class), 但係有以下問題,
請多多指教:
1)  每星期是否普通話3天、英文2天 (Interview 老師講)
2)  其實學校係咪好嚴 (囝囝坐唔定, 成日比老師投訴)
3)  老師全程係咪用"普通話教學" , 唔會用廣東話
4)  英文方面, 係咪唔太足夠, 要另外補習 (因為爸爸、   媽媽英文都係"有限公司"

唔好意思, 咁多問題, 因為囝囝而家返緊"維記", 呢間學校出名"非常自由", 我驚囝囝轉咗"蘇浙"後唔太習慣, 攪到佢冇心機返學。

因為我好鐘意"蘇浙小學", 希望囝囝能夠入讀, 所以K1想轉來其幼稚園。

0    0    0    0

原帖由 豬仔肥媽咪 於 09-1-25 10:38 發表
請多多指教:
1)  每星期是否普通話3天、英文2天 (Interview 老師講)
3)  老師全程係咪用"普通話教學" , 唔會用廣 ...

1) No, Mandarin is official teaching language, English - 40 mins daily.
2) Not really but must be stricter than Victoria
3) True
4) Depends on your kid and your expectation.  Even my maid talks to my daughter in English every day (starting from new born), I still enrol her for English Playgroup.

補充第二點, 因為我上年都同樣有這個concern, 我試過去接我個女放學時响門口"裝"過佢地上堂, 其實佢地都好自由, 我見我個女都有離開個位去第二度, 其他小朋友亦有, 我諗都係適當的時候要佢地坐好, 有時候亦可以比佢地自己活動, 並唔係外面傳到kcs 嚴到好似軍校咁 ..

原帖由 Ching_Mammy 於 09-1-29 10:51 發表

1) No, Mandarin is official teaching language, English - 40 mins daily.
2) Not really but must be stricter than Victoria
3) True
4) Depends on your kid and your expectation.  Even my maid talks to m ...

1.正確來說,全程普通話。英亦文每天都有,K1-30min.K2-40min,K3-60min.比大部份幼稚園都多時間。
2.唔洗驚,我仔都無時停,老師好有耐性,好多時陪我仔坐(捉住佢等佢坐定定),我仔一樣好like返學。到時你亦可特別教下老師可以點樣照顧(對付?)仔仔。不過其實都好自由,而且老師好清楚小朋友的特點。
你仔仔又係維記?聽講去年也有好多維記的學生轉來讀蘇浙?(我聽賣校服的店鋪講的。)
原帖由 豬仔肥媽咪 於 09-1-25 10:38 發表
請多多指教:
3)  老師全程係咪用"普通話教學" , 唔會用廣 ...
明人不作暗事!
‹ 上一主題|下一主題