用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇淅 vs 大坑真光
go

蘇淅 vs 大坑真光

兩間都收咗呀囡讀上午班, 想問吓大家會點揀呢?
1. 兩間距離屋企O既車程相約
2. 呀囡係循規蹈矩型, 比較被動, 所以想訓練佢多D思考, 主動D
3. 仲有一個細佬跟住

兩間幼稚園都有私立小學接龍, 而中學真光是津貼, 蘇浙則是直資. 雖然現時真光小學不能直駁中學, 但是入讀機會亦很大, 而且未來有機會轉一條龍, 成績方面亦較蘇浙優勝,在這些條件下, 我會選真光.

請問真幼同蘇幼, 如果唔直升, 多數會派去邊D小學呢?
而真小同蘇小又多數會派去邊D中學呢?
咁問係因為其實我唔多想個囡讀純女校, 而蘇浙中學O既成績又好似麻麻地.....

我同你一樣,2間路程差不多,蘇浙收左pm,而真光收左am,我諗我會揀真光,始終小朋友讀am 好d,蘇小同真小派位都相當好,你可以去佢地網站睇下!

me too.但我住北角,可能我會讀蘇浙,家姐讀過真光普普通通,唔咁講蘇浙好過佢,但早D學普通話又好似好D,又係母親的抉擇啦!不過都係要注冊先,慢慢想清楚,最緊要等埋st.paul派彩!

醒目開學勳章 王國長老

真幼大部分學生會選擇直升, 不過由於可以大抽獎, 好多學生都會搏一搏, 搏到ok既咪走lor, 始終真小都要$2600左右一個月學費, 六年都幾襟計呀, 抽唔到咪直升lor, 真小又唔係差
聽老師講, 每年約有1/3幼稚園學生唔直升, 除左大抽獎之外, 有d好似我咁, 自己出去考私校/直資
升中方面, 以我所知應該有大概75%可以升返中學部, 由於中學部係津中, 一定要同出面爭的(自己學生較有利就係了)
真光幼稚園係好活的, 學生好多去想去思考去表達機會, 唔呆架! 至於真小, 低年班算係有d"活動", 個人覺得, 唔可以當真正活動教學, 因為書本, 測驗考試等overall都係走傳統路線, 一般聽返黎, 真小唔會讀得太辛苦
蘇浙幼稚園我就唔多清楚, 不過小學應該係傳統, 都幾谷的, 校風亦嚴謹, 當然普通話就一流啦

如果是女仔的話,我會選擇真光。我是真光中學的畢業生,當年同班有很多同學是由真光小學升上,她們的水準較高。另外,真光校舍大,環境好。

本人的小孩是男仔,他將會入讀蘇浙幼兒園,我都會嘗試投考真光,始終灣仔區校網較好。