用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙書院 - Interview
樓主: happytse
go

喇沙書院 - Interview

原帖由 MoneyWong 於 09-2-11 11:10 發表

2月10日已有人Second in著.

Who did attend the interview on 10/2?  Principal or Brother or both?  What questions did he/they ask?

Thanks for sharing your message!

原帖由 softdrink 於 09-2-12 14:30 發表

Who did attend the interview on 10/2?  Principal or Brother or both?  What questions did he/they ask?

Thanks for sharing your message!

Sorry, 我都唔知道詳情, 因我唔識得個家長, 只是小兒從同學口中知道己有人10/2 second in 著.

原帖由 MoneyWong 於 09-2-12 15:28 發表

Sorry, 我都唔知道詳情, 因我唔識得個家長, 只是小兒從同學口中知道己有人10/2 second in 著.

Anyway.. Thank you..

請問有冇人知道如果La Salle冇得Second in, 就等於自行收生階段落空?

原帖由 MoneyWong 於 09-2-13 10:35 發表
請問有冇人知道如果La Salle冇得Second in, 就等於自行收生階段落空?

如果La Salle收你,學校會令你知道"被取錄"(但不會直講),因為佢地要同DBS爭學生.

原帖由 davidmimi 於 09-2-13 10:40 發表

如果La Salle收你,學校會令你知道"被取錄"(但不會直講),因為佢地要同DBS爭學生.

但知唔知有冇人冇得Second in 而又是在自行收生時收著呢?

原帖由 davidmimi 於 09-2-13 10:40 發表

唔係好明, 通常在自行收階段收你的話,結果係會在七月聯同大抽獎一齊公佈,照理係唔知邊個階段收你, 咁學校方面係會點樣"令你知道已被取錄"呢?

原帖由 babyron 於 09-2-13 10:49 發表

唔係好明, 通常在自行收階段收你的話,結果係會在七月聯同大抽獎一齊公佈,照理係唔知邊個階段收你, 咁學校方面係會點樣"令你知道已被取錄"呢?

通常考喇沙的人,都會考埋DBS,因為DBS係直資,可以3月前已通知取錄,並要簽字放棄派位,而喇沙因政策限制,必定要7月才通知.

作為家長,若果DBS取錄,但喇沙未知,很多都會轉投DBS,所以喇沙數年前便作出應變,會令學生知道被取錄或很大機會,以防DBS搶走學生.

相同情況亦會出現於瑪利諾,因為DGS都係好大威力的...呢個潛規則行了數年了,很多油尖旺家長都知的.

呢個做法對學生好冇保障....如果學生方面誤會左就....
原帖由 davidmimi 於 09-2-13 11:03 發表

通常考喇沙的人,都會考埋DBS,因為DBS係直資,可以3月前已通知取錄,並要簽字放棄派位,而喇沙因政策限制,必定要7月才通知.

作為家長,若果DBS取錄,但喇沙未知,很多都會轉投DBS,所以喇沙數年前便作出應變,會令學生知道 ...

原帖由 davidmimi 於 09-2-13 11:03 發表

作為家長,若果DBS取錄,但喇沙未知,很多都會轉投DBS,所以喇沙數年前便作出應變,會令學生知道 ...

明白啦, 唔該曬.
咁你知唔知有邊d津校都會有同樣的情況出現?
麻煩你啦.

我係想知如果喇沙冇call 你second in, 就係話自行收生階一定唔收你. 要等統一派位. 如果你又唔係九龍城網, 冇得大抽獎, 那麼你就一定冇得入.

原帖由 MoneyWong 於 09-2-13 11:31 發表

我係想知如果喇沙冇call 你second in, 就係話自行收生階一定唔收你. 要等統一派位. 如果你又唔係九龍城網, 冇得大抽獎, 那麼你就一定冇得入.

我唔敢答實你,以前LS係無second in,不排除second in就係"暗示取錄".

若這個"暗示取錄"規則仍然存在,3月底仲未有任何暗示,都應該無行了,good luck!!

剛問了一個對喇沙認識較深的家長傾過,佢話喇沙會second in 正選取錄的學生,即係話有second in應該已被取錄了.

但係無second in的學生亦有少少機會,就是正選學生不是以喇沙作first choice,例如(1.皇仁 2.喇沙, 1.ST JO 2.喇沙),而first choice又取錄了,喇沙個位便會讓了給備取名單,但相信不多於5個學位.

Dear all:

同事囝囝的學校巳有同學second in了,並且收到"暗示"
他囝囝同班便有4個有得second in!

原帖由 mayc 於 09-2-17 12:09 發表
Dear all:

同事囝囝的學校巳有同學second in了,並且收到"暗示"

請問你同事囝囝是否讀陳守X.

原帖由 mayc 於 09-2-17 12:09 發表
Dear all:

mayc

知唔知點樣"暗示"? 係唔係其他4個都收到?!  好緊張因為阿仔都有得second in.

原帖由 pigfrog 於 09-2-17 14:11 發表

mayc

知唔知點樣"暗示"? 係唔係其他4個都收到?!  好緊張因為阿仔都有得second in.

Pigforg

請問你仔仔幾時收到second in call 和幾時second in.

pigfrog:

因為大家second in的時間都唔一樣,我同事個仔是19/2,佢這個同學是最早知的一個,話明是"暗示",當然是唔可以....不過你唔洗驚你會唔明d暗示的! 你囝囝是幾時in呀?

原帖由 pigfrog 於 09-2-17 14:11 發表

mayc

原帖由 mayc 於 09-2-17 15:20 發表
pigfrog:

因為大家second in的時間都唔一樣,我同事個仔是19/2,佢這個同學是最早知的一個,話明是"暗示",當然是唔可以....不過你唔洗驚你會唔明d暗示的! 你囝囝是幾時in呀?

...

mayc

(你會唔明d暗示的!) 係真唔係呀?!  我已經好緊張, 你唔好嚇我!!!

通常用的暗示: "開學見啦!!"