用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 幼稚園上小學是否讀得很辛苦呢?
go

幼稚園上小學是否讀得很辛苦呢? [複製鏈接]

有無家長可以分享? 因為聽聞幼稚園上到小一跟唔上?
   0    0    0    0

每間學校總有不同程度既學生, 所以跟得冇咁好既當然有啦, 但小一科科接近 100 既每班亦大有人在, 所以唔好只聽人講, 就覺得所有學生都難跟得上.

我女小一開始到現在小六, 都沒有請補習, 考試測驗當然都要好努力咁溫習, so far 成績都 okay, 所以最緊要自己小朋友比心機, 加父母的支持和教導就不用怕吧!

原帖由 Zoey 於 09-1-23 15:01 發表
每間學校總有不同程度既學生, 所以跟得冇咁好既當然有啦, 但小一科科接近 100 既每班亦大有人在, 所以唔好只聽人講, 就覺得所有學生都難跟得上.

我女小一開始到現在小六, 都沒有請補習, 考試測驗當然都要好努力咁溫 ...

你囡囡是否由幼稚園開始讀至小學? 小學係中文, 如上返民中(英中), 會否很吃力? 在小學時, 學校有否提供協助呢?

是, K1 開始.

其實小學已有 Science 及英數學科, 基本上接中學有小小優勢;  阿女未上中學, 所以不能 confirm 是否百份百適應, 但若小學基礎 ok, 又上回自己中學部, 問題可能已經減了一些;  暑假時有 bridging course 比升中一既學生.

原帖由 Zoey 於 09-1-23 16:46 發表
是, K1 開始.

其實小學已有 Science 及英數學科, 基本上接中學有小小優勢;  阿女未上中學, 所以不能 confirm 是否百份百適應, 但若小學基礎 ok, 又上回自己中學部, 問題可能已經減了一些;  暑假時有 bridging cours ...

zoey
多謝你為我解答, 又想問下英文&普通話的安排時間係多少(如可就幼稚園說起), 因為小兒明年插k2班, 現讀國際班k1, 希望能夠有英文&普通話堂, 我想佢語文基礎打得好些.

小學的課本除英文外, 是否全是中文課本?

幼稚園和初小的英文及普通話課程安排可能已有些變化, 所以若有低年級家長解答就好一些.

我們現在就每 cycle 一節普通話及 oral 課 (外藉老師), 英文科就本地老師, 英語授課;  若可以的話, 當然也希望現在及將來升中後能有更多聽說既機會.

除英文科, 就有 science 及英數是用英文課本及習作.

我女讀緊k1,幼稚園英文課是一星期有二堂,由英國外籍老師教.依家下學期開始學寫大階.至於普通話亦是一星期有兩堂,有書跟cd俾家長回家練習,都幾深架,已經學緊一些生活常識.

原帖由 Zoey 於 09-1-23 18:04 發表
幼稚園和初小的英文及普通話課程安排可能已有些變化, 所以若有低年級家長解答就好一些.

我們現在就每 cycle 一節普通話及 oral 課 (外藉老師), 英文科就本地老師, 英語授課;  若可以的話, 當然也希望現在及將來升中 ...
‹ 上一主題|下一主題