用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關聖保祿不好的評價
go

有關聖保祿不好的評價

我聽朋友說大部份入讀聖保祿幼稚園/中小學....小朋友的家長,都會喜歡絃耀家財(靚車、靚衫、老公搵多少$、有多少工人, etc ...),而小朋友間亦愛互相爭鬥,性格高傲。 另外,每年學校會舉辦旅遊(貴價個隻),加上雜費很多,全年洗費合共要十萬八萬,是否真有其事呢 ?

我認識一位聖保祿學生係住粉嶺居屋的,佢讀得好開心,佢都無join學校既遊學團,而佢媽咪都好欣賞學校及老師,佢話老師教幫佢化左佢個固執女兒.佢媽咪無打扮的,都無名牌衫.

我諗晒名可能只屬小部分家長先會咁,而且呢d情況好多間學校都會有,我小女之前讀既地區性幼稚園都有d家長會咁
佢地小學中學學費要2千幾蚊,一年2-3萬,再加埋學興趣班,點都要4-5萬.其他視乎家長給子女既洗費及開支.

原帖由 chloewong1211 於 09-1-23 11:56 發表
我聽朋友說大部份入讀聖保祿幼稚園/中小學....小朋友的家長,都會喜歡絃耀家財(靚車、靚衫、老公搵多少$、有多少工人, etc ...),而小朋友間亦愛互相爭鬥,性格高傲。 另外,每年學校會舉辦旅遊(貴價個隻),加上雜費很多,全年洗 ...

我有兩名朋友的女兒也就讀此校,
她們都只是很樸實普通的家庭,
她們都大讚這間學校雜費不多,
同學家長之間也不見你所說的情況啊!

哈哈, 講到好似小丸子個花輪同學!

其實學校就好似一個小社會,每間學校總會有部份有錢而又高傲自大o既人,都避無可避,所以真要好好地教育我o地d小朋友...:)

其實我覺得最影響小朋友並非學校, 而是家長, 所以身教好重要, 如果呢間學校咁衰就唔會年年有咁多人想自己既子女入去讀

回覆 # 的文章

你可以自己在上學或放學的時段去學校附近觀察﹐少聽點閑言﹐多點相信自己的觀察能力:)
我女兒在SPK讀過﹐現在也認識不少小朋友在那裡讀﹐你說的情況我不敢說絕對的不存在﹐但我就沒見過﹐ 就算真的有﹐相信也是很少部份吧。。。。

每到呢D時間就有人出黎講呢間唔好果間唔好, 其實係想出口術, 等D ACCEPT 既媽咪放棄, 唉....以為中小學係咁, 點知幼稚園都咁, 我住屋村, 都有鄰居讀ST PAUL....take it easy la 免 強無幸福
人 若 賺 得 全 世 界 、 賠 上 自 己 的 生 命 、 有 甚 麼 益 處 呢 . 人 還 能 拿 甚 麼 換 生 命 呢 。

多謝各位媽咪既意見。

新手008 :
我想你誤會了,我囡囡並不是在今年讀報讀K1,而是明年,我現在只不過做資料搜集而已,我想並不是所有人都這麼攻心計的,我們身為媽咪,都是一心想幫子女選擇一間最好的學校而已。

我相信有錢到可以鬥炫燿家財的家庭會prefer幫小朋友報讀寶山, 耀中 or kingston等kindergarten....
真係唔明白點解St Paul's每年都比其他學校多好多呢d失實的負面意見, 而這些意見往往出自非St Paul's 家長的口中.
如果你相信你的朋友, 明年就不要報啦, 收都唔知讀唔讀好.
我覺得要收集St Paul's 資料就應該問番d relevant 的人, 如St. Paul's 家長 or 教育界的朋友!

原帖由 chloewong1211 於 09-1-23 11:56 發表
我聽朋友說大部份入讀聖保祿幼稚園/中小學....小朋友的家長,都會喜歡絃耀家財(靚車、靚衫、老公搵多少$、有多少工人, etc ...),而小朋友間亦愛互相爭鬥,性格高傲。 另外,每年學校會舉辦旅遊(貴價個隻),加上雜費很多,全年洗 ...

Totally Wrong!

原帖由 chloewong1211 於 09-1-24 16:48 發表
多謝各位媽咪既意見。

新手008 :
我想你誤會了,我囡囡並不是在今年讀報讀K1,而是明年,我現在只不過做資料搜集而已,我想並不是所有人都這麼攻心計的,我們身為媽咪,都是一心想幫子女選擇一間最好的學校而已。 ...

Hi Chole,

I think you shouldn't wasting your time on applying
SPN or SPK because you have already got prejudice on this school.  Anyway, the chance for you to get in is slim, the chance is like you win Lotto SIX.

Pls save your time for other kinders.

sorry 我係叫你唔好亂聽人講, 並唔係話你, amelie 個blog 我都見你問佢爸爸野, 講真, 所有無仔女讀過呢間學校既父母,又點清楚學校係點, 我因為認識太多呢d人,所以想提提你
好似我個小朋友考到SH, 果D人就日日話SH唔好,叫我唔好讀...唉..

原帖由 chloewong1211 於 09-1-24 16:48 發表
多謝各位媽咪既意見。

新手008 :
我想你誤會了,我囡囡並不是在今年讀報讀K1,而是明年,我現在只不過做資料搜集而已,我想並不是所有人都這麼攻心計的,我們身為媽咪,都是一心想幫子女選擇一間最好的學校而已。 ...
人 若 賺 得 全 世 界 、 賠 上 自 己 的 生 命 、 有 甚 麼 益 處 呢 . 人 還 能 拿 甚 麼 換 生 命 呢 。

冇錯,唔應該聽人亂講, 要靠自己....
個女的前途應掌握o係自己手, 唔係人o地把口.

原帖由 新手008 於 09-1-26 14:52 發表
sorry 我係叫你唔好亂聽人講, 並唔係話你, amelie 個blog 我都見你問佢爸爸野, 講真, 所有無仔女讀過呢間學校既父母,又點清楚學校係點, 我因為認識太多呢d人,所以想提提你
好似我個小朋友考到SH, 果D人就日日話SH唔 ...