用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 莫名其妙的鋼琴老師
go

莫名其妙的鋼琴老師

醒目開學勳章

我女個鋼琴老師好奇怪, 我星期二回覆她要報5月份的琴試, 昨天fax了出世紙給她.她今天一早8:00打比我問我要唔要翻譯, 我女這次是第一次考琴試, 所以我唔知點解要翻譯, 她解釋了後要我立即回覆, 我話想同有經驗的朋友傾下, 她說好但要12點前回覆她. 9:15她又再打比我, 問我點, 我話朋友未起身, 未問到, 她說唔明點解我要問人, 自己應該可以決定, 我話我無經驗又怕決定錯, 點解唔可以拎多一個意見, 她話我慢回覆, 但我今早8:00才知有這件事呢!!
係咪我唔啱呢?!!

你的"星期二"是指這星期(20/1)?但皇家報名截止是19/1,你要問清楚老師報唔報到名wo!

好明顯個老師唔記得幫你報~~~~~現在報的話, (過左1月19日1700hrs) 要比附加費.... 可能佢明白現在要由她負出這個附加費..... 所以"興"... 話你咁慢覆佢囉

醒目開學勳章

$870報2級是原價定加了附加費?

原帖由 chamywong 於 09-1-23 11:49 發表
好明顯個老師唔記得幫你報~~~~~現在報的話, (過左1月19日1700hrs) 要比附加費.... 可能佢明白現在要由她負出這個附加費..... 所以"興"... 話你咁慢覆佢囉

原價, 如要Interpreter Fee 加 $103

咁你係咪決定唔要 interpreter?

原帖由 心心媽 於 09-1-23 11:52 發表
$870報2級是原價定加了附加費?

醒目開學勳章

我都同個女報咗嚟緊 4 月考試 , 同埋有請翻譯 ,

因為佢都係第一次考

十分讚成

原帖由 gershwin 於 09-1-23 19:06 發表
其實要唔要翻譯係老師可以決定,老師上課時用英文同小朋友練習, 佢地咪識囉,根本唔需要翻譯。

醒目開學勳章 王國長老

你應該睇返小朋友本身英文程度
我女平時上piano lesson, 都係講廣東話, d考琴terms例如staccato, legato, piano, forte等, 都係臨考至惡補, terms本身唔多, 考官見一個中國小朋友, 亦多數都會就住講, 問題係小朋友英文得唔得姐, 唔識聽都係會答錯架!
我女學琴果度, 有個女仔(3,4年班掛)去考琴, 考官問左問題, 個女仔答yes, 考官再重覆一次, 今次女仔答no, 然後考官無再問............好明顯, 個答案唔係yes or no, 所以考官至問左2次, 而個女仔又好明顯唔識聽........呢個咪係英文理解能力唔得lor! 好似問題係"is this xxx or yyy?" 同"is this xxx?" 就算都係果堆字, 已經有唔同答案啦
慘在佢考完呢part至彈琴, 佢自己知道答錯左已經好驚, 咁就真係失晒準喇(我無請翻譯, 聽完嚇到我即刻返去又同個女惡補sentence structure )
原帖由 gershwin 於 09-1-23 07:06 PM 發表
其實要唔要翻譯係老師可以決定,老師上課時用英文同小朋友練習, 佢地咪識囉,根本唔需要翻譯。

醒目開學勳章 王國長老

當然上堂都有用, 不過唔會特別教, 例如f咪大聲, p咪細聲, 仲有ff, mf等, 但唔會特別提住piano piano forte forte咁lor
原帖由 gershwin 於 09-1-27 12:44 PM 發表
大部份琴老師都睇輕Aural part, 有咩理由到臨考先至惡補?Aural其實係應每堂不知不覺地滲入的,因為Aural是考學生既general musical knowledge, D terms例如staccato, legato, piano, forte, tempo, major, minor等, 其 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-27 22:02 發表
當然上堂都有用, 不過唔會特別教, 例如f咪大聲, p咪細聲, 仲有ff, mf等, 但唔會特別提住piano piano forte forte咁lor

好多時上堂都會教埋,但唔話比佢地聽好重要呀,要考架,佢地邊聽得入耳...我女都係咁