用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Music Festival Timetable出咗喇!
樓主: violetching
go

Music Festival Timetable出咗喇! [複製鏈接]

請問你囝囝幾多歲考Grade 1?學了幾耐才考?

原帖由 happyfamilybaby 於 09-2-4 11:01 發表
有無小朋友都報咗GRADE 2 (U106)呀? 我都煩緊買不買書好? 舊年GRADE 1買咗書, 買完擺係度, 又無用, 今年想不買呀.

THANK YOU VERY MUCH.

原帖由 Sindy 於 09-2-4 15:36 發表
http://www.hksmsa.org.hk/download/MAForm.pdf

醒目開學勳章 王國長老

我舊年去, 有一個媽咪帶"鄧"仔去long腳
其實彈果隻歌仔得果幾十秒, 又唔係踩pedal, 坐得舒服就ok啦.......
原帖由 Sindy 於 09-2-5 11:36 AM 發表
如果你小朋友得幾歲/幼稚園/明顯好細細粒,可以你出去幫佢搞左先,但如果 大個既話,就唔係幾好,因為佢地都要識

簽名被屏蔽

原帖由 billyyanst 於 09-2-4 13:35 發表
阿仔都係報呢首, Miss都冇問就幫我地買左書, 咁唯有要啦, 但本書超貴要$137, 好彩個miss會教埋其它歌, 所以都唔會好浪費,如果背到譜就唔買好過, 反正背譜印象會好d

我仔舊年彈grade 1 成場都唔見有人要擔凳仔墊腳喎! ...

我舊年有帶宜x傢俬的去墊腳,事先問准工作人員,佢仲話可以搵大人幫佢整。之後,有叧一個媽媽見到,等我個仔彈完後即刻問我地借俾佢個女用。:loveliness: 首歌仔成2分鐘,仲係很輕快的,我仔放棄左踩pedal,而無野墊腳好難彈得到穩。

今年,我打去問校際可唔可以帶舊重重"pedal"去,佢都話可以,但因為個pedal有些怪聲,所以決定硬住頭皮叫佢坐落d黎彈,首歌好注重pedal,但坐落d,就得pedal,雙手又唔係好fit位彈落key度,所以,沒法子,只好等待他快點長高一點,手臂手d長。

香港的比賽係咪應該預備一些pedal俾d小朋友好d呢?而加好多細細個已彈得好好。
http://www.youtube.com/watch?v=u8ZOitZffRI&feature=channel_page

http://www.youtube.com/watch?v=j7xz1nos-xc&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=gZdTl943n48&feature=channel

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 17:49 發表
我舊年去, 有一個媽咪帶"鄧"仔去long腳
其實彈果隻歌仔得果幾十秒, 又唔係踩pedal, 坐得舒服就ok啦.......

唔關踩pedal 事架,佢地彈琴要用力,要重心架麻,隻腳吊住點平衡呢?好重要架..........

一二級只需要坐穩D,坐得同琴既距離適當,一樣可以贏得.

原帖由 bebebe12345 於 09-2-5 21:57 發表
一二級只需要坐穩D,坐得同琴既距離適當,一樣可以贏得.

講緊平衡同重心對彈琴既重要性呀,一二級就梗係影響唔大啦,但係知道都重要架,我個女成三級先知呢樣野,個老師應該打patpat呀.........

簽名被屏蔽

原帖由 violetching 於 09-1-22 14:11 發表
撞考試日是可以改的,填張表然後連埋學校證明及校印就得家喇!當然要比錢。 你要先選定想改的場次wo.

Thanks violetching, 終於等到放完假, 拿到學校證明去改了.  現在問題是阿女仲未學哂成首歌 (1月才開始學), 又懶練, 真係no eye see! 又係佢自己係學校舉手話參加.

各位小朋友係咪已經彈好哂la? 你地係幾時開始學比賽歌的?

晴晴媽媽

唔駛客氣,呀女因為要準備呈分試,所以都係x'mas假先開始學,現在叫做九成了。

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-2-12 10:55 發表

Thanks violetching, 終於等到放完假, 拿到學校證明去改了.  現在問題是阿女仲未學哂成首歌 (1月才開始學), 又懶練, 真係no eye see! 又係佢自己係學校舉手話參加.

各位小朋友係咪已經彈好哂la? 你地係幾時開始學 ...

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-2-12 10:55 發表

各位小朋友係咪已經彈好哂la? 你地係幾時開始學 ...

我女暑假開始囉,督左兩首歌既音出黎,揀左一首,都係執漏 ,今年我女都叫早督晒D音,之前幾年,都係賽前一兩個月先彈架咋,賽事臨近,佢地就會勤力架啦

呀女上一屆(60)10月開始學,彈到去比賽時已經彈到"牛"晒,叫晒救命!! 所以今年考完上學期考試才開始。

原帖由 Sindy 於 09-2-12 17:57 發表

我女暑假開始囉,督左兩首歌既音出黎,揀左一首,都係執漏 ,今年我女都叫早督晒D音,之前幾年,都係賽前一兩個月先彈架咋,賽事臨近,佢地就會勤力架啦 ...

原帖由 violetching 於 09-2-12 18:21 發表
呀女上一屆(60)10月開始學,彈到去比賽時已經彈到"牛"晒,叫晒救命!! 所以今年考完上學期考試才開始。

阿女要揀歌報呀,所以十月前要彈左個初形出黎....跟住都放軟左手腳,老師直情收左本書唔比彈住,最近先彈返

Music Festival 's Final Timetable 出左喇!

原帖由 beryl88318 於 09-2-16 19:32 發表
原來大家咁早就開始啦. 仔仔十一月才買到book開始學, 我仲諗住使唔使咁早用着幾個月來學一首歌. 浪費啲上堂時間, 因為每堂都要練.

呢d返屋企自己彈架麻....彈到晒先執detail,如果要堂堂練,可能有問題喎
‹ 上一主題|下一主題