用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Music Festival Timetable出咗喇!
樓主: violetching
go

Music Festival Timetable出咗喇! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

睇到我笑左出黎
原帖由 violetching 於 09-1-29 05:34 PM 發表
多謝你的提醒,遲D就會出動去Tomlee"練"琴喇!希望到時唔會比職員眼厲厲喇!     

ming2,

打去問清楚了!
我手上的receipt 應該是同校另一位同名同姓小朋友的,  相信我囝囝的receipt會在他手中, 學校派錯而已!
下星期回校會請班主任弄清楚!

原帖由 ming2 於 09-1-31 10:53 發表

咁回條上面0既資料又0岩唔0岩呀??你攪點左個問題未呀??

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-31 14:14 發表
睇到我笑左出黎

我女果時無三角琴彈,真係一經過通利就彈幾次.....不過而家學琴用三角琴,老師又好歡迎佢去練琴(不過佢梗係唔想去啦),所以都無乜去彈囉,不過真係要讚一讚太古城通利d staff,完全唔理你架.....

醒目開學勳章 王國長老

銅鑼灣tom lee都唔多理架
反而times square上面果間柏斯(?), 可能太多人混吉掛, 而家圍住晒..........

講開三角琴, 提一提各位, 尢其是小朋友細個果d, 三角琴個譜架好高架, 小朋友已經驚, 加上睇唔到份譜, 更驚! 所以最好一早習慣背譜呀 (我見過有小朋友出到去, 搵唔到個譜架! 擺到又睇唔到, 佢當時幾驚呀.........)
原帖由 Sindy 於 09-1-31 06:29 PM 發表

我女果時無三角琴彈,真係一經過通利就彈幾次.....不過而家學琴用三角琴,老師又好歡迎佢去練琴(不過佢梗係唔想去啦),所以都無乜去彈囉,不過真係要讚一讚太古城通利d staff,完全唔理你架..... :happy ...

簽名被屏蔽

啱啱問完琴行,四級violin伴奏夾四堂$880 + 比賽果日$500,Total $1,380,價錢合理嗎?

原帖由 kiefer 於 09-2-1 15:15 發表
啱啱問完琴行,四級violin伴奏夾四堂$880 + 比賽果日$500,Total $1,380,價錢合理嗎?

最緊要係夾得好,有經驗,試過第一年,呢個好有水準,結果益到阿女,第二次果個完全唔掂(唔係彈唔到架佢),終於衰過做女時............第一個,朋友價,只係收左三百,第二個收左我一千蚊呀........hehe,今年呢個唔收錢添.....

使無使夾四堂呀?一首歌je bor,亞女考ABRSM Flute Grade 4, 3首歌前後都係夾左1小時就考,今次 Music Festival Flute 老師話夾半小時都多喇,不過伴奏最低消費是半小時,所以點都要book 半小時夾。我唔知你個伴奏的資歷同經驗,但比起我自己用開個D就比較貴,佢地都係APA Piano Degree 畢業的(但唔好叫我介紹) 。   

原帖由 kiefer 於 09-2-1 15:15 發表

回覆 # 的文章

其實我都係第一次揾伴奏,無セ經驗,剩係想知個價錢是否OK?依你所講應該比較貴,都無セ辦法,搏一搏,希望同亞仔夾到啦,因為無セ時間,今個月27号就比賽啦!謝謝你們的回覆○

簽名被屏蔽

仔仔個violin老師自己彈埋伴奏,收7-8百蚊。

伴奏係有得學既.
想知道差別有多大,不妨到時去聽聽二場Piano Concert啦,或許就知差別之大.
這麼多年一直最欣賞APA其中一位老師的伴奏.

http://www.hksmsa.org.hk/ProgrammeMusic.php?PHPSESSID=0fe1216f5de9ff4c860b31f0a07655ad&type=2&ClassID=2478&Lang=E

http://www.hksmsa.org.hk/ProgrammeMusic.php?PHPSESSID=0fe1216f5de9ff4c860b31f0a07655ad&type=2&ClassID=2479&Lang=E

Is Jacqueline Li?

原帖由 bebebe12345 於 09-2-2 10:43 發表
伴奏係有得學既.
想知道差別有多大,不妨到時去聽聽二場Piano Concert啦,或許就知差別之大.
這麼多年一直最欣賞APA其中一位老師的伴奏.

http://www.hksmsa.org.hk/ProgrammeMusic.php?PHPSESSID=0fe1216f5de9ff4c860 ...

原帖由 gershwin 於 09-2-2 09:53 發表
收7-8百蚊? 1小時? 包多幾堂和出場?

7-8 百蚊系比賽出場費用, 平時課堂上有夾開。加鐘緊系令計啦,2百5蚊30分鐘。

原帖由 violetching 於 09-2-2 10:55 發表
Is Jacqueline Li?

抱歉!我說的是APA的鋼琴老師.

今日聽朋友話佢既老師要小朋友背譜去比賽,仲話唔背就扣分,請問真的嗎?

Dear bebebe12345,

我搭錯左線, Jacquelin is just the staff of music faculty to provide piano accom rather than a piano teacher at APA. Haha!

原帖由 bebebe12345 於 09-2-2 18:28 發表

抱歉!我說的是APA的鋼琴老師.

Dear CX111,

有些比賽項目是規定了要背譜的,但如睇譜,究竟會Disqualified 或扣分就唔清楚了。至於邊D需要背譜就上番音樂協會的syallbus就有列明了。

原帖由 CX111 於 09-2-2 21:24 發表
今日聽朋友話佢既老師要小朋友背譜去比賽,仲話唔背就扣分,請問真的嗎?
‹ 上一主題|下一主題