用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Music Festival Timetable出咗喇!
樓主: violetching
go

Music Festival Timetable出咗喇! [複製鏈接]

查實你教緊中學定小學?你在第D topic話練左choir同band,去年晒心機,希望今年唔會,但去年停課只係小學,中學無份wo!!

原帖由 petunia 於 09-2-21 13:34 發表
呢段時間我在in緊d中一,我地都要睇沙紙先至打電話叫d學生過來interview.....

事實就係事實,點都係 ...

Sindy,

終於今日係APA搵到個好實的琴試過la!

原帖由 Sindy 於 09-2-21 11:03 發表
其實三角琴同直身琴,佢地既構造唔同,所以觸感會有些小分別, 三角琴可以借小小地心吸力,但直身琴就要叩落去...

原帖由 Ramomo 於 09-2-21 16:52 發表
Will anyone perform at HK City Hall (Recital Hall), just wonder what sort of piano is used, Grand Piano or Upright Piano, loose or tight key and also the pedal ???  Any advice please

Baby Grand

原帖由 violetching 於 09-2-21 19:48 發表
Sindy,

終於今日係APA搵到個好實的琴試過la!

咁就好啦

我記得舊年,阿女無乜特別搵琴黎試,好在咁啱同場有個阿爸漏左口風,話個琴好實,個女好難彈喎...於是我即刻同女改變戰略,叫阿女有理無理....f既彈到ff,細聲既都唔駛太細聲...hahahaha,都幾成功......

原帖由 petunia 於 09-2-21 13:37 發表
....你係有心俾個女有個好琴練習的話,就去tomlee或者其他公司度問有無三角琴book來練。

佢地放個琴出來係做display,唔係任得俾d小朋友演野或者係練習。唔好似為人地行過會覺得你個女好叻,大家行過只係覺得個家長演野,又 ...

你連人地行過點諗都假設埋,仲有乜其他野?

我識得太古果邊既通利d staff,佢地好好人,我話打擾佢地啦,佢地話無所謂喎,點無家教?如果有一日佢彈彈下,可能中左六合彩,真係唔否定買琴既可能架喎

真係幾失禮,我女小提琴一級都無考過,入左學校樂團,係面試的,都未算去到最衰,都係2nd violin,你話學校睇沙紙嗎?有人渣住二級小提琴,都係3rd咋

仲有,考音統插班,佢地話要三級,唔駛考左三級架,只要你証明到係有學小提琴,幾個月至一年到啦,佢地就會比你考架啦,人地有咁講明,都唔係睇沙紙

以我所知,唔同音樂學院,有佢地唔同要求,你點可以自以為考左某一樣野就得呢?好似香港人鐘意考皇家,但加拿大又唔係, 人地(外國出名既音樂學院)揀學生,係要你錄一段片先架,你究竟知有幾多?

原帖由 petunia 於 09-2-21 13:34 發表
咁...在你個女報考樂隊伴奏時,佢有無interview你?在你個女報考學校時,你點樣話俾人知你個女得一級琴但係彈得好好?有無人信?呢段時間我在in緊d中一,我地都要睇沙紙先至打電話叫d學生過來interview.....

事實就係事實,點都係 ...

hi beryl88318,

如你由北角出發,你可搭隧巴106,過左海後應該係第3個站落,即係見到家維村就按鐘下車,下車後就向工廠區的方向,好快就會見駿昇中心。個到其實是一工商廠廈,上面係柏斯的放琴倉,有間幾大的房用作音樂廳,仲有一間waiting房。

原帖由 beryl88318 於 09-2-27 15:15 發表
各位有没去過栢斯音樂廳? 由北角前往要點去方便啲? 我一過對面海就好似肓婆了. 下星期要去. 有没人教路^~^ 謝.

原帖由 violetching 於 09-2-27 15:54 發表
hi beryl88318,

如你由北角出發,你可搭隧巴106,過左海後應該係第3個站落,即係見到家維村就按鐘下車,下車後就向工廠區的方向,好快就會見駿昇中心。個到其實是一工商廠廈,上面係柏斯的放琴倉,有間幾大的房用作音樂廳, ...

駿昇咪即係ice fire 開倉果度咁上下,天橋底

請問有沒有媽咪可以借比賽琴書一用 : 3月13日2級獨奏#105 Simplicity?  Thanks.

回覆 # 的文章

有冇人知....如果在唱歌比賽, 自彈自唱 (鋼琴), 會唔會高分D.... 但冇MIC, 評判會唔會聽唔到小朋友把聲? 反而唔好呢?
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

beryl88318,

My son attended violin solo few days before and it was his first time too. The Adjudicator focused very much on the perfermer's postures, including bowing. I think the performer should continue to play in all cases without pause and cannot play again. There are no stage for my son's competition and it depends on the site your son performs.
Good luck!

自彈自唱 (鋼琴), 會唔會高分D
No.  It will also affect the performance.  The adjudicator cannot see your facial and body gesture.

.... 但冇MIC, 評判會唔會聽唔到小朋友把聲?
Yes, hard to hear when you are playing the piano yourself.  You are not facing out and there's problem in projecting your voice.  In normal circumstances if you stand where they tell you to stand, the voice projection should be ok unless you have a very soft voice.

原帖由 safarimama 於 09-2-27 19:37 發表
有冇人知....如果在唱歌比賽, 自彈自唱 (鋼琴), 會唔會高分D.... 但冇MIC, 評判會唔會聽唔到小朋友把聲? 反而唔好呢?
EsmondMaMa = Esmond'sMom

規例應有寫明"自備伴奏"
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

規例應有寫明"自備伴奏"???????
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

hi gershwin,
阿女老師叫佢自彈自唱架....但我總覺得個琴聲蓋過佢把聲!咁點算??而且個位可能背台...更加細聲!
原帖由 gershwin 於 09-2-27 20:51 發表
唱art song點可以自彈自唱!!
"但冇MIC, 評判會唔會聽唔到小朋友把聲?" 唱LEE D歌唔使用MIC  WOR!小朋友應有support,懂得運氣, 把聲先出得遠。

hi EsmondMaMa,
咁係唔係清唱好D? 阿女第一次參加, 唔知個情況係點!個場地又未去過.....唉! 但阿女彈嗰首歌又真係彈得幾好,可惜彈琴比賽唔係尼首...
原帖由 EsmondMaMa 於 09-2-27 20:04 發表
自彈自唱 (鋼琴), 會唔會高分D
No.  It will also affect the performance.  The adjudicator cannot see your facial and body gesture.

.... 但冇MIC, 評判會唔會聽唔到小朋友把聲?
Yes, hard to hear when you  ...
‹ 上一主題|下一主題