用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Music Festival Timetable出咗喇!
樓主: violetching
go

Music Festival Timetable出咗喇! [複製鏈接]

原帖由 gershwin 於 09-2-17 22:32 發表
好果D當然唔會咁教,會教起碼一大段,我只係話"例如"囉。
不過老師有唔同教學方法,所有校際同Exam piece我都唔會比學生一次過彈晒D歌,費時佢地亂來,叻果D就教大段D,唔好果D就逐少教,我只想確保佢地不會練錯嘢。我覺得唔可以 ...

我女老師唔係好識教皇家/trinity, 所以好小收生,仲有佢做表演多,搞音樂會咁.....

仲有,如果係唔好果d,應該提議佢報低小小程度.....

原帖由 gershwin 於 09-2-17 23:25 發表
如果係真係唔好果D,我直情唔會比佢報,只應付考試。我講果D係收左佢先講我聽(11月中),試課果時都彈得OK,但原來唔多識睇譜,HELP! 我都冇辦法,點都要幫佢地。不過我真係好鐘意分段教,連次次distinction既學生都係咁教。你都應 ...

上堂的確係要分段同分手教既..........真係報左就無得救囉,以前我都係d報高程度/報唔啱程度既家長,覺得咁真係浪費左好多野,囡囡初學琴時,好急就報一級,不過而家都以佢興趣為主,唔考試又唔會免強佢,都幾舒服,起碼今年佢自己會為自己緊張,自動咁練琴,幾年都無試過咁囉

原帖由 gershwin 於 09-2-17 23:53 發表
你講得對!好彩我大部份家長都好似你咁,都以佢興趣為主,夠班先好考試或參加校際,但有少數學生的確要"迫"佢考試先迫到佢練,我又要佢地做到D野我先死心,唉!。要收好學生?我更喜歡明白事理的家長。
...
好在我而家既老師,同我理念一致,唔駛考試,以前唔係架,我又唔識,個個老師,一見到我女,就話可以幾時幾時考到咩級數(鋼琴同小提琴老師都一樣)要我女考級,見到我女好似越去越有咁,終於逼到佢好辛苦,我見咁樣,都唔敢比壓力佢,而家先好返小小,不過問題又黎.......唉,老師太有料,自不然我女都有壓力,覺得佢應該好好<<我女話,老師叻,唔係代表我都一樣叻架麻......睇黎我都要搵對策

你地咁樣覺得,只係因為你係家長。
我作為學校老師,又做過琴老師,我就覺得考級係重要的。
學樂器沒錯並不為考級,但是如果要向這個方向有所發展的話,就一定要有張沙紙,先可以得到社會的應可。
我經常推薦學生加入社區的樂團,每一個樂團都是「樂器xx級」作為要求;學校收生,看到這些沙紙都會對學生加分。
而且,不要以為小朋友會極之討厭考級,他們其實都接受這種考試,因為小朋友很需要受到應同,能夠考取資格對他們的自信心也有一定幫助。
所以...我覺得不要只一味「家長覺得仔女點點點」,一定要同小朋友分析過,才下決定。

原帖由 Sindy 於 09-2-18 04:22 發表
好在我而家既老師,同我理念一致,唔駛考試,以前唔係架,我又唔識,個個老師,一見到我女,就話可以幾時幾時考到咩級數(鋼琴同小提琴老師都一樣)要我女考級,見到我女好似越去越有咁,終於逼到佢好辛苦,我見咁樣,都唔敢比壓 ...

<<我女話,老師叻,唔係代表我都一樣叻架麻....

我就會覺得,沒錯你不一定要一樣叻,但你很幸運,因為你難得有一個好榜樣,讓你可以追求目標。

原帖由 petunia 於 09-2-18 09:13 發表
你地咁樣覺得,只係因為你係家長。
我作為學校老師,又做過琴老師,我就覺得考級係重要的。
學樂器沒錯並不為考級,但是如果要向這個方向有所發展的話,就一定要有張沙紙,先可以得到社會的應可。
我經常推薦學生加入社區的樂團, ...

學樂器好實在既,你話有幾級,拎出黎睇下就知架啦,所以唔需要咩沙紙........係要黎做門面功夫比d唔識既人睇既啫 好以我女,之前考得一級,但無人夠膽話佢得一級囉,

請問有無人知如果唔見咗'報名表回條'算?

帶會員證到校際音樂節的辦事處,便可補回.

原帖由 kiefer 於 09-2-18 21:30 發表
請問有無人知如果唔見咗'報名表回條'算?

Sindy,

今日趁住有D時間,同呀女去灣仔Tomlee試琴喇,wa,點之D三角琴放曬係一處特別分隔開的area,仲要每個琴都貼住"如欲試琴,請與職員聯絡"成間房一個人都無,琴就大把la!不過呀女有係咁E按下D琴鍵,佢話無個緊.後來唯有出番大堂,搵D實少少的直身琴試彈,不過周圍太靜,亞女彈左2次就唔好意思再彈,ne兩日,有時間就要同呀女去太古城走番轉先得。

原帖由 Sindy 於 09-1-31 18:29 發表

我女果時無三角琴彈,真係一經過通利就彈幾次.....不過而家學琴用三角琴,老師又好歡迎佢去練琴(不過佢梗係唔想去啦),所以都無乜去彈囉,不過真係要讚一讚太古城通利d staff,完全唔理你架..... :happy ...

對於新樂譜,我覺得無必要下下分手教分手練,會影響將來sight reading 能力,反而放慢彈仲好。

原帖由 *dora* 於 09-2-18 22:17 發表
帶會員證到校際音樂節的辦事處,便可補回.

dora,
thank you very much.

其實三角琴同直身琴,佢地既構造唔同,所以觸感會有些小分別, 三角琴可以借小小地心吸力,但直身琴就要叩落去...

原帖由 violetching 於 09-2-21 00:18 發表
Sindy,

今日趁住有D時間,同呀女去灣仔Tomlee試琴喇,wa,點之D三角琴放曬係一處特別分隔開的area,仲要每個琴都貼住"如欲試琴,請與職員聯絡"成間房一個人都無,琴就大把la!不過呀女有係咁E按下D琴鍵,佢話無個緊.後來唯 ...

咁...在你個女報考樂隊伴奏時,佢有無interview你?在你個女報考學校時,你點樣話俾人知你個女得一級琴但係彈得好好?有無人信?呢段時間我在in緊d中一,我地都要睇沙紙先至打電話叫d學生過來interview.....

事實就係事實,點都係要睇沙紙的。

原帖由 Sindy 於 09-2-18 09:51 發表

學樂器好實在既,你話有幾級,拎出黎睇下就知架啦,所以唔需要咩沙紙........係要黎做門面功夫比d唔識既人睇既啫 好以我女,之前考得一級,但無人夠膽話佢得一級囉, ...

....你係有心俾個女有個好琴練習的話,就去tomlee或者其他公司度問有無三角琴book來練。

佢地放個琴出來係做display,唔係任得俾d小朋友演野或者係練習。唔好似為人地行過會覺得你個女好叻,大家行過只係覺得個家長演野,又或者係亂咁攪人地d野,無家教咋。

原帖由 violetching 於 09-2-21 00:18 發表
Sindy,

今日趁住有D時間,同呀女去灣仔Tomlee試琴喇,wa,點之D三角琴放曬係一處特別分隔開的area,仲要每個琴都貼住"如欲試琴,請與職員聯絡"成間房一個人都無,琴就大把la!不過呀女有係咁E按下D琴鍵,佢話無個緊.後來唯 ...

原帖由 petunia 於 09-2-21 13:34 發表
咁...在你個女報考樂隊伴奏時,佢有無interview你?在你個女報考學校時,你點樣話俾人知你個女得一級琴但係彈得好好?有無人信?呢段時間我在in緊d中一,我地都要睇沙紙先至打電話叫d學生過來interview.....

事實就係事實,點都係 ...

咁無考試沙紙,用多次比賽各級的乜獎物獎如一二三優異良好獎得唔得?in唔in?

Will anyone perform at HK City Hall (Recital Hall), just wonder what sort of piano is used, Grand Piano or Upright Piano, loose or tight key and also the pedal ???  Any advice please
‹ 上一主題|下一主題