用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Music Festival Timetable出咗喇!
樓主: violetching
go

Music Festival Timetable出咗喇! [複製鏈接]

Hello, 大家好!
我仔今年第一年參加,佢係no. 4,請問可唔可以比賽完後帶佢番學先,我再番去拿分紙?我驚佢坐唔定影響到其他參賽者。有無媽咪試過呀?Thanks!

Anyone play Clarinet solo here?
My P3 boy will be in Shung Wan on March 7th.

原帖由 athena-mama 於 09-2-17 09:44 發表
Hello, 大家好!
我仔今年第一年參加,佢係no. 4,請問可唔可以比賽完後帶佢番學先,我再番去拿分紙?我驚佢坐唔定影響到其他參賽者。有無媽咪試過呀?Thanks! ...

往年就得架

原帖由 beryl88318 於 09-2-17 10:22 發表

係Lo, 我都覺得有問題, 又唔多好意思話個老師, 如果你地小朋友上着一年課, 會學着多少調? 我呢個早期只學c, d, g 調, 這個月先再教着f , a , 是否慢了. 有想過轉老師, 但又唔知去哪找個懂伴奏的好老師. ...

你小朋友學咩樂器?

原帖由 gershwin 於 09-2-17 11:13 發表
11才買到book開始學就太遲啦! 不過至於在上課時練琴個問題,係唔係小朋友根本冇練習,所以老師先出此下策?如果小朋友根本有練熟,上課時在"練琴"實在太浪費時間和$。
...

三個月練首歌都遲?唔係掛

原帖由 Heidi媽 於 09-2-17 12:12 發表
其實練 copy 都得, 唔一定要買書, 我地無為左首歌而買書的, 除非覺得有本書在手有自信d, 咁幾十蚊就無所謂啦!

好似聽到傳聞話,背譜都要有書..........我未得閒去confirm

原帖由 gershwin 於 09-2-17 12:16 發表
每人做法不同而已。我鍾意早D開始,加上我每次只教少少,例如4個小節(分手練),但要做足details,另外,我仲有大把野比佢地彈,有其他歌仔、考試歌等,每個老師都有不同的教法。
...

啱程度既話,拎返去自己彈架麻.......仲要續個續個小節咁教,即係未到程度啦........咁樣對學生唔係咁健康架,我女老師叫女sight左一次,跟手彈一次比佢聽下,女彈熟後,就執邊度大細聲唔夠,力唔夠,彈跳唔夠明顯.........

p.s.我女老師唔收學生架啦

原帖由 Heidi媽 於 09-2-17 12:42 發表
我之前打去HKSMSA問左d職員, 佢地話6級以下唔需要譜都得.

我都係呢度聽返黎,我有書,所以無理呀,我一陣再打去問下丫.....我都想幫你地問清楚,免得到時有乜阻濟

原帖由 Heidi媽 於 09-2-17 14:10 發表
Thanks!

都係果句....規則無一定要帶譜........咁即係可以唔駛出示本書,咁就ok啦......

唔該晒!

原帖由 Sindy 於 09-2-17 11:09 發表

往年就得架

原帖由 beryl88318 於 09-2-17 14:47 發表

小提琴

等我睇下女本書,一年學幾多scale先

好多喎

4/3 a minor
18/5 c major
24/9 d major
4/3 d minor
16/7 f major
3/4 g minor
23 7 g major
25/5 g minor melodic
25/5 a flat major
20/5 a major
9/8 a minor
10/10 b flat major (two octaves)
10/9 c major (two octaves)
9/8 d major (two octaves)
23/8 g major (3 octaves)
29/4 chromatic scales

arpeggois
10/12 g major
31/12 b flat major
19/11 c major
19/11 f major

呢本書佢學左一年,就轉左去音統啦,去左音統,又係學返之前既野,所以佢一年內就學左上面咁多scale ,無其他老師教過新野啦

‹ 上一主題|下一主題