用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問如果想考直資 or 私立小學, 係唔係無地址限制架~ ...
go

想問如果想考直資 or 私立小學, 係唔係無地址限制架~

新手媽媽有問題問, 想問如果想考直資 or 私立小學, 係唔係無自己既住宅地址限制架?
三個人, 一 條心 :-)

醒目開學勳章 王國長老

好似考幼稚園一樣, 要續間留意時間, 續間申請, 每間有自己收生條件同手續(簡單黎講, 佢鐘意收就可以了)
原帖由 onelokgor 於 09-1-22 10:09 AM 發表
新手媽媽有問題問, 想問如果想考直資 or 私立小學, 係唔係無自己既住宅地址限制架?

thank you!
三個人, 一 條心 :-)

係,唔需要按地址,因為要靠小朋友面試的表現.

想順便借個位黎問問 :

咁如果直資/私校收左, 咁仲可唔可以參加政府大抽獎架??

醒目開學勳章 王國長老

If your child is accepted by 直資, then you must sign an undertaking upon registration. That's government policy
For private schools, you'd better check with the school. Some allow you to join "lucky draw" after registration. Some will withdraw your seat if you join lucky draw after registration (they can obtain info from EDB).
原帖由 pcsiauw 於 09-1-29 11:57 AM 發表
想順便借個位黎問問 :

咁如果直資/私校收左, 咁仲可唔可以參加政府大抽獎架??

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-29 13:55 發表
If your child is accepted by 直資, then you must sign an undertaking upon registration. That's government policy
For private schools, you'd better check with the school. Some allow you to join "lucky  ...

Dear Charlotte_mom,
我想問一問咩叫直資學校? 直資係咪=私校?甘直資學校有冇學位比大抽獎D學生架?THANK YOU

醒目開學勳章 王國長老

簡單黎講, 直資係一種新既"營運"方式, 唔等於私校
直資除左按學生人數收政府資助, 仲可以收學費, 當然, 收得政府錢, 各方面都要受下政府監管, 但行政同課程設計上又會比官津校自由
直資要自己考架(好似考幼稚園咁, 自己續間報名同面試), 唔會thourgh小一入學統籌辦法分配學位(即政府派位), 學生可以同時join政府派位, 同埋考直資, 不過一但直資收左, 決定註冊時就要簽undertaking放棄政府派位喇(因為直資有收政府錢, 所以學生揀左直資就應該放棄官津校wor!)

quote from教統局網頁:
現時的小學一般分為四類:官立、資助、直接資助(直資)及私立。官立學校直接由教育局管理,資助學校的經費絕大部分來自政府,但其管理則由學校的法團校董會/校董會負責。然而,直資學校由法團校董會/校董會自行管理,可收取學費,並享有一筆按學校合資格學生人數計算的政府津貼。私立學校則由辦學團體自資經營,由校董會自行管理。一般小學的學制分為上午、下午及全日三類。

原帖由 奀奀豬0702 於 09-1-31 04:56 PM 發表

Dear Charlotte_mom,
我想問一問咩叫直資學校? 直資係咪=私校?甘直資學校有冇學位比大抽獎D學生架?THANK YOU

唔該晒!Charlotte_mom
另外, 你係咪有小一面試題目?可否SEND給我?THANK YOU!同埋升小一係咪小朋友K2開始要做一份PROFILE?

醒目開學勳章 王國長老

你要留email俾我呀, 因為係pdf file我唔可以pm你
另外, 如果有野想show, 可以做個profile, 當bonus資料lor
原帖由 奀奀豬0702 於 09-2-1 03:44 PM 發表
唔該晒!Charlotte_mom
另外, 你係咪有小一面試題目?可否SEND給我?THANK YOU!同埋升小一係咪小朋友K2開始要做一份PROFILE?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-1 19:59 發表
你要留email俾我呀, 因為係pdf file我唔可以pm你
另外, 如果有野想show, 可以做個profile, 當bonus資料lor

thank you,
my e-mail:[email protected]
profile 同唔同人地講果D portfolio?
內容大概要有d咩呢?
題外話, 你個名好熟, 我係咪同你換過7-11果d點點串架?

醒目開學勳章 王國長老

哈, 你好彩, 未收email, 即刻send左俾你
profile/portfolio(屎喇, 我都唔知邊個名至arm, anyway都係果d野啦), 介紹下小朋友, 做過d咩, 學過d咩有咩獎/achievement/表現, 校園生活, 老師對小朋友有咩評價等等
係呀, 7-11點點串呀 , d"手鍊"我仲用緊

原帖由 奀奀豬0702 於 09-2-1 08:49 PM 發表

thank you,
my e-mail:[email protected]
profile 同唔同人地講果D portfolio?
內容大概要有d咩呢?
題外話, 你個名好熟, 我係咪同你換過7-11果d點點串架? ...

真係唔該晒
原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-1 20:57 發表
哈, 你好彩, 未收email, 即刻send左俾你
profile/portfolio(屎喇, 我都唔知邊個名至arm, anyway都係果d野啦), 介紹下小朋友, 做過d咩, 學過d咩有咩獎/achievement/表現, 校園生活, 老師對小朋友有咩評價等等
係呀, 7 ...

唔知點解開唔倒呀

醒目開學勳章 王國長老

你部電腦有無adobe reader呀, 試下第2部機?
再唔係, 我send俾你個email有條link, download個reader就睇到喇
原帖由 奀奀豬0702 於 09-2-1 09:52 PM 發表
唔知點解開唔倒呀

回覆 # 的文章

Charlotte_mom:

請問你係咪有小一面試題目, 可否send埋比我, 唔該曬你!!!

e-mail : [email protected]

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-1 22:00 發表
你部電腦有無adobe reader呀, 試下第2部機?
再唔係, 我send俾你個email有條link, download個reader就睇到喇

hi,Charlotte_mom
妳可唔可以send埋比我..???
我都要prepare定.. thank you very much!!!
[email protected]
:-P birdbird :-P

我都想要,可唔可以send埋比我?
many thanks

原帖由 birdbird111 於 09-2-3 12:55 發表

妳可唔可以send埋比我..???
我都要prepare定.. thank you very much!!!

Hello,我都有問題想問下,咁係咪即係我要比攪珠前去直資小學考試?因為我一心諗住等派位,如果派得唔好先去考直資架

醒目開學勳章 王國長老

攪珠係1月交form, 6月放榜wor
而私校直資就係之前既9-11月, or even之前要考, 如以上所講, 考到私校都仲可以抽下獎, 考到直資就即時"人生交叉點"喇
當然你可以咩都唔考, 抽完獎再去叩門既, 不過到時就好難lor, 而且好多搶手既學校一早一大條waitlist, 唔接受叩門了
原帖由 patpatching 於 09-2-4 07:17 PM 發表
Hello,我都有問題想問下,咁係咪即係我要比攪珠前去直資小學考試?因為我一心諗住等派位,如果派得唔好先去考直資架