用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 面試
樓主: 231164
go

DGS 面試

SPCC 08/03 出result, 有些家長話,唔得都已收信,一視同仁。DGS 09/03 見校長,我相信有SPCC收咗的學生會在見校長時話比校長知SPCC收咗,所以DGS優先出信比呢D學生,希望哋選DGS。
我個女當日見校長,校長都有問考咗邊間,可惜我個女無考SPCC。
唉,是否考到SPCC先係叻學生,DGS自己唔識揀學生!有點可惜!

原帖由 judy 於 10-3-15 17:31 發表

係唔係in嗰陣SPCC己宣布結果?

其实佢一向嘅做法都是覺得邊個學生合適,佢就發信。試過有學生面試時,告訴校長計划到外國升學,且交了留位費,學校照發信。

耐心等候,有一群學生很搶手,去邊間都收。這批學生作出决定後,就有位 ...

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

原帖由 pinkgu 於 10-3-15 19:09 發表
SPCC 08/03 出result, 有些家長話,唔得都已收信,一視同仁。DGS 09/03 見校長,我相信有SPCC收咗的學生會在見校長時話比校長知SPCC收咗,所以DGS優先出信比呢D學生,希望哋選DGS。
我個女當日見校長,校長都有問考咗邊間,可惜 ...

DGS 應該是分學校寄信的 .

相信DGS不會不懂自己選學生的,否則她就不會選出學生來second interview了。

只是在這批second interview 的學生中,可能她會嘗試先去“搶”一些SPCC收了的,但這個不代表沒有報考SPCC的就不是好學生,只是或許她覺得是緩急的分別吧,因爲除了SPCC她可能覺得就沒有其他能“搶”她學生的對手了。她先從對手的手上去“搶”,就可以確保能收到最多的好學生了。從正面的角度去看,DGS會是個培育“世界女”的地方。Ha ha...

能進入second interview的小朋友,已經是非常優秀的了,最後收不收也可能只是學校策略的問題,跟小朋友的能力絕對是沒有關係的。每個小朋友都是獨特的,我常常都懷疑學校怎樣能用interview中幾十分鐘的時間來衡量合適不合適,所以這個interview的遊戲運氣的佔數很多
,其中還可能如上說的受學校收生的策略影響,所以真的不用太介懷。

繼續努力,總有更好的機會在前面的。

入唔到女拔並不表示"London Bridge is Falling Down",My Fair Lady!

睇到呢啲咁嘅反應,咁讀緊其他學校的女孩子會點諗,她們的家長又會點諗!香港的教育制度幾十年嚟真係大倒退.....

同學們:All roads lead to Rome.
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

聽講今日都有人收到信, 不過係waiting list. 係咪今日收信全部都係waiting list 呢?

路過時看到大家有感而發的信息,希望我所知道的可以和大家分享。

我的同窗老友,她的女兒並沒有報考SPCC,而她亦不是就讀女拔小學,就讀於一些校風較好的中文小學,我老友都是一早收到確認信收她女兒為學生。所以我想未必如猜測般與SPCC有關。

說實話,可以Second In 的全都是smart girls.

原帖由 wyks 於 10-3-17 11:02 發表
路過時看到大家有感而發的信息,希望我所知道的可以和大家分享。

我的同窗老友,她的女兒並沒有報考SPCC,而她亦不是就讀女拔小學,就讀於一些校風較好的中文小學,我老友都是一早收到確認信收她女兒為學生。所以我想未必如猜 ...

我都十分同意!!!
正所謂「好既東西,係人都想要」所以有實力的朋友,必然多選擇!!!

I can confirm your saying is true. My daughter didn't mention SPCC at the headmistress meeting on 9/3 but still received the offer letter last Saturday. In fact, almost all of my daughter's classmates are having the same case.

I think there should be some places available after the registration deadline on 22/3. So there's still chance. In fact, girls going to the 2nd in are already very outstanding and top schools are waiting for them.

原帖由 wyks 於 10-3-17 11:02 發表

我的同窗老友,她的女兒並沒有報考SPCC,而她亦不是就讀女拔小學,就讀於一些校風較好的中文小學,我老友都是一早收到確認信收她女兒為學生。所以我想未必如猜 ...

回覆 109# kkmapa 的文章

kkmapa,

可否告知你女兒是那一間小學? 可以有數個同學被錄取. 很棒呢!

Maisie

回覆 101# pinkgu 的文章

路過, My daughter told master she fail SPCC .
We was worried about it but she recieved "Yes"

請問有冇人今年先收DGS 嘅waiting 信(2nd in 後),然後現在又取錄了。可否告之。
或有冇人知道舊年waiting 的情況?收到waiting需唔需要再寫叩門信呢?何時寫呢?急!!
聽講今日係正選嘅註冊最後一日。

Any information?
請問有冇人今年先收DGS 嘅waiting 信(2nd in 後),然後現在又取錄了。可否告之。
或有冇人知道舊年waiting 的情況?收到waiting需唔需要再寫叩門信呢?何時寫呢?急!!
聽講今日係正選嘅註冊最後一日。

Any news for students on waiting list? Please share.

收到風, waiting list 開始call 人

已經收到學校電話取錄通知,這兩天有信,4月1日前註冊。明天囡囡唔駛上午及下午去兩間學校面試,安樂晒!

回覆 112# lanking 的文章

That means:
not every girl who was invited to the meeting with Headmistress can finally get an offer ?

無錯,唔係見校長必收,校長只揀幾十個出嚟,所以waiting 都唔係無機會。

恭喜晒呀!!!!!!!!
乜野人通知你架?職員? 有無話後補有幾多人獲通知呀 ? 最遲會幾時通知呀 ?
原帖由 lanking 於 10-3-26 13:38 發表
已經收到學校電話取錄通知,這兩天有信,4月1日前註冊。明天囡囡唔駛上午及下午去兩間學校面試,安樂晒!

係學校職員通知,我無問得咁詳細,知道取錄咗,開心過中六千幾萬六合彩啦。