用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇人學緊單簧管呀??
go

有冇人學緊單簧管呀??

我想比囝囝學單簧管, 但唔知係邊度學好, 其實我想佢學group, 因為如果佢單人學, 我怕佢會冇o甘有推動力, 一group 人學佢又會開心d, 所以想問吓d 媽咪, 知唔知道九龍區邊度有得學, 而且老師又ok , thx.

music office 外展現在招生, 可去music office website 看看.

原帖由 midcochow 於 09-1-21 12:37 發表
我想比囝囝學單簧管, 但唔知係邊度學好, 其實我想佢學group, 因為如果佢單人學, 我怕佢會冇o甘有推動力, 一group 人學佢又會開心d, 所以想問吓d 媽咪, 知唔知道九龍區邊度有得學, 而且老師又ok , thx. ...

你仔仔有無試過吹,or有無問吓老師乜樂器合仔仔吹。我仔係學校上左一年堂,試左好多樂器同教少少樂理。佢自己選擇,有D樂器佢跟本吹唔嚮。單簧管同薩克管吹唔到,佢選左次中音号。

有時要看小明友意願,先Keep 得持久。

My son learn Clarinet 3 years in school. And this year I hire a Clarinet teacher for him 1:1. He loved Clarinet so much, therefore I wanted him to have lesson alone but not in group.

If you need a group lesson, you can search from Yahoo.

clarinet teacher

其實我都唔知小朋友會唔會吹得響件樂器, 但佢自己話想試玩, 我見佢每次行過琴行都講一次, 所以我想比佢試吓, 如果真係吹唔到, 起碼佢都知道.  另外我想問吓, 其實吹clarinet, 應該幾多歲開始學會好d 呢?

我個小朋友在學校學o左半年左右,他非常喜歡,他剛剛七歲.
我見上堂o的其他小朋友(5個一班)都吹得響,當然進度就各有不同.如果有音樂底會好好多,起碼睇譜都快好多.

係呀, 我小朋友都係剛剛7歲, 我仲怕佢會仲細tim, o甘你知唔知道邊度學group 好呢? 我問過柏斯, 佢哋話無group 上, 不過我自己可以搵人組group, 如果唔係就要學1:1, 所以我都仲諗緊!

原帖由 Daphnetang 於 09-1-22 17:41 發表
我個小朋友在學校學o左半年左右,他非常喜歡,他剛剛七歲.
我見上堂o的其他小朋友(5個一班)都吹得響,當然進度就各有不同.如果有音樂底會好好多,起碼睇譜都快好多. ...

我又唔知邊度有得group,不過話就話group,但上課的時候都係一個上完到一個,因個個的音樂底唔一樣.

回覆 # 的文章

你住那一區,如果住九龍可以試吓這間:
http://www.hkwa.com.hk/

這間都好似幾好WOR, 你係咪有小朋友係入面學緊呀? 唔知老師教得好唔好呢? THX.

原帖由 bkmum2005 於 09-1-31 15:05 發表
你住那一區,如果住九龍可以試吓這間:
http://www.hkwa.com.hk/

回覆 # 的文章

micochow,

Please check pm.