用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

THANk YOU!

我地加油la!!!!

原帖由 raikkonen 於 09-10-26 10:10 發表
係花燈真是好(看),我都想要一個.

我好仲攪笑, 看字咁容易都唔寫, 佢寫美麗.

各位家長, 可否給些意見. 有關坊間的教育機構, 如公文式 / phonics...你地覺得比小朋友學這些好d, 或集中補習??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

醒目開學勳章

其實我都唔係好知, 不過我個friend個女有學公文數, 佢話不停比d數佢練, 練到佢好熟. phonics我都有比我女學, 不過作用不大, 宜家我反而想比佢學一d唔好太公式化嘅野, 之前收過d傳單, 有間係西灣河的類似補習班咁. 全外籍教師, 佢玩遊戲學習英語. 我女會比較適合多d. 最衰唔見咗張傳單.

原帖由 paltiBB 於 09-10-27 10:30 發表
各位家長, 可否給些意見. 有關坊間的教育機構, 如公文式 / phonics...你地覺得比小朋友學這些好d, 或集中補習??

all,

我個囡果班尋日先派齊d卷咋, 佢又係錯d唔小心野呀! 例如: 英文漏full stop, 個細草a寫到好似大草Q. 中文就又係唔識個"再"字, 同埋錯在d字唔係完全同老師個寫法, 好似個"鳥"字頂果撇, 無撇到出黎, 仲有個"隻"字上面果點點到好似一直咁. 我老公話尋細個俾老師執佢lee d 野都好, 等佢印象深刻d. 數學仲攪笑, 亞囡錯左果條波子題, 我一眼望落我都計錯, 原來係有分綠色同黃色波子. 唯有叫亞囡下次小心d.

醒目開學勳章

不過英文我女比我預期好有87分, 之前我預計佢得60-70分. 不過都係錯d唔小心嘅字, 希望下次評估好d喇. 大家加油.

請問老師對小朋友寫字係咪執得好 "正"?? 可能我要求低, 只要仔仔寫字ok督過關, 唔會執佢d字整唔整, 寫法, 咁係咪要執番正d??

原帖由 曦彤媽媽 於 09-10-28 16:18 發表
all,

我個囡果班尋日先派齊d卷咋, 佢又係錯d唔小心野呀! 例如: 英文漏full stop, 個細草a寫到好似大草Q. 中文就又係唔識個"再"字, 同埋錯在d字唔係完全同老師個寫法, 好似個"鳥"字頂果撇, 無撇到出黎, 仲有個"隻"字 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

醒目開學勳章

我覺得長遠黎講係好嘅, 比佢養成習慣. 起碼評估寫d字都靚d, 唔好扣分都好呀. 不過真係要好有耐性先得.

原帖由 paltiBB 於 09-10-29 12:00 發表
請問老師對小朋友寫字係咪執得好 "正"?? 可能我要求低, 只要仔仔寫字ok督過關, 唔會執佢d字整唔整, 寫法, 咁係咪要執番正d??

唉!我個仔不單止中文字寫得差,扣分多, 英文突然又出現個"句號",當然扣分, 就連數學d數字都"核突",又唔對位, 起碼又扣了6分.. 我就來暈低啦....成日都話番來改正咪得啦...唉......

醒目開學勳章

我就有獎罰比我女, 抄詞或做Pen本功課, 如果有乙以上及B(乙-或b-冇星)以上有一粒星, 滿10粒星可以買小禮物, 但係如果丙-或C-以下就要扣星. sofar佢會因為咁樣而寫靚D, 我女比起佢9月份, 係寫靚咗好多, 不過都e+都未儲夠星   .

原帖由 angelmokco 於 09-10-30 09:39 發表
唉!我個仔不單止中文字寫得差,扣分多, 英文突然又出現個"句號",當然扣分, 就連數學d數字都"核突",又唔對位, 起碼又扣了6分.. 我就來暈低啦....成日都話番來改正咪得啦...唉...... ...

HAHA...

raikkonen, 你唔覺得英文真係要求好高...我都覺得佢d英文字ok...但係都係C....OR C-...好似得1次B-....:(..
中文大都是乙....最好是常識...好多A呀...HAHHA.....

原帖由 raikkonen 於 09-10-30 12:29 發表
我就有獎罰比我女, 抄詞或做Pen本功課, 如果有乙以上及B(乙-或b-冇星)以上有一粒星, 滿10粒星可以買小禮物, 但係如果丙-或C-以下就要扣星. sofar佢會因為咁樣而寫靚D, 我女比起佢9月份, 係寫靚咗好多, 不過都e+都未 ...

醒目開學勳章

就係英文唔係要求咁高我女都可以攞c-, 有時真係比佢激到漚血.

今日真係凍左好多呀! 下個星期一先有校服拎, 希望可以快d換冬季, 事關亞囡真係超級怕凍.

唔係下星期三咩? 我尋日先打過去問校務處,佢仲叫我着番幼稚園個d外套頂住先啦....

醒目開學勳章

好彩之前有朋友比咁d冬季校服比我女, 有長袖冷衫咋, 今日真係好大風同冬, 原來得16度. 大家保重..

係bor, 我睇錯左, 係11號先有冬季拎, 不過今日又熱返lu.

係呢, 我報左下星期五返學校做義工, 你地有無報呀?

醒目開學勳章

我冇報到做義工呀. 課外活動你地有冇報名呀.

剛才見d post有媽咪話下星期得15度. 但係又未換得冬季校服, 真係慘, 最慘係有體育果日, 要著短褲, 我女成日話冬呀.

原帖由 raikkonen 於 09-11-6 13:54 發表
我冇報到做義工呀. 課外活動你地有冇報名呀.

剛才見d post有媽咪話下星期得15度. 但係又未換得冬季校服, 真係慘, 最慘係有體育果日, 要著短褲, 我女成日話冬呀. ...

我個囡報左星期六嘅魔術師, 學10:15-11:15呀! 你呢?

吓, 15度?!! 唯有出動件羊毛底背心俾佢著la, 不過對腳就真係無得攪喇.

醒目開學勳章

我幫佢報咗英文會話班呀!

原帖由 曦彤媽媽 於 09-11-6 16:25 發表

我個囡報左星期六嘅魔術師, 學10:15-11:15呀! 你呢?

吓, 15度?!! 唯有出動件羊毛底背心俾佢著la, 不過對腳就真係無得攪喇.

原帖由 raikkonen 於 09-11-6 17:20 發表
我幫佢報咗英文會話班呀!

你囡囡鍾唔鍾意上呀? 好玩嗎?

尋日出左考試時間表, 真係好快呀, 好似考完無幾耐咁! 又考lu.
‹ 上一主題|下一主題