用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓

醒目開學勳章

咁係唔係除左格仔袋之外, 重要買多個功課袋呀!

原帖由 曦彤媽媽 於 09-7-29 10:29 發表

我問左朋友, 功課袋可以買比A4大少少嘅拉鍊袋, 用黎放功課同要放得入個書包入面.
另外, 學校個格仔袋除左放美工用品, 仲可以放樂器.

醒目開學勳章

仲有唔夠2個星期就要番學喇, 我個女已經好緊張. 你地d小朋友有冇咁呀!!

各位媽咪, 我地星期六(29/8) 再相認喇!!

醒目開學勳章

小朋友想學單黃管, 琴日問咗間學樂器的教室, 佢話我個女細, 比佢學單黃管佢好辛苦. 第一唔夠氣, 第二手指頭唔夠大, 按唔實單黃管個d窿. 佢suggest我一係學小提琴, 如果我女鍾意學管樂, 不如學長笛會好d.

你地決定比小朋友學嘜呀!!

回覆 1# raikkonen 的文章

我都應該会比囡囡學長笛...

我个女好似冇咩事咁, 完全冇緊張.....

醒目開學勳章

好彩仲有時間考慮, 不過我唔比佢係學校學囉, 學校真係貴好多, 小數怕長計, 除非我想佢入學校樂隊.

經過星期六嘅家長會, 更加覺得無揀錯學校俾亞囡. 校長, 主任同老師俾我嘅感覺都好好, 好親切. 更加係佢地好著重從小朋友嘅角度出發, 總之就好感恩. 囡囡返黎仲同我講返學好開心呀! 希望佢能夠開開心心響基灣渡過呢6年, 同學仔們, 要努力呀!

kammy,
好高興認識你, 曦彤又會咁啱同fiona坐隔離位. 雖然果日都無咩同你傾計, 不過我相信日後會有更多時間認識.

醒目開學勳章

冇錯, 首先佢叫我地D家長去班房見下各科的老師, 然後再解釋一下黎緊佢地會點上堂同d功課的格式, 呢樣已經叫我好放心.由其係我要番工, 小朋友d功課有冇做錯, 我根本唔知. e+佢講解咗, 我放工番到屋企跟工課都知吖.

重有我女班主任好攪笑, 佢講笑話都唔明點解, 要做功課做到半夜, 佢話基本上會同小朋友起晒d字頭, 小朋友番屋企做幾行就得.

我都希望佢小學生活開開心心.

原帖由 曦彤媽媽 於 09-8-31 10:31 發表
經過星期六嘅家長會, 更加覺得無揀錯學校俾亞囡. 校長, 主任同老師俾我嘅感覺都好好, 好親切. 更加係佢地好著重從小朋友嘅角度出發, 總之就好感恩. 囡囡返黎仲同我講返學好開心呀! 希望佢能夠開開心心響基灣渡過呢6 ...

醒目開學勳章

我唔係好明, 點解我女果班(1d)係特別小人, 得29人, 其餘有成32人, 佢分班分得好怪, 當然我女果班小d人著數d.

原帖由 raikkonen 於 09-8-31 11:30 發表
我唔係好明, 點解我女果班(1d)係特別小人, 得29人, 其餘有成32人, 佢分班分得好怪, 當然我女果班小d人著數d.

係唔係仲會留俾新生插班呀! 我地班主任話個學號都未定, 可能會有d同學增減就會編過d學號呀!

醒目開學勳章

咁我就唔知, 不過我女個班又冇同佢我地講唔好填學號, 反而已經係手冊上填咗學號.

原帖由 曦彤媽媽 於 09-8-31 12:54 發表

係唔係仲會留俾新生插班呀! 我地班主任話個學號都未定, 可能會有d同學增減就會編過d學號呀!

原帖由 曦彤媽媽 於 09-8-31 10:31 發表
經過星期六嘅家長會, 更加覺得無揀錯學校俾亞囡. 校長, 主任同老師俾我嘅感覺都好好, 好親切. 更加係佢地好著重從小朋友嘅角度出發, 總之就好感恩. 囡囡返黎仲同我講返學好開心呀! 希望佢能夠開開心心響基灣渡過呢6 ...

係呀 ! 家長會的感覺都唔錯.....
我都估不到我個女和你個女一起坐 的, 我個女今天回來都很開心, 我問她是否和小朋友玩到, 她說和她一起坐的朋友都很好呀 ! 所以你個女和我個女很快應該會變成好朋友.... 哈哈....

原帖由 ankiehok 於 09-9-1 18:17 發表

我都估不到我個女和你個女一起坐 的, 我個女今天回來都很開心, 我問她是否和小朋友玩到, 她說和她一起坐的朋友都很好呀 ! 所以你個女和我個女很快應該會變成好朋友.... 哈哈.... ...

不過, 唔知係唔係因為我囡囡戴眼鏡嘅關係, 佢尋日調左響第四組, 隔離係一個男孩子呀! 佢仲話第三組有個小朋友嘔, 跟住就俾家長接左佢返屋企lu.

原帖由 ankiehok 於 09-9-1 18:17 發表

我都估不到我個女和你個女一起坐 的, 我個女今天回來都很開心, 我問她是否和小朋友玩到, 她說和她一起坐的朋友都很好呀 ! 所以你個女和我個女很快應該會變成好朋友.... 哈哈.... ...

不過, 唔知係唔係因為我囡囡戴眼鏡嘅關係, 老師同佢調前d, 去左第四組, 隔離位係個男孩子. 另外佢仲話尋日第三組有個小朋友嘔, 跟住有家長接左佢返屋企lu.

回覆 2# 曦彤媽媽 的文章

唔怪得我問 Fiona 是否和女孩子一起坐, 佢話不是, 是和男同學一起坐, 佢都有講有個同學仔嘔呀...  

回覆 2# 曦彤媽媽 的文章

係呢 ... 怎樣看那一組 呀 ?
你個女有無學小提琴呀 ?

大家好!!小兒都是第四組!!和曦彤同組的!!
請多多指教!!小兒話近日很多同學仔發燒!
所以要戴口罩上課!!!!
原帖由 ankiehok 於 09-9-4 10:33 發表
係呢 ... 怎樣看那一組 呀 ?
你個女有無學小提琴呀 ?

原帖由 godfrey媽咪 於 09-9-8 20:52 發表
大家好!!小兒都是第四組!!和曦彤同組的!!
請多多指教!!小兒話近日很多同學仔發燒!
所以要戴口罩上課!!!!

你好呀! 我個囡係其中之一個病左.
佢星期日傍晚忽然發高燒, 醫生話佢係普通流感, 今日先開始退燒, 所以呢個禮拜應該都唔會返學lu.
我想問吓, 呢幾日d功課多唔多同難唔難做? 因為我聽朝會去學校拎功課. 老師叫我如果可以就後日拎返去交, 所以我想知佢一晚唔知做唔做得晒三日嘅功課? thanks!

曦彤好彩只係普通流感!真係好了!希望她早日康復!!!快D回校見面吧!!這幾天沒有特別的功課,中文科:寫自己的名字;英文科:寫a-z的大小楷;數學科:習作兩篇!!!所以你放心吧!!不是太多的!!!!!
原帖由 曦彤媽媽 於 09-9-9 12:00 發表

你好呀! 我個囡係其中之一個病左.
佢星期日傍晚忽然發高燒, 醫生話佢係普通流感, 今日先開始退燒, 所以呢個禮拜應該都唔會返學lu.
我想問吓, 呢幾日d功課多唔多同難唔難做? 因為我聽朝會去學校拎功課. 老 ...

原帖由 godfrey媽咪 於 09-9-9 16:17 發表
曦彤好彩只係普通流感!真係好了!希望她早日康復!!!快D回校見面吧!!這幾天沒有特別的功課,中文科:寫自己的名字;英文科:寫a-z的大小楷;數學科:習作兩篇!!!所以你放心吧!!不是太多的!!!!! ...

真係唔該晒你呀! 咁我都無咁驚!
我都希望佢可以快d返學, 不過衛生署同學校都打過電話黎, 話女女如果完全退燒, 都要過48小時至可以返學. 所以佢最快都要下星期一先返學lu. 其實咁做都好啱嘅, 可以控制吓d菌呀!

回覆 1# 曦彤媽媽 的文章

hi.... 各位媽咪,

這個星期功課不是深, 只是重温....
感覺不是太差....
相信下星期開始就會多了, 因為正式上堂.

你們的仔女是否在學校訂飯呀 ?